6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Cum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot muri și apicultorii pot suferi pierderi economice majore provocate de acarienii Varroa.

În plus, coloniile infestate cu acarienii Varroa sunt o sursă de acarieni care se pot răspândi și în alte colonii, chiar și în alte stupine, prin zbor, divizarea și fugirea albinelor.

Cel mai precis mod de a descrie infestarea cu acarieni Varroa este numărul de acarieni la 100 de albine adulte.

‹ adv ›

Controlul Acarianului Varroa

Acarianul Varroa, este un parazit care trăiește pe exteriorul gazdei sale. Acarianul se hrănește cu puietul și adulții albinelor occidentale (europene), Apis mellifera. Dacă sunt lăsate netratate, coloniile cu un nivel ridicat de acarieni Varroa vor muri în câteva luni.

Dezvoltarea Sezonieră a Albinelor și a Acarienilor Varroa

Ciclul Albinelor și acarienilor Varroa constă din patru faze temporale. În unele locații, există un singur ciclu pe an, iar în alte locații, mai multe. Fazele sunt:

  1. Inactivă sau latentă;
  2. Creșterea populației;
  3. Perioada de vârf a populației;
  4. Scăderea populației.

Populațiile de acarieni Varroa cresc și scad în sincronie cu modelul sezonier al dezvoltării albinelor.

Populațiile de acarieni ating nivelurile lor cele mai ridicate la scurt timp după puiet și adulții de albine ajung la apogeul lor, atunci când există mai mulți puieți de albine pe care acarienii Varroa se reproduc.

Atunci când populația de albine și cantitatea de puiet de albine scade, numărul acarienilor de pe albinele adulte crește drastic. În cele din urmă, numărul acarienilor Varroa scade, împreună cu populația adultă de albine.

Mărimea populației de acarieni este critică la începutul Fazei de Scădere a populației de albine, deoarece colonia are nevoie să fie suficient de sănătoasă ca să sprijine un număr suficient de albine pentru a supraviețui Fazei Latente.

În perioadele fără pui, toți acarienii sunt transportați de albinele adulte, cu excepția locurilor în care poate fi redusă creșterea continuă a puietului în timpul acestei faze.

Monitorizarea populației de acarieni varroa

Apicultorii pot evalua populațiile de acarieni în oricare dintre fazele ciclurilor populației de albine/acarieni.

În general, un apicultor ar trebui să efectueze evaluări de cel puțin patru ori pe parcursul anului, începând cu Faza de Creștere a Populației.

Metode de Verificare a acarianului varroa

Sunt două metode de gestionare care oferă cele mai bune estimări ale populațiilor de acarieni. Ambele implică îndepărtarea acarienilor din corpul albinelor adulte, apoi numărarea acarienilor pentru a stabili o măsură procentuală standard a numărului de acarieni (adică, numărul acarienilor la 100 de albine adulte).

Metodele recomandate sunt agitarea cu zahăr pudră și spălarea cu alcool sau cu săpun. Folosirea agitării cu zahăr pudră este mai puțin fiabilă (mai multă variație a numărului de acarieni) în comparație cu spălarea cu alcool

Echipament necesar:

  • Borcan cu gura largă;
  • Capac solid găurit cu ochiuri (nr 8);
  • Zahăr pudră sau alcool (oricare dintre următoarele): etanol, alcool etilic, izopropilic sau săpun;
  • Placă albă, tavă sau dispozitiv similar. (Plăcile sau foile de hârtie pot fi utilizate pentru metoda de agitare a zahărului pudră);
  • Apă (pentru a dizolva zahărul pudră).

Colectarea probelor acarianului varroa (ambele metode)

  • Colectează aproximativ 300 de albine adulte de la unu până la trei faguri cu cuib de puiet (evitând regina). Trei sute de albine sunt echivalente cu aproximativ ½ cană de albine ușor ambalate;
  • Marchează un pahar cu gura largă sau borcan de colectare din plastic cu o linie la ½ mijloc;
  • Selectează un cadru de puiet. Căută regina. Dacă este prezentă, mut-o într-un alt cadru;
  • Adună 300 de albine adulte direct în borcanul de colectare din un cadru mișcând borcanul de colectare peste albinele adulte, astfel încât acestea să cadă înăuntru. Sau agită albinele direct din ramele de puiet într-un recipient de colectare mai mare (găleată de miere, recipient de carton sau tavă lipită) și scoate ½ pahar de albine și toarnă-le repede în borcan.
  • Repetă tehnica de colectare pentru a obține 300 de albine.

Metoda de agitare a zahărului sub formă de pudră nu este mortală, astfel albinele pot fi returnate în stup după testare. Prin metoda de spălare a alcoolului sau a săpunului, albinele vor fi sacrificate.

Metoda de agitare a zahărului sub formă de pudră

  • Adaugă aproximativ două linguri de zahăr pudră în borcan;
  • Agită cu vigoare borcanul timp de cel puțin un minut pentru a acoperi albinele cu zahăr și a alunga acarienii de pe ele. Pentru a îmbunătăți consistența numărului de acarieni, agită borcanul
    pentru o durată de timp constantă pentru fiecare probă;
  • Așteaptă trei-cinci minute. (Grăbirea procesului crește riscul de subcontractare a acarienilor.);
  • Învertește borcanul și agită-l ca un agitator de sare, captând acarienii care cad pe o farfurie curată sub acesta. Agită borcanul inversat până când acarienii nu mai cad;
  • Pulverizează depozitul de zahăr pudră din farfurie sau tigaie cu apă pentru a dizolva zahărul;
  • Numără acarienii care rămân;
  • Adaugă o lingură suplimentară de zahăr în borcan, agită și rotește din nou albinele timp de 30 de secunde și repetă pașii 4, 5 și 6 pentru a îmbunătăți exactitatea numărării. Numără acarienii din farfurie sau tigaie;
  • Calculează numărul de acarieni la 100 de albine adulte;
  • Albinele pot fi eliberate înapoi în vârful coloniei sau la intrarea în colonie.

Important! Nu face acest test când umiditatea este ridicată sau în timpul fluxului puternic de nectar, deoarece umezeala va determina zahărul și acarienii să se lipească de albine. Nu te grăbi – lasă temperatura să se acumuleze în albinele pudrate înainte de agitare.

Metoda de spălare cu alcool sau săpun

Efectuați spălarea alcoolului sau a săpunului de la fumător.

  • Adaugă suficient alcool (alcoolul ieftin brut funcționează bine) sau săpun (utilizează un săpun cu sudură scăzută, cum ar fi lichidul de spălare a parbrizului iarna) pentru a acoperi complet albinele din borcan;
  • Rotește și / sau agită puternic borcanul timp de cel puțin un minut pentru a alunga acarienii de la albine. Pentru a îmbunătăți consistența numărului de acarieni, agită/rotește borcanul pentru o durată de timp constantă pentru fiecare probă;
  • După agitare, toarnă conținutul într-o farfurie curată sau o tigaie albă printr-un capac cu plasă pentru a reține corpurile
    albinelor;
  • Adaugă mai mult alcool sau săpun în borcan și repetă pașii 2 și 3. (Acest lucru crește precizia numărării);
  • Numără acarienii din farfurie sau tigaie;
  • Calculează numărul de acarieni la 100 de albine. (Consultă Numărarea Acarienilor.)

Tabelul 1: Pragurile de tratament pe faze; (% = numărul de acarieni / 100 de albine adulte)

Metode ce NU sunt recomandate pentru detectarea acarianului Varroa:

Important! Cel mai important moment pentru administrarea tratamentului, este după eliminarea fagurelor de miere (în timp sau chiar după faza de Vârf a Populației). În timp ce densitățile acarienilor pot varia în funcție de colonii, toate coloniile dintr-o stupină trebuie tratate în același timp cu aceeași tehnică chimică sau non-chimică.

Dacă rezultatele verificării indică populații mari de acarieni dintr-o colonie a unei stupini, nu întârzia tratamentul. Întârzierea crește riscul de vătămare a coloniei și răspândirea acarienilor Varroa în alte colonii.

Instrumente pentru combaterea acarianului Varroa. Ghid pentru prelevarea și controlul eficient al acarianului Varroa, elaborat de ANARM cu suportul USAID APM.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Salutare, am o intrebare , pot folosi țuica in stupi prin pulverizare, si daca da, ajuta sau este rău. Astept un răspuns. Vă doresc sărbători fericite.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: O platformă apicolă cu 20 de stupi lovită de trăsnet a luat foc

O platformă apicolă cu 20 de stupi amplasată pe...
‹ adv ›

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa. Cu 603...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole