7.2 C
București
sâmbătă, 24 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Agriculturii

Aviz favorabil în Comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Ministerului Agriculturii

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.

La proiectul de buget au fost depuse 15 amendamente, din care doar unul a fost aprobat, respectiv amendamentul depus de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, deputat PSD, care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectaţi de fenomenelor meteo nefavorabile în toamna lui 2022.

„Este un buget echilibrat ce asigură finanţare pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor şi pentru derularea în bune condiţii a activităţii fermierilor români. În bugetul pe anul 2024 am prevăzut sume importante pentru dezvoltarea capacităţilor de procesare, în primul rând pentru a încerca în următorii ani echilibrarea balanţei comerciale.
Am stabilit finanţare şi pentru investiţii în sistemul de producere a energiei verzi în ferme şi în industria alimentară. Ne dorim foarte mult să scădem costurile fermierilor români cât şi pe cele ale procesatorilor români. Am prins în bugetul pe anul 2024 sume importante pentru continuarea reabilitării sistemului de irigaţii, din planul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi foarte multe alte forme de sprijin”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Potrivit sursei citate, proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru 2024 este în sumă totală de 34,4 miliarde lei credite de angajament şi 26,19 miliarde lei credite bugetare.

„Asta înseamnă că la nivel de credite de angajament am avut o creştere de 25%, iar pentru creditele bugetare o creştere de 12%, ceea ce reprezintă 2% din PIB estimat pe anul 2024”, a mai spus el.

Barbu a mai precizat că a depus un amendament la anexa 3/22/13 „Sume alocate pentru activităţi finanţate integral din venituri proprii, la proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, reprezentând partea de 3% pentru fondul de risc care se realizează acum prin reţinerea succesivă din plăţile directe care se realizează prin APIA.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

EuroGrainExchange 2024: analiza pieței oleaginoaselor, pe agenda discuțiilor

EuroGrainExchange, un eveniment semnificativ în industria cerealelor, este programat...
‹ adv ›

Agricultorii polonezi îşi extind protestele prin blocarea unei autostrăzi cheie către Germania

După ce au blocat puncte de trecere la graniţa cu Ucraina, agricultorii polonezi intenţionează să blocheze începând de duminică...

Dacian Cioloş va prezenta oficialilor europeni un set de propuneri referitoare la Politica Agricolă Comună

Europarlamentarul Dacian Cioloş a anunţat că va înainta Comisiei Europene şi Parlamentului European un set de propuneri referitoare la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole