0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDaniel Gheorghe Fântână, fermier la 18 ani: Continui tradiția oieritului din tată-n...

Daniel Gheorghe Fântână, fermier la 18 ani: Continui tradiția oieritului din tată-n fiu

La numai 18 ani, Daniel Gheorghe Fântână din județul Timiș are o istorie inspirațională despre cum pasiunea sa pentru agricultură s-a născut și cum, prin muncă și dedicație, visele se pot transforma în realitate.

Daniel crede că tinerii pot juca un rol crucial în revitalizarea agriculturii tradiționale, aducând noi perspective și tehnologii într-un sector vital pentru societate.

„Am descoperit dorința de a deveni fermier pe la vârsta de 5 ani, când am primit de Crăciun o fermă de jucărie cu tractoare și animale și mi-am zis că acesta este viitorul pe care mi-l doresc”, a menționat într-un interviu pentru Agrobiznes Daniel Gheorghe Fântână.

Au făcut miza pe rasa de oi Lacaune

De fapt, dragostea lui Daniel față de agricultură a fost alimentată și de părinții acestuia care, practicând creșterea ovinelor, acum câțiva ani au decis să facă investiții într-o nouă rasă de oi pentru ei – Lacaune, înlocuind Țurcana.

„Tata se trage din fiu de cioban și de creșterea oilor s-a ocupat toată viața. Vreau sa duc și eu tradiția mai departe. În anul 2021, părinții au înțeles că trebuie o schimbare de rasă, deoarece Țurcana nu ne oferea suficient profit pentru dezvoltarea fermei. Așa au ales Lacaunele. Am început cu 20 de oi Lacaune, pe parcurs am mai cumpărat 40 de oi, aduse din Austria, iar acum avem un efectiv de 120 de femele”, ne-a relatat tânărul fermier.

‹ adv ›

În ciuda pasiunii lui față de oierit, tânărul recunoaște că la început nu este ușor, treptat, însă, a îndrăgit atât de mult ovinele, încât orice muncă la fermă îi aduce plăcere.

„Pe parcurs totul devine roz, oile sunt extrem de prietenoase, te atașezi foarte repede de ele. Îmi doresc să văd cât mai multă lume investind într-o astfel de fermă”.

Lacaune este foarte răspândită la nivel mondial pentru producțiile record de lapte. Se introduce treptat și în regiunile noastre, deși relativ puțini crescători dețin această rasă. În proces de cercetare sunt încrucișările cu rasele locale, inclusiv Țigaie.

oi lacaune

„Este rasa predominantă de oi folosită pentru producția de brânză Roquefort în Franța. O oaie poate sa dea și câte 3,5 litri de lapte pe zi. Crucială în acest sens este furajarea corectă a animalelor. Acestea necesită o rație echilibrată.

Oile Lacaune nu sunt pretențioase, producția laptelui crește atunci când intervine silozul de lucernă, oferind un randament foarte bun. Mai avem rețete de furajare pe care le păstram și respectăm cu strictețe”.

O parte din materia primă pentru furaje este obținută de pe cele 15 hectare pe care le lucrează.

daniel gheorghe fantana

O parte din lapte este vândut, iar o parte este procesat în fermă, oferind consumatorilor produse cum ar fi brânza de oi sau cașcavalul.

„Produsele ajung către sătenii din împrejurime, investim mult în calitatea acestora, astfel avem un număr foarte mare de comenzi”.

Oile Lacaune oferă o producție de lână de aproximativ 1,5 kg la femele și de 2,5 kg la masculi. Aceasta, însă, spune Daniel, nu poate fi valorificată din cauza lipsei cererii.

Își dorește mai mult suport și un sector unit

„Cred că, problemele cu care se confruntă sectorul ovinelor sunt subvențiile prea mici, care nu ne permit să ne dezvoltăm. În plus, prețul la carne este mic, lâna se aruncă din cauza că nu se mai comercializează. La sigur există soluții, dar guvernul nu ne susține și chiar aș spune că poporul nostru nu vrea să fie unit”.

Tânărul își dorește să continue studiile în agricultură pentru a avea mai multă siguranță în ceea ce face și își dorește să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea fermei.

Întrebat cum se vede în viitor, Daniel spune că peste zece ani, se vede la casa lui, la o fermă modernă cu un efectiv de 500 de oi. Până atunci, însă, muncește zilnic pentru a-și realiza visul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

George Ionel Tănasă, tânăr fermier: Nu este ușor să faci agricultură, dar am reușit de fiecare dată să găsim soluții

George Ionel Tănasă, un tânăr de doar 21 de ani s-a implicat în agricultură pentru că părinții săi sunt...

Pericle Mihai Sălceanu, tânăr fermier: Lipsa forței de muncă ne impune tehnologizarea

Pericle Mihai Sălceanu din localitatea Leoști, comuna Pădureni, județul Vaslui, muncește cu fratele și părinții într-o fermă mixtă, ce...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole