6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCererile pentru Programul IMM Invest Plus se depun până în 22 decembrie;...

Cererile pentru Programul IMM Invest Plus se depun până în 22 decembrie; plafonul – suplimentat cu 4,1 miliarde lei

Perioada de depunere a cererilor pentru Programul IMM Invest Plus a fost prelungită până la 22 decembrie 2023, dată până la care poate fi accesat un plafon suplimentar de 4,1 miliarde de lei, informează, luni, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA).

Suplimentarea plafonului a fost decisă de Guvern, ca urmare a epuizării plafonului iniţial de 7 miliarde lei alocat Programului IMM Invest Plus, pentru continuarea programului pe componentele IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod şi Garant Construct.

„Decizia a fost luată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor exprimate atât de mediul de afaceri cât şi de sistemul bancar, în contextul în care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 7391 de garanţii în valoare de peste 6,2 miliarde lei, susţinând finanţări de aproximativ 7 miliarde lei, utilizând integral plafonul de garantare stabilit iniţial de Guvern pentru implementarea Programului IMM INVEST PLUS şi a componentelor acestuia în anul 2023. Noul plafon va asigura accesul la măsurile din schema de ajutor de stat pentru încă 4.500 de firme, extinzând astfel posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru aproximativ 31.000 de companii până la finalul anului”, transmite FNGCIMM.

Procesul de înscriere se realizează prin intermediul platformei imminvest.ro.

‹ adv ›

Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, în valoare de 695,75 milioane de euro, reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susţinerea IMM-urilor, continuarea şi dezvoltarea activităţii lor, a întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie, permiţând păstrarea locurilor de muncă existente, crearea de noi locuri de muncă, investiţii, plata impozitelor, contribuţiilor şi altor taxe datorate bugetului de stat şi celorlalte bugete, precizează sursa citată.

Ajutoarele de stat sunt acordate sub formă de garanţii pentru împrumuturi, dobânzi subvenţionate pentru o perioadă de 12 luni şi comisioane pe toată perioada de derulare a creditelor pe toate cele 6 componente: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest.

Pentru acordarea de garanţii, Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţie un plafon de garantare pentru anul 2023 în valoare de 24,3 miliarde lei.

Procentul de garantare este de până la 90% din valoarea împrumutului iar dobânzile aferente creditelor garantate sunt subvenţionate 100% pe o perioadă de 12 luni de către stat, prin Ministerul Finanţelor.

Costurile de finanţare au marje maxime cuprinse între 0,75% şi 2,5% peste ROBOR 3M şi se acordă posibilitatea refinanţării creditelor de investiţii, inclusiv a celor acordate în cadrul Programului anterior.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM deţine o poziţie importantă în conducerea Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare – AECM prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu, ca vicepreşedinte al asociaţiei.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR prelungește termenul pentru finanțarea asigurărilor agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire...
‹ adv ›

ING înăspreşte restricţiile privind finanţarea în domeniul petrolului şi gazelor

Grupul bancar olandez ING Groep NV restricţionează şi mai mult accesul la finanţare pentru unele companii de petrol şi...

FNGCIMM a semnat convenţii cu APIA şi cu cinci bănci comerciale pentru facilitarea accesului la finanţare a agricultorilor

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a semnat convenţii de garantare tripartite cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole