9.8 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleServiciul Vamal al SUA va trimite un consultant în Portul Constanţa

Serviciul Vamal al SUA va trimite un consultant în Portul Constanţa

Autoritatea Vamală Română a anunţat, marţi, că va beneficia, în Portul Constanţa, începând cu 2024, de sprijinul unui reprezentat al Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor al Statelor Unite ale Americii (CBP) în domeniul analizei de risc şi controlului vamal.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut, luni, o întrevedere cu reprezentanţii CBP, mediată de către Biroul Regional al Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor din domeniul Apărării din cadrul Ambasadei SUA.

„Discuţiile s-au axat pe coordonarea proiectelor viitoare (2023-2026) privind schimbul reciproc de bune practici şi sporirea măsurilor de siguranţă în domeniul operaţiunilor vamale. Preşedintele AVR, Ion Cupă, a subliniat faptul că Autoritatea Vamală Română apreciază contribuţia CBP la crearea unei relaţii constructive şi a unor condiţii îmbunătăţite pentru control vamal în frontieră.
Cupă şi-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-şi încrederea că sprijinul unui expert pe analiză de risc şi control vamal va fi foarte benefic pentru activitatea din Portul Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Vamale.

Conform sursei citate, partea americană a reafirmat ideea că securitatea schimburilor comerciale la nivel mondial şi facilitarea comerţului trebuie să fie o prioritate pentru toate agenţiile care asigură securitatea frontierelor.

„Experţii au oferit o prezentare a Programului de schimb electronic de date privind mărfurile străine, un program global de control al mărfurilor, care este totodată un instrument de verificare globală a încărcăturilor ce oferă acces la datele despre mărfuri deţinute de Statele Unite ale Americii”, a precizat sursa citată.

O delegaţie a Autorităţii Vamale Române va participa, în Statele Unite ale Americii, în cadrul Programului Internaţional de Vizite (IVP), la operaţiunile CBP pentru a face schimb de experienţă şi a afla metodele de lucru folosite de CBP pentru un control mai bun asupra mărfurilor şi persoanelor care intră în SUA.

Portul Constanţa este principala poartă de intrare şi de ieşire a mărfurilor în şi din România. Anul trecut, autorităţile portuare au raportat un volum de trafic record de 75,550 milioane de tone faţă de 67,483 milioane de tone anul precedent, anul 2022 însemnând cel mai mare volum de trafic operat de Portul Constanţa în istoria sa.

În cadrul unei cooperări determinate de recentele evenimente mondiale şi de suprapunerea misiunilor în regiunile balcanice, Agenţia pentru Reducerea Ameninţărilor din domeniul Apărării (DTRA), Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) şi Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor SUA (CBP) s-au angajat colaborativ să dezvolte o strategie de evaluare şi dezvoltare pentru a spori capacităţile de securitate la frontieră în cadrul naţiunilor aliate. Primul pas în acest demers a fost efectuarea unei evaluări a frontierelor terestre şi maritime ale României pentru a identifica capabilităţile şi provocările cu mediul operaţional, menţionează sursa citată.

Astfel, în octombrie 2022, o echipă condusă de managerul de program al DTRA din cadrul Ambasadei SUA în România şi ataşatul regional al CBP din cadrul Ambasadei SUA în Bulgaria a efectuat mai multe vizite de studiu în domeniul securităţii frontaliere la Birourile Vamale de Frontieră Constanţa, Giugiuleşti, Albiţa şi Siret.

Ca urmare a respectivelor vizite de studiu a fost elaborat un plan de măsuri care vizează îmbunătăţirea dezvoltării şi gestionării criteriilor de risc, modernizarea şi digitalizarea controalelor vamale, extinderea capacităţilor de combatere proactivă a corupţiei, precum şi investiţia în formarea profesională a angajaţilor Autorităţii Vamale Române. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Toate drumurile intens circulate din Portul Constanța vor fi asfaltate 

În perioada imediat următoare, CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța va începe asfaltarea tuturor drumurilor intens circulate din Portul...

Guvernul a aprobat Memorandumul privind realizarea lucrărilor în vederea dezvoltării de terminale specializate în Portul Constanţa Sud

Executivul a aprobat în şedinţa desfăşurată de joi, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Memorandumul cu privire la realizarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole