2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvCEC Bank continuă să finanţeze agricultorii prin programul guvernamental Rural Plus

CEC Bank continuă să finanţeze agricultorii prin programul guvernamental Rural Plus

CEC Bank finanţează agricultorii români şi în anul 2024 prin Rural Plus, componentă a programului guvernamental IMM Plus, acordând credite cu dobânzi subvenţionate, informează banca printr-un comunicat dat luni publicităţii.

„La fel ca în anii anteriori, programele guvernamentale destinate finanţării sectorului agricol continuă să se bucure de un interes deosebit din partea beneficiarilor, astfel că am ales să fim alături de agricultori şi în anul 2024, oferindu-le acestora posibilitatea finanţării în condiţiile avantajoase ale Programului IMM Plus – componenta Rural Plus”, a declarat Ramona Ivan, director Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale în cadrul CEC Bank.

Prin acest program guvernamental, beneficiarii pot accesa finanţări garantate până la 90% cu garanţii de stat, emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural, atât pentru proiectele de investiţii, cât şi pentru acoperirea necesarului de capital de lucru pentru consolidarea şi extinderea afacerilor acestora, adaptarea la cerinţele actuale de climă şi digitalizare, menţinerea şi crearea de locuri de muncă.

Durata maximă de finanţare este de până la 72 luni în cazul creditelor de investiţii, respectiv 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru, iar valoarea maximă nu poate depăşi 5 milioane de lei, în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, respectiv 10 milioane de lei pentru creditele de investiţii.

Valoarea cumulată a finanţărilor care pot fi acordate nu poate depăşi 10 milioane de lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului şi acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor care pot fi acordate nu poate depăşi 5 milioane lei.

Ajutorul de stat sub formă de grant, de care beneficiază antreprenorii în cadrul componentei Rural Plus, acoperă dobânda pe o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului, precum şi comisioanele de garantare pe toată perioada de valabilitate a garanţiei.

Valoarea ajutorului de stat, constând în cumulul dintre valoarea garanţiei de stat şi valoarea grantului, nu poate depăşi 2,25 milioane de euro pe companie din sectorul industriei alimentare, 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului şi al acvaculturii şi 280.000 de euro pentru fiecare firmă din domeniul producţiei primare de produse agricole.

Pentru creditul de investiţii, dobânda este ROBOR 3M + 1,50%, iar pentru finanţarea activităţii curente ROBOR 3M + 1,90%. Comisioanele de analiză dosar, de acordare, de gestiune şi de rambursare anticipată sunt toate zero.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 83,5 miliarde lei, la sfârşitul anului 2023.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piaţa românească şi oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM şi POS, mobile banking (CEC app) şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank, a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – IFN (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice – producători agricoli şi procesatori de produse agroalimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea/procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii.

În prezent, FGCR acordă garanţii pe seama surselor puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în condiţiile stabilite printr-o serie de acte normative.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole