6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAlianţa pentru Agricultură solicită suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă

Alianţa pentru Agricultură solicită suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită noului premier şi noului ministru al Agriculturii suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral.

Într-o scrisoare deschisă adresată celor doi demnitari, AAC cere „corectarea de urgenţă a nedreptăţilor înfăptuite fermierilor prin OUG nr. 50/2023”, cu menţiunea „că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv”.

„Cu menţiunea că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv, prezenta adresă vizează cea mai urgentă chestiune, cea a despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară 2022. Avem speranţa şi încrederea că prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2023 vor fi îndreptate de noul Executiv.

Considerăm că reducerea bugetului alocat şi a sumei maximale per hectar reprezintă o nedreptate făcută fermierilor români şi vă solicităm imperios suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

În privinţa suprafeţelor pentru care gradul de calamitare este sub 100%, reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură solicită aplicarea unei formule echitabile de calculare a despăgubirilor cuvenite.

„La acest moment, conform OUG nr. 50/2023, deşi s-au primit asigurări că nu va fi aşa, calculul se face din nou incorect, printr-o dublă aplicare a procentului de calamitare. Apreciem că aspectele sesizate – restabilirea cuantumului maximal la valoarea de 1.000 de lei pe hectar şi corectarea formulei de calcul, nu impactează notificarea transmisă Comisiei Europene cu privire la această schemă de sprijin. Vă rugăm, de asemenea, să verificaţi dacă această notificare a fost transmisă, care este stadiul ei şi să vă asiguraţi că răspunsul favorabil din partea Comisiei Europene va fi primit în regim de urgenţă”, se mai precizează în document.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC: Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

Creşterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la...
‹ adv ›

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea...

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole