5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană propune 166 de proiecte energetice transfrontaliere care contribuie la realizarea...

Comisia Europeană propune 166 de proiecte energetice transfrontaliere care contribuie la realizarea Pactului verde european

Comisia face marţi încă un pas în direcţia pregătirii sistemului energetic al UE pentru viitor, adoptând prima listă de proiecte de interes comun (PIC) şi proiecte de interes reciproc (PIR) pe deplin conformă cu Pactul verde european, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste proiecte transfrontaliere majore de infrastructură vor ajuta UE să îşi atingă obiectivele ambiţioase în materie de energie şi climă. Proiectele vor beneficia de proceduri de autorizare şi de reglementare simplificate şi devin eligibile pentru sprijin financiar din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE).

Această listă este adoptată în temeiul Regulamentului revizuit privind reţelele transeuropene de energie (TEN-E), care pune capăt sprijinului pentru infrastructurile pentru combustibili fosili şi se axează pe infrastructurile energetice transfrontaliere ale viitorului.

‹ adv ›

Lista include PIC, care sunt proiecte pe teritoriul UE, şi, pentru prima dată, PIR, care conectează UE cu alte ţări. Comisia se va asigura că proiectele sunt finalizate rapid şi că pot contribui la dublarea capacităţii reţelei UE până în 2030 şi la îndeplinirea obiectivului său de 42,5% pentru energia din surse regenerabile.

Dintre cele 166 de PIC şi PIR selecţionate: peste jumătate (85) sunt proiecte în domeniul energiei electrice, al reţelelor offshore şi al reţelelor electrice inteligente, multe dintre acestea urmând să fie puse în funcţiune în perioada 2027-2030.

Pentru prima dată, sunt incluse proiecte privind hidrogenul şi electrolizoarele (65), care vor juca un rol major în facilitarea integrării sistemului energetic şi a decarbonizării industriei UE. Lista include, de asemenea, 14 proiecte de reţele de CO2, în conformitate cu obiectivele UE de a crea o piaţă pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon.

În urma adoptării listei PIC şi PIR de către Comisie, ca act delegat în temeiul Regulamentului TEN-E, aceasta va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului spre examinare. Cei doi colegiuitori au la dispoziţie două luni pentru a accepta sau a respinge lista în întregime, dar nu o pot modifica.

Acest proces poate fi prelungit cu două luni, la cererea colegiuitorilor. După adoptarea listei, Comisia va colabora cu promotorii de proiecte şi cu statele membre pentru a sprijini implementarea rapidă a acestei liste de proiecte, în conformitate cu măsurile consolidate propuse astăzi în Planul de acţiune al UE pentru reţele. Comisia propune 166 de proiecte energetice transfrontaliere care să beneficieze de sprijin din partea UE pentru a contribui la realizarea Pactului verde european.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole