Victorie importantă pentru fermierii europeni: Comisia de Agricultură a Parlamentului European a aprobat programul de flexibilizare a Politicii Agricole Comune (PAC), notează puterea.ro.
Flexibilizarea PAC a fost principala revendicare a fermierilor care au participat la protestele ce au avut loc, în iarnă, în toată Europa. Printre cererile agricultorilor se numără o relaxare a aplicării eco-schemelor, scutirea fermelor mici de controale și sancțiuni, derogări de la standardele GAEC.
Europarlamentarul Dan Motreanu, vicepreședinte al PNL, a anunțat, pe Facebook:
Pachetul de modificări, care a primit deja avizul Consiliului UE, vizează standardele de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), acordarea de derogări și posibilitatea statelor membre de a modifica Planul național strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor.
Noile reguli prevăd scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. 90% din fermele din România au suprafața mai mică de cinci hectare.
La rândul ei, Corina Crețu, membru în aceeași Comisie de Agricultură, a scris:
Spre a ilustra mai bine provocările birocratice la care fermierii europeni trebuie să facă față, Corina Crețu a subliniat că 24% dintre fermieri petrec între 5 şi 6 zile pe documentaţia privind fondurile provenind din Politica Agricolă Comună, iar 38% petrec între una şi 4 zile lucrătoare.