20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDolj: CNI construieşte un depozit de legume şi fructe în comuna Călăraşi

Dolj: CNI construieşte un depozit de legume şi fructe în comuna Călăraşi

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a scos la licitaţie construirea unei hale de circa 400 mp cu frigorifer pentru depozitarea legumelor şi fructelor în comuna Călăraşi, între Bechet şi Dăbuleni, un proiect cu o valoare estimată la circa 3.046.517,84 lei, fără TVA.

Potrivit primarului comunei Călăraşi, Sorin Sandu, acesta este primul depozit realizat cu fonduri publice şi al doilea de acest fel din localitate, după cel construit recent de o firmă privată. De asemenea, alte două depozite private se află în diverse stadii de execuţie.

„Depozitul va deservi producătorii individuali şi zona, pentru că întruneşte condiţiile de conformitate pentru încheiere de contracte cu retailerii.

Printre condiţiile lor sunt incluse diversitatea de produse, cele care ţin de exigenţele unui frigorifer, verificarea produselor din punct de vedere fitosanitar în sensul controlului asupra tratamentelor fitosanitare.

Cu alte cuvinte, vine producătorul şi nu îi este preluată marfa dacă nu face dovada conformităţii, originii seminţei şi în ceea ce priveşte tratamentele. În acest fel marfa îndeplineşte condiţiile solicitate de retaileri”, a declarat primarul comunei Călăraşi.

Sorin Sandu a explicat că depozitul este practic un spaţiu de circulaţie a mărfii, care este pregătită să fie livrată unui intermediar care nu are o anume predictibilitate în vânzare, fie că este vorba de fructe, fie de legume.

Potrivit edilului, în ultimii ani a fost o schimbare de atitudine a administraţiei locale în ceea ce priveşte sprijinirea producătorilor locali.

„Acesta este primul spaţiu de depozitare din regiune realizat cu fonduri publice, dar mai sunt depozite particulare construite la Călăraşi în ultimii doi ani.

Un depozit care are de asemenea frigorifer, instalaţie de selectare şi ambalare în special pentru cartofi, dar şi pentru varză şi alte legume a fost deja finalizat şi alte două depozite sunt în curs de construcţie, dintre care unul într-un stadiu avansat.

Acesta ar fi al patrulea şi se pregăteşte al cincilea. A fost o schimbare de mentalitate în ultimii ani, până acum nu s-au făcut pentru că nu a fost voie”, a afirmat primarul Sorin Sandu.

Conform sursei citate, majoritatea intermediarilor care preluau marfa de la producătorii din Călăraşi sau Dăbuleni şi-au construit depozite pe lângă Bucureşti.

„S-au folosit practic de noi să devină ceea ce sunt acum: mari intermediari. Dacă vor fi şi la noi depozite, nu vor mai putea lua de la fermieri legumele şi fructele la preţ scăzut, impus de ei.

Sper să preluăm noi această verigă şi să câştigăm pentru individual, când va funcţiona depozitul de aici. Atunci nu vor mai impune anumiţi intermediari preţuri mici, pe motiv că fermierul nu are condiţii de livrare şi nu îi ia nimeni marfa sau nu face niciun retailer un contract permanent cu un mic producător.

Şi pe bună dreptate că niciun retailer nu face un contract cu un producător doar pentru o lună, perioada în care acesta poate livra marfă. Or, un depozit aici are posibilitatea să preia din tot bazinul legumicol sau de fructe din Dolj şi de oriunde altă parte dacă există cerere şi se doreşte asigurarea continuităţii”, a subliniat primarul comunei Călăraşi.

Construirea depozitului a fost recent scoasă la licitaţie, după ce prima licitaţie a fost anulată din cauza unor clarificări privind disjungerea investiţiei, primăria asigurând o cofinanţare pentru construirea unui puţ forat. Termenul limită de depunere a ofertelor este 15 martie iar perioada de construcţie este de un an.

În caietul de sarcini se propune ca hala de depozitare să fie alcătuită din trei corpuri, două pentru depozitare, prevăzute cu spaţii frigorifice, şi unul pentru recepţie şi sortare a mărfii.

Motivarea CNI privind oportunitatea investiţiei se referă la faptul că în prezent producătorii locali de legume şi fructe din zonă îşi desfăşoară activitatea individual, recoltând şi livrând produsele spre comercializare unor intermediari, de cele mai multe ori la preţuri scăzute pentru a nu li se degrada marfa, sau îşi comercializează singuri produsele în pieţele şi târgurile din judeţ sau din ţară, cu cheltuieli şi eforturi fizice mari.

„În condiţiile în care cantităţile de produse agroalimentare oferite pe piaţă de către producătorii locali nu sunt suficient de mari încât să permită încheierea unor contracte de livrare individuale cu marii retaileri, se propun prin investiţia ce se va realiza colectarea şi depozitarea în condiţii optime a producţiei, facilitându-se astfel obţinerea de contracte de livrare avantajoase”, precizează reprezentanţii CNI în caietul de sarcini.

Hala de depozitare ar urma să fie ridicată pe un teren de circa un hectar iar valoarea totală estimată este de 3.046.517,84 lei, fără TVA. Acesta este primul depozit de legume şi fructe care se construieşte cu bani de la buget în bazinul legumicol din Dolj.

Lipsa depozitelor de colectare, a pieţelor de desfacere a producţiilor mai mari de legume şi fructe, în special din categoria celor perisabile (cireşe, capşune, afine, zmeură, pere, struguri, prune, cireşe, caise, spanac, salată, roşii, dovlecel) este una dintre problemele micilor fermieri din Dolj.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul francez anunţă noi măsuri pentru a rezolva criza din sectorul agricol

Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de...
‹ adv ›

Ecornarea la viței – metode recomandate în funcție de vârstă

Ecornarea la viței este o practică comună în majoritatea efectivelor de bovine, indiferent dacă sunt crescute pentru lapte sau...

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate cu cele ale prezenței unor patogeni, astfel fiind aplicate tratamente...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole