15.4 C
București
duminică, 12 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBotănoiu: România a făcut paşi suficienţi în ceea ce înseamnă sectorul vegetal;...

Botănoiu: România a făcut paşi suficienţi în ceea ce înseamnă sectorul vegetal; trebuie să se orienteze către zootehnie şi industria alimentară

România a făcut paşi suficienţi în ceea ce înseamnă sectorul vegetal, însă trebuie să se orienteze către zootehnie şi industria alimentară, în condiţiile în care deficitul comercial a ajuns la 6 miliarde de euro, susţine Daniel Dumitru Botănoiu, consilier de stat, Cancelaria prim-ministrului.

„Cred că România a făcut paşi suficienţi în ceea ce înseamnă sectorul vegetal. Acum, important este să ne ducem către zootehnie şi industria alimentară, pentru că exportăm 12 milioane de tone materie primă, în condiţii normale, importăm 5 milioane de tone şi avem un deficit de 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că exportăm grâu şi importăm biscuiţi. Lucrul acesta nu poate să se realizeze decât dacă există nişte politici publice.
Sigur, strategii, legi, viziuni, o să le vedeţi peste tot. Cred că sunt ministerele pline cu aşa ceva. Numai că o politică publică asumată de toţi decidenţii politici înseamnă continuitate. Dacă s-a schimbat Guvernul, nu te apuci să faci biciclete în loc de irigaţii şi nu te apuci să faci industrie alimentară când vegetalul sau zootehnia au fost abandonate. Ele trebuie prioritizate şi continuate, astfel încât să poţi să ajungi până la capăt cu aceste obiective”, a menţionat Daniel Botănoiu, la lansarea Programului de Perfecţionare Managerială „Antreprenor în Agricultura 4.0” seria a III-a.

Potrivit acestuia, un alt lucru important este cel legat de competitivitate, motiv pentru care ar trebui schimbată mentalitatea, astfel încât „să ne uităm mai mult către piaţă, ceea ce cere, pentru că la ora actuală, şi în general, cumpărătorul este stăpânul afacerilor noastre”.

„Nu poţi să produci dacă nu ai unde să vinzi, nu poţi să produci, să ţii pe stoc. Cred că trebuie să facem şi o mai largă diversificare şi vă dau exemplul meu. Eu, cu fermă vegetală, am trecut la legume. Câteodată e bine, câteodată e rău, dar am încercat să diversific pentru că nu întotdeauna vegetalul mi-ar fi adus resursele suficiente, astfel încât să pot să continui să şi investesc.
Spuneam că este important să vedem aceste lucruri realizate, pentru că ele ţin practic de competitivitatea noastră, ţin de modul nostru de a realiza şi de a menţine locurile de muncă în rural, de a menţine peisagistica, biodiversitatea. Noi am spus: biodiversitatea în România există. Bio, eco, cum vreţi să-l definiţi există, că la 700 de grame de pesticide utilizate comparativ cu 9 kg, eu cred că majoritatea produselor au respectat bunele practici agricole şi cred că de aici trebuie să pornească discuţiile la nivel european. Este important să se menţină acest echilibru între statele membre”, a adăugat Botănoiu.

Totodată, el consideră că „este important să avem acest obiectiv atins, cel de schimbare generaţională, pentru că un sat nu poate rezista fără tineri în el.

„Că ei vor fi instalaţi sau sunt deja instalaţi şi trebuie susţinuţi, este important să existe acest obiectiv”, a mai spus Botănoiu. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se usucă fructele abia formate la castraveți. Vezi cauze și sfaturi

Fructele de castravete se pot îngălbeni și pot cădea...
‹ adv ›

Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie

Obiectivul vizat de viticultori la realizarea lucrărilor în plantațiile de viță de vie reiese din caracteristicile calităţii strugurilor destinați...

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE şi din România

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din Uniunea Europeană şi din România, ca răspuns la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole