18.2 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRolul nutrienților în funcție de stadiul de creștere al sâmburoaselor

Rolul nutrienților în funcție de stadiul de creștere al sâmburoaselor

Cerințele specillor sâmburoase (cireș, vișin, prun, cais, piersic) față de nutrienți, pe lângă particularități de bază și ale speciei și plantației, variază în funcție de stadiul de creștere al culturii.

În continuare, discutăm despre rolul principalilor nutrienți în diferite perioade de creștere:

De la dezmugurire până la înflorire

  • Azot și Potasiu – promovează o creștere puternică timpurie a țesuturilor noi ale plantei și productivitatea maximă a pomului
  • Fosfor – maximizează dezvoltarea rădăcinilor
  • Calciu – stimulează creșterea rădăcinilor și a frunzelor și asigură randamente ridicate
  • Bor* și Zinc* – maximizează dezmugurirea și dezvoltarea puternică a florilor
  • Mangan*, Magneziu și Fier – pentru optimizarea stării frunzelor.

* – pentru elementele cu asterisc se recomandă pulverizarea foliară.

Citiți mai multe despre Fenofaze BBCH la pomii de sâmburoase – ce semnifică.

Formarea fructelor

  • Azot – pentru a menține dezvoltarea frunzelor
  • Potasiu – cantități maxime în fructele timpurii
  • Fosfor – pentru a asigura formarea și dezvoltarea fructelor
  • Calciu – îmbunătățirea calității fructelor și reducerea la minim a tulburărilor fiziologice ale fructelor
  • Magneziu, sulf și micronutrienți* – pentru o bună calitate a frunzelor și reducerea căderii fructelor
  • Bor* și zinc* – maximizează creșterea țesuturilor tinere ale fructelor.

* – se recomandă pulverizarea foliară.

Creșterea fructelor până la maturitate

  • Azot – în cantități reduse pentru a menține creșterea și acumularea de zahăr – excesul poate duce la putregaiuri și afectarea calității
  • Potasiu – îmbunătățește greutatea fructelor, culoarea și nivelurile de substanță uscată solubilă din fructe – dar la niveluri care nu concurează cu calciul
  • Calciu* – menține fermitatea fructelor, cantitatea de substanță uscată și calitatea de depozitare, cu o crăpare minimă a fructelor
  • Fosfor* – îmbunătățește culoarea fructelor și reduce tulburările fiziologice la depozitare
  • Magneziu* – menține fermitatea fructelor
  • Borul alături de Cupru* reduce riscurile de crăpare.

* – se recomandă pulverizarea foliară.

După recoltare, înainte de căderea frunzelor

  • Azot și potasiu – sporesc rezervele pentru creșterea timpurie din sezonul următor
  • Fosfor – pentru a maximiza dezvoltarea mugurilor, înrădăcinarea timpurie și creșterea noilor țesuturi în primăvara următoare
  • Calciu – menține niveluri ridicate în pom și stimulează dezvoltarea de noi rădăcini după recoltare
  • Magneziu* Bor* și Zinc* – refacerea rezervelor pentru a maximiza dezmugurirea primăvara.

* – se recomandă pulverizarea foliară.

Sursă informații articol – yara.co.uk.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

De ce nu leagă sau se fac fructe puține la cireș

O înflorire abundentă nu întotdeauna înseamnă și o cantitate mare de fructe formate sau, cu atât mai mult, ajunse...

Făinarea la măr – sfaturi pentru control, tratamente

Făinarea la măr este o boală frecvent întâlnită în livezile de măr, produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha, cu o...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole