Schimbările climatice, ale căror impact este tot mai simțitor în special în ultimii ani, fac fermierii să opteze pentru alternative de lucrare a solului și creștere a culturilor. Sistemul No-till ar veni să facă față acestor provocări, cu toate că este un sistem nici pe departe ușor de implementat cu succes.
Ion Olteanu Constantin, care gestionează o fermă de aproximativ 12 mii de hectare, a testat pe o mie de hectare sistemul No-till în acest an la culturile de porumb și floarea-soarelui. În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat, planifică, să majoreze suprafața până la 4 mii de hectare.
Despre experiența primului an de testare, dar și planurile pentru viitor, relatăm mai multe în acest articol.
Trecerea către sistemul No-till nu a fost una bruscă, fără o analiză a factorilor de risc și o perioadă de tranzit. De mai bine de 10 ani, fermierul implementează sistemul Mini-till de întreținere a solului, astfel că unele probleme îi erau bine cunoscute.
Recoltele mai mici se echilibrează datorită costurilor de producție în scădere
Este din start pregătit să obțină producții mai mici, caracteristice etapei de tranziție, dar, pe de altă parte, spune că se diminuează și costurile.
Și dacă vorbim de a oferi solului ceea de ce are nevoie, atunci culturile de acoperire sunt unele dintre cerințele de bază. Astfel, în ferma Agromad Crops, urmează înființarea covoarelor vegetale, la instalarea condițiilor favorabile pentru acestea.
O altă provocare, evident, ține de achiziționarea tehnicii agricole necesare. Pe lângă faptul că e suficient de costisitoare, mai și durează câteva luni până ajunge în fermă.
Fermierul menționează importanța trecerii treptate, testând mai întâi pe aproximativ 10% din suprafețe sistemul, apoi, crescându-le câte puțin în fiecare an.
„Minunea No-till e aceea că poți să-ți creezi un sol fertil, care face față provocărilor”.
Cele 12 mii de hectare sunt amplasate în aproximativ 62 de localități. Ferma are cea mai mare întindere și diversitate a solurilor din România.
„Nu planific să exclud fertilizarea, ci doar să creez echilibrul necesar pentru un sol viu”.