Inspirat din Israel, un proiect pilot pentru amenajarea unui sistem de irigaţii în suprafaţă de peste 25.000 de hectare utilizând apa epurată provenită de la staţia de epurare a municipiului Buzău, a devenit exemplu de bune practici în România, fiind monitorizat de Comisia Europeană.
În cadrul unei conferinţe privind „Impactul economiei circulare asupra sectorului apei în România” desfăşurată la Primăria Municipiului Buzău, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a subliniat rolul proiectului desfăşurat la nivel local în perspectiva dezvoltării sale la nivel naţional, în concordanţă cu cerinţele în materie de mediu impuse de Uniunea Europeană.
Reutilizarea apelor uzate ar conduce la reducerea cheltuielilor asociate proceselor de epurare biologică, ce implică energie electrică, reducerea costurilor legate de deversarea apelor epurate în râul Buzău şi sprijinirea agricultorilor cu apă, în perioadele în care se instalează seceta.
Apa menajeră devine astfel o sursă preţioasă pentru agricultură, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Române a Apei (ARA), Israel fiind una din ţările etalon în acest domeniu.
Totodată, consilierul de stat Laszlo Borbely a anunţat că, la rândul său, Guvernul implementează o strategie de economie circulară în care se regăsesc măsuri similare cu cele din strategia aprobată de municipiul Buzău încă din anul 2020.
Lipsa apei de irigat creează situaţii tensionate în toată ţara, avertizează reprezentaţii Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România...