Producătorii de tomate cultivate în spaţii protejate au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii unui sprijin financiar de 1.500 de euro printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Judeţene Olt.
În judeţul Olt, primele 10 dosare ale fermierilor care cultivă tomate în spaţii protejate au fost depuse marţi iar pentru legumicultorii din sudul judeţului, aflaţi la o distanţă mai mare de sediul DAJ Olt, angajaţii instituţiei se vor deplasa la primăriile din zonă şi vor colecta documentele, a declarat, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.
Peste 5.000 de legumicultori din judeţul Olt au plantat deja tomate în solarii şi urmează să depună dosare pentru sprijinul financiar de 1.500 de euro, a afirmat directorul adjunct al DAJ Olt, punctând că se continuă procesul de plantare şi numărul cultivatorilor de spaţii protejate va creşte până la încheierea perioadei de înscriere în program.
După depunerea dosarelor de înscriere în program şi înfiinţarea culturii în spaţiu protejat, fermierii vor fi vizitaţi în teren de reprezentanţi de la DAJ şi APIA pentru verificarea culturilor şi suprafeţelor cultivate.
Guvernul a aprobat în februarie Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susţinere financiară, având ca obiective: asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 şi asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.
Ajutorul de stat se va acorda astfel: 1.500 euro pentru 1.000 mp/beneficiar la cultura de tomate în spaţii protejate; 1.500 euro/ha/beneficiar la cultura de usturoi.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spaţii protejate şi 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.