8.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleOlt: Legumicultorii au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii ajutorului de 1.500...

Olt: Legumicultorii au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii ajutorului de 1.500 euro pentru tomate

Producătorii de tomate cultivate în spaţii protejate au început depunerea dosarelor în vederea obţinerii unui sprijin financiar de 1.500 de euro printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Judeţene Olt.

În judeţul Olt, primele 10 dosare ale fermierilor care cultivă tomate în spaţii protejate au fost depuse marţi iar pentru legumicultorii din sudul judeţului, aflaţi la o distanţă mai mare de sediul DAJ Olt, angajaţii instituţiei se vor deplasa la primăriile din zonă şi vor colecta documentele, a declarat, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.

„Astăzi au fost depuse primele 10 dosare pentru sprijinul pentru tomate cultivate în spaţii protejate. Noi ne-am pregătit, am transmis primăriilor documentele, colegii au fost şi sunt în teritoriu pentru promovare şi preluarea dosarelor.

Vom sprijini şi de această dată fermierii şi în localităţile din sud se va deplasa câte un reprezentant DAJ şi cu sprijin de la primării se vor primi dosarele acolo, pentru a-i scuti pe legumicultori de drumuri la sediul instituţiei”, a spus Mihaela Luminiţa Mareş.

Peste 5.000 de legumicultori din judeţul Olt au plantat deja tomate în solarii şi urmează să depună dosare pentru sprijinul financiar de 1.500 de euro, a afirmat directorul adjunct al DAJ Olt, punctând că se continuă procesul de plantare şi numărul cultivatorilor de spaţii protejate va creşte până la încheierea perioadei de înscriere în program.

„Avem fermieri în zona de sud a judeţului care au plantat în solarii de la finalul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, pentru că au făcut investiţii, au cumpărat sisteme de încălzire, ei pot livra pe piaţă tomate româneşti la jumătatea lunii aprilie.

Sunt peste 5.000 de fermieri în judeţ care au plantat deja în solarii până la această dată, unele culturi fiind avansate.

Programele acestea din ultimii ani i-au ajutat foarte mult, au putut să facă investiţii în mărirea suprafeţei protejate, sisteme de încălzire etc., care să le permită să producă mai devreme şi să obţină preţuri mai bune”, a precizat directorul adjunct al DAJ Olt.

După depunerea dosarelor de înscriere în program şi înfiinţarea culturii în spaţiu protejat, fermierii vor fi vizitaţi în teren de reprezentanţi de la DAJ şi APIA pentru verificarea culturilor şi suprafeţelor cultivate.

Guvernul a aprobat în februarie Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susţinere financiară, având ca obiective: asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 şi asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

Ajutorul de stat se va acorda astfel: 1.500 euro pentru 1.000 mp/beneficiar la cultura de tomate în spaţii protejate; 1.500 euro/ha/beneficiar la cultura de usturoi.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spaţii protejate şi 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole