22.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePreşedintele ANSVSA: Prin relocarea şi modernizarea IISPV, vom creşte numărul de analize...

Preşedintele ANSVSA: Prin relocarea şi modernizarea IISPV, vom creşte numărul de analize efectuate anual cu peste 35%

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din Bucureşti are un nou sediu, dotat cu echipamente de laborator de ultimă generaţie care vor permite creşterea cu 35% a numărului de analize efectuate anual, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), Alexandru Bociu.

„Prin relocarea şi modernizarea Institutului de Igienă Sănătate Publică Veterinară, vom creşte numărul de analize efectuate anual cu peste 35%.

În prezent, ne situăm la cel mai înalt nivel al activităţii acestuia prin posibilitatea de operare a 121 metode de laborator şi analiza a peste 900 de parametri fizici, chimici şi microbiologici pentru probe din produse alimentare de origine animală şi non-animală, hrană pentru animale.

Probele analizate de institut sunt cele prelevate de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în cadrul controalelor oficiale, ca parte a programului strategic anual, şi contra cost, respectiv cele provenite de la operatorii economici prin programele proprii de autocontrol sau cele la cerere, atunci când consumatorii doresc analiza unui produs alimentar”, a precizat Alexandru Bociu, la inaugurarea noului sediu al IISPV.

Acesta a menţionat că, în plus faţă de „ceea ce face foarte bine de peste 70 de ani”, institutul va contribui substanţial şi la reducerea consecinţelor negative asociate consumului de droguri, alăturându-se astfel instituţiilor care luptă împotriva acestui flagel.

„Şi toate acestea pentru că în noul sediu a fost posibilă alocarea spaţiilor pentru laboratorul dotat cu echipamente specifice analizării noilor substanţe psihoactive. Deşi nu sunt explicit parte a domeniului siguranţei alimentelor, au relevanţă deosebită în realizarea obiectivului de dezvoltare a sistemului de avertizare timpurie prevăzut în strategia naţională în domeniul drogurilor 2022 – 2026”, a spus Bociu.

De asemenea, şeful ANSVA a adăugat că, prin mutarea IISPV la noul sediu, dotat cu echipamente ultraperformante, dar şi prin achiziţiile preconizate pentru anul 2024, vor creşte şi mai mult performanţele analitice ale institutului, în condiţiile în care acestea reprezintă pilonul principal în prevenirea şi gestionarea răspunsurilor la crizele legate de siguranţa alimentară şi ameninţările la adresa sănătăţii umane şi animale.

„În anii 2022 şi 2023, cu sprijin guvernamental, prin alocare de fonduri de la nivelul ANSVSA, am îmbunătăţit substanţial dotarea cu aparatură de laborator, iar totalul investiţiilor în echipamente realizate în aceşti ani pentru îmbunătăţirea capacităţii analitice a institutului a fost de peste 8 milioane de lei.

Astfel, avem astăzi echipamente noi, de ultimă generaţie, capabile să determine parametrii la concentraţii de ordinul părţilor per trilion.

Numai alocarea bugetară pentru construcţia sediului a fost de peste 27 milioane lei, la care se adaugă suma de 1,8 milioane euro pentru cheltuielile aferente lucrărilor de amenajare exterioară.

Diversificarea paletei de analize şi obţinerea de rezultate într-un interval de timp mult mai scurt va avea un impact semnificativ şi asupra operatorilor care vor putea valorifica, utiliza şi comercializa mult mai repede produsele supuse analizelor obligatorii.

Nu în ultimul rând, prin ceea ce construim şi dezvoltăm, vom facilita accesul crescătorilor de animale şi al produselor româneşti pe noi pieţe de desfacere”, a punctat preşedintele ANSVSA.

‹ adv ›

La rândul său, consilierul prezidenţial Loreta-Diana Păun a salutat inaugurarea noului sediul al institutului, având în vedere importanţa acestuia pentru promovarea bunăstării animalelor şi a sănătăţii publice.

„Tema calităţii produselor alimentare, a standardelor duble practicate de unii producători şi chiar cea a discriminării unor produse autohtone în raport cu cele importate au făcut obiectul multor ştiri şi chiar al unor dezbateri publice şi politice importante şi demonstrează, în ultimă instanţă, interesul cetăţenilor pentru acest subiect.

Mai mult, România are numeroşi producători care se luptă să se afirme pe piaţa locală, dar şi pe cea internaţională cu produse de înaltă calitate, fie că sunt produse tradiţionale sau gourmet.

Totodată, creşterea consumului de alimente bio indică atât o creştere a calităţii vieţii şi puterii de cumpărare a unui segment important al populaţiei, cât şi o preocupare în creştere pentru sănătate, o înţelegere mai complexă a sinergiei între starea de sănătate şi calitatea alimentelor consumate. Toate aceste subiecte se declină în sarcini pentru instituţia dumneavoastră”, a spus consilierul prezidenţial.

Potrivit sursei citate, IISPV va putea contribui implicit la creşterea capacităţii naţionale de a efectua analize specializate, unele unice, referitoare la siguranţa alimentelor hranei pentru animale şi nu în ultimul rând şi pentru droguri.

„Avem nevoie de o implicare puternică a statului pentru a consolida o cultură puternică a siguranţei alimentare. Ştiu că şi dumneavoastră vă doriţi asta.

Sigur că acest proces se referă în special la activitatea la nivelul producătorului, dar este atributul statului să vegheze că scopul politicilor de siguranţă alimentară este înţeles, că încrederea în certificările pe care le oferiţi rămâne la cel mai înalt nivel şi, nici pe departe în ultimul rând, că produsele de pe raft sunt sigure pentru consum”, a adăugat aceasta.

Prezent la inaugurarea noului sediu al IISPV, Alexandru Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, a transmis că resursa umană este cea mai importantă în tot acest context, dincolo de clădirile care se pot face şi care se pot şi demola.

„Chiar dacă v-aţi făcut un cadou frumos prin acest institut, şi sunt convins că rezultatele extraordinare pe care le aveţi deja vor fi şi mai bune, cred că cei mai importanţi sunteţi dumneavoastră, pentru că clădirile se pot face, clădirile se pot demola, însă specialiştii şi resursa umană sunt cel mai greu de pregătit, sunt cel mai greu de păstrat şi sunt cel mai greu de motivat.

Acesta este principalul mesaj pe care îl aduc astăzi: avem nevoie de dumneavoastră! Vă mulţumim şi sperăm ca acest parteneriat să rămână unul corect. Cu siguranţă Guvernul va greşi în continuare, cu siguranţă vor fi nemulţumiri, dar vă asigur că cel puţin în Guvernul actual, găsiţi un partener de dialog, un partener cu care putem construi împreună”, a spus Ghigiu.

Continuitatea, încrederea şi cooperarea au fost cuvintele cheie pe care le-a transmis şeful Cancelariei Prim-Ministrului.

„Primul cuvânt este continuitatea. Aceasta ne arată că institutul are un sediu, pentru că a avut o conducere care s-a preocupat continuu de acest obiectiv. ne arată că doar prin continuitate, indiferent cine a fost ministru, cine a fost prim-ministru, prin forţele institutului s-a reuşit să avem astăzi o investiţie de referinţă pentru ceea ce înseamnă sănătatea alimentară în România şi pentru ceea ce înseamnă până la urmă prestigiul României pe piaţa comună europeană.

Cel de-al doilea cuvânt se referă la încredere. Avem nevoie de dumneavoastră să menţineţi încrederea cetăţenilor, încrederea consumatorilor că ceea ce mănâncă este de calitate.

Avem nevoie ca oamenii, cetăţenii să aibă încredere în dumneavoastră şi dumneavoastră să aveţi încredere în cetăţeni şi în comercianţi, pentru că nu trebuie să uităm că unul dintre rolurile ANSVSA este şi acela de control, dar cred că controlul trebuie să schimbe un pic paradigma, şi să vorbim şi de prevenţie, nu doar de a aplica amenzi.

Cel de-al 3-lea cuvânt: cooperarea. Mă bucur să văd în sală şi alte instituţii care se ocupă de această zonă de control, fie că ne referim la Garda de Mediu, la ANPC sau alte instituţii.

Cred că scopul nostru, al tuturor celor care reprezentăm zona publică este să cooperăm pentru binele cetăţenilor şi cred că acesta e un element pe care ar trebui să nu-l uităm în activitatea noastră de zi cu zi”, a subliniat Alexandru Mihai Ghigiu, menţionând că structurile sanitare veterinare sunt „o zonă esenţială pentru siguranţa României”.

Totodată, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, a felicitat medicii veterinari, echipa ANSVA, pentru că s-au zbătut în ultimii ani să deschidă pieţe noi de export pentru România.

„Vreau să vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat pentru România în ultimii doi ani, mai ales de când avem conflictul armat de la graniţa României, pentru că implicarea ANSVSA a fost una extraordinară.

Asta a implicat foarte multe resurse, foarte mult efort, nopţi nedormite pentru foarte mulţi dintre dumneavoastră şi vreau să vă asigur că noi cunoaştem toate aceste lucruri la nivelul Guvernului şi apreciem în mod deosebit tot ceea ce aţi făcut pentru România, pentru că, aşa cum spuneau şi colegii mei, autoritatea are un rol esenţial în asigurarea securităţii naţionale a României.

Referitor la investiţia de astăzi, o investiţie de peste 10 milioane de euro cumulat într-un institut modern, cu echipamente moderne, nu pot decât să-i felicit pe cei care au avut un rol foarte important în a o realiza, care au înţeles că investiţia în echipamente noi, în dotări specifice şi într-o clădire adecvată poate să aducă performanţa.

De asemenea, vă felicit pentru faptul că aţi reuşit echipa ANSVA, care s-a zbătut foarte mult, şi toţi colegii să deschideţi pieţe noi de export pentru România. Vorbim de Statele Unite, vorbim de Maroc, de Algeria, urmează Israel, urmează Turcia, este extraordinar pentru economia României că reuşim să facem asta”, a adăugat Mircea Abrudean.

Nu în ultimul rând, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a transmis un mesaj referitor la responsabilitatea ANSVSA atât pentru viaţa plantei, a animalului, cât şi pentru cea a omului.

„Sănătatea omului trece prin toate celulele vegetale şi animale şi prin mâna şi mintea decidentului, în aşa fel încât fiinţa umană să fie protejată, pentru că în acest cuplaj al interesului statal, al răspunderii formidabile pe care o ai, pui la loc de cinste viaţa, şi a plantei, şi a animalului, şi a omului.

Nu întâmplător, pe această platformă se îngemănează mai multe instituţii care ţin de acest resort al existenţei umane. Aici este terenul în care se află ANIF, este terenul în care se află Institutul de cercetare excepţională în acest domeniu, este terenul ţării pe care jucăm fiecare după o partitură dată de legislaţie şi de responsabilitatea profesională pe care o avem.

Dumneavoastră sunteţi pe acest traseu extrem de important, unde calitatea trebuie să fie coordonata timpului şi răspunderea momentului.

Felicitându-vă deopotrivă, vă îndemn să rămâneţi aceeaşi. În sala suntem mulţi, afară şi mai mulţi, dar toţi laolaltă avem misiunea să rămânem aceeaşi, responsabili pentru existenţa noastră şi a altora”, a adăugat Daea.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) se află în subordinea ANSVSA, care a a luat fiinţă în anul 1953 în Halele centrale Obor.

În cadrul IISPV sunt organizate 32 de laboratoare naţionale de referinţă pentru igienă şi sănătate publică veterinară.

Acesta este acreditat RENAR încă din 2002, dispune de specialişti instruiţi în cadrul laboratoarelor europene de referinţă (EURL) şi de o bază tehnico-materială de ultimă generaţie, având acreditate, conform cerinţelor ISO 1702, 121 de metode de laborator prin care se analizează peste 900 de parametri fizici, chimici şi microbiologici pentru diverse tipuri de matrici (produse alimentare, hrana pentru animale, produse biologice provenite de la animale).

IISPV are implementate 42 de metode unice la nivel naţional, dintre care menţionăm: decelarea adaosului de proteină de soia în lapte, decelarea adaosului de lapte de vacă în lapte de oaie, capră şi bivoliţă, determinarea virusului hepatitei A şi a norovirusurilor prin tehnici PCR, detecţia şi tipizarea moleculară a Escherichia coli, aparţinând patogrupurilor VTEC, prin tehnica PCR, determinarea alcaloizilor tropanici (atropină, scopolamină), alcaloizilor din opiu (morfină, codeină) prin LC-MS/MS, determinarea toxinelor bacteriene prin LC-MS/MS – cereulidă (toxina emetică).

Totodată, IISPV poate efectua, în regim acreditat, analize pentru determinarea a 640 de pesticide din produse alimentare şi hrană pentru animale şi pentru determinarea substanţelor susceptibile de avea efecte psihoactive, substanţe psihotrope şi stupefiante (amfetamine, canabinoide, cocaină, opioide, halucinogene).

Relocarea Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară într-un sediu nou, cu un spaţiu de 3.400 de mp, comparativ cu 1.600 mp de la vechea locaţie, va asigura un salt cantitativ şi calitativ substanţial în activitatea analitică a institutului.

Astfel, va creşte numărul de analize efectuate anual pe domeniul siguranţei alimentare cu peste 35%, concret, aproximativ 28.000 de analize pe an, comparativ cu media ultimilor 4 ani, de 20.448 de analize.

Prin facilităţile existente la noul sediu se vor putea dezvolta 12 metode de analiză din cele 121 de metode pe care IISPV le utilizează în regim acreditat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA recomandă mai multe măsuri pentru protecţia animalelor în cazul inundaţiilor

Mai multe măsuri de profilaxie generală şi specifică, ecarisare...
‹ adv ›

ANSVSA cere proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii să coopereze cu medicii veterinari

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), recomandă tuturor proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii...

ANSVSA intensifică controalele la frontiera cu Bulgaria după confirmarea focarului de variolă ovină și caprină

Personalul veterinar se va afla la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole