15.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFlorian Ciolacu: România are nevoie de o lege care să stabilească priorităţile...

Florian Ciolacu: România are nevoie de o lege care să stabilească priorităţile agriculturii

România are nevoie de o lege care să stabilească priorităţile agriculturii, pentru cel puţin 10 ani de acum încolo, indiferent de guvernul care vine şi îşi asumă responsabilitatea conducerii ţării, susţine Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

El a făcut referire la trei analize pe care le-a prezentat luni în Consiliul Naţional de Coordonare şi care „au arătat, împreună, câteva direcţii de urmărit prin intermediul celor care se poziţionează astăzi ca antreprenori în agricultură”.

„Analiza economică arată cumulul pierderilor rezultate din crizele suprapuse ale ultimilor ani: Covid, economic, Ucraina, schimbări climatice. Analiza de mediu arată o predicţie pe baza a ceea ce datele ştiinţifice au acumulat pe ultimii 10 ani doar la nivel de mediu, a dat o predicţie privind schimbări care vor întări nevoia de a regândi modul în care se face cea mai impredictibilă meserie din lume, agricultura. Analiza politică, luând în considerare ceea ce se întâmplă în ţara noastră, dar şi la Bruxelles, pentru 2027, acel nou cadru sustenabil pentru agricultură şi alimentaţie, care să unească politica de mediu cu cea agricolă şi cu cea de sănătate a cetăţenilor, arată un curent care va alinia finanţările pentru agricultură, la care noi trebuie să ne racordăm. Toate cele trei tipuri de analize au arătat că e nevoie de un alt tip de antreprenor în agricultură, adaptat acestui model al incertitudinii, că e nevoie politic de un alt cadru, inclusiv de o politică publică, care să stabilească priorităţile agriculturii, transpartinic, pentru cel puţin 10 ani de acum încolo, adică o lege în Parlament trecută, indiferent de guvernul care vine şi îşi asumă responsabilitatea conducerii României”, a menţionat Florian Ciolacu, la lansarea Programului de Perfecţionare Managerială „Antreprenor în Agricultura 4.0” seria a III-a.

Potrivit acestuia, „e nevoie de agricultură ca sector strategic în România, cu tot ce decurge din asta”.

„E nevoie de o gândire şi o aplicare integrată a tuturor strategiilor, planurilor de acţiune, care să iasă din zona de a fi doar pe hârtie în ce priveşte răspunsul la impactul schimbărilor climatice: agricultură digitală şi de precizie, consiliere, irigaţii, desecare. Toate lucrurile astea se fac doar cu oameni care se pregătesc să răspundă acestui model nou de incertitudine şi sunt activi în relaţia cu autorităţile pentru a împinge, pentru a presa, pentru a genera această schimbare”, a adăugat Ciolacu. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Delegația CFRO s-a întâlnit cu Comisarul Wojciechowski cu scopul de a definitiva viitorul agriculturii europene

Delegația Clubului Fermierilor Români, formată din membri ai Consiliului...
‹ adv ›

Grant pentru promovarea produselor agricole – oportunitate de finanțare a Programului AGRIP

Programul AGRIP are ca obiectiv promovarea competitivității și recunoașterii produselor agricole și alimentare ale Uniunii Europene, atât pe piața...

CFRO: Propuneri de modificari solicitate de fermieri – sM 17.1, transmise MADR

Clubul Fermierilor Români și Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare apreciază deschiderea pe care o are ministerul agriculturii pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole