3.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAnca Olaru, fermieră: De mică am fost alături de tatăl meu pe...

Anca Olaru, fermieră: De mică am fost alături de tatăl meu pe utilaje. De când nu mai este, mă ocup singură de fermă

Anca Olaru este o tânără din satul Odobeasca, comuna Drăcșenei, Teleorman, ce a moștenit afacerea în domeniul agricol de la tatăl său, care inițial a început cu prestări servicii, iar mai târziu a luat teren agricol în arendă.

„Din copilărie am mers alături de el pe utilaje, de acolo și de atunci cred că vine și dragostea pentru ele”.

De mai bine de trei ani de zile, se ocupă doar Anca de fermă, alături de angajații pe care îi are, zece la număr.

„Acum merg pe utilaje în campania agricolă, doar dacă nu mai am băieți disponibili, în rest sunt responsabilă pe partea de transport și managementul fermei. Am terminat facultatea în anul 2012, sunt inginer agronom. Studiile au venit în urma dragostei pe care am adunat-o încă din anii când mergeam alături de tata în tractoarele U650”, povestește Anca.

A început afacerea de la o suprafață mică, iar acum a ajuns la circa 700 de ha, dintre care jumătate sunt în proprietate, iar cealaltă jumătate în arendă. 

‹ adv ›

Crește culturi mari cum ar fi rapiță, orz, grâu, floarea-soarelui, porumb, mazăre pe care le vinde „…acolo unde se oferă un preț mai bun”.

„În unele cazuri vindem direct din câmp, în alte cazuri depozităm și mai târziu vindem. Niciun an nu este la fel ca altul, uneori am ținut recolta pe stoc și a fost bine, alteori am vândut-o direct din câmp și, iar a fost bine”.

Cele mai mari provocări sunt schimbările climatice și seceta din ultimii 3 ani, în rest nu este nimic complicat la locul de muncă, spune Anca.

Tinerii care se gândesc să lanseze afaceri agricole trebuie, susține tânăra, să aibă multă răbdare, dar și dragoste pentru agricultură.

„În agricultură trebuie să ai multă răbdare, un an de zile tot aștepți să vezi recolta bogata”.

Până la moment, au practicat o agricultură tradițională, iar acum se gândesc să treacă la agricultura regenerativă și conservativă.

„În acest an, am semănat covoare vegetale pentru iarnă, ca să fie totul acoperit, efectul îl vom observa la recoltat”.

Citiți mai multe despre No-till: 3 condiții ca solul să înceapă să lucreze pentru tine.

Anca spune că, cu siguranță trebuie schimbată metoda de lucrare a solului pentru a păstra cât mai bine apa în sol.

„Toate aceste schimbări se fac treptat și aici iar este nevoie de răbdare, cum spuneam și mai sus. Ne-am dori să irigăm, doar că în zonă nu au fost niciodată sisteme de irigații și este mai complicat de construit unul. Dacă reușim în proiectul acesta, vom mări suprafața de porumb, iar răsăritul culturii de rapiță în perioada optimă, nu va mai fi o problemă. Toate acestea se referă la planurile de viitor”.

O afacere agricolă poate să-ți asigure un trai decent în țara ta, susține Anca Olaru, iar ea este un exemplu în acest sens.

„Este un răspuns sincer, o afacere în agricultură, gestionată corect, poate să-ți asigure un venit bun, fără să fii nevoit să pleci peste hotare”.

Dispune de toată tehnica și utilajele necesare pentru prelucrarea suprafeței pe care o gestionează.

Mihai Marin Popescu, primarul comunei Drăcșenei, Teleomar, se mândrește cu afacerea administrată de Anca Olaru și spune că aceasta face agricultură din pasiune, care vine de la tătăl său, care nu mai este de trei ani.

„Este o afacere de succes, fiind și printre cei mai mari angajatori de la nivelul comunei. Sunt în zonă și ferme agricole mai mari, concurența este destul de mare. În sudul României este mult teren agricol, respectiv sunt fermieri mult mai mari, dar Anca reprezintă un etalon pentru tinerii din ziua de astăzi”.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

George Ionel Tănasă, tânăr fermier: Nu este ușor să faci agricultură, dar am reușit de fiecare dată să găsim soluții

George Ionel Tănasă, un tânăr de doar 21 de ani s-a implicat în agricultură pentru că părinții săi sunt...

Pericle Mihai Sălceanu, tânăr fermier: Lipsa forței de muncă ne impune tehnologizarea

Pericle Mihai Sălceanu din localitatea Leoști, comuna Pădureni, județul Vaslui, muncește cu fratele și părinții într-o fermă mixtă, ce...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole