5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFlorin Barbu: Vor fi susţinuţi crescătorii de porci de reproducţie, astfel încât...

Florin Barbu: Vor fi susţinuţi crescătorii de porci de reproducţie, astfel încât să producem necesarul de 9 mln de purcei

Susţinerea crescătorilor de porci pentru reproducţie, astfel încât necesarul de consum al României de 9 milioane de porci să fie asigurat, reprezintă prioritatea numărul unu a ministrului propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii, Florin Barbu.

„Vor fi susţinuţi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa. Vom continua şi am ambiţia că vom dezvolta prin programul pe care l-am modificat şi l-am aprobat, iar în momentul de faţă sunt depuse proiecte pentru 56.000 de locuri de cazare de reproducţie la porc. Necesarul României este de aproape încă 160.000 de locuri.

Va fi prioritatea numărul unu a mea pentru realizarea reproducţiei în România, astfel încât să producem necesarul de purcei, cei 9 milioane de purcei, pentru a-i putea introduce în ferme de creştere pentru consumul pe care România îl are în momentul de faţă de 9 milioane de porci. Numai atunci putem vorbi de o echilibrare a balanţei comerciale, numai atunci putem vorbi de scăderea importului de carne şi, mai mult, de scăderea importului de animale vii şi a importurilor de purcei din Uniunea Europeană. Trebuie să o luăm de la bază, trebuie să creştem şi să facem o dezvoltare corectă, pentru a încerca în următorii 4 ani să aducem balanţa comercială nu pe deficit, ci pe excedent”, a spus Barbu, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

El a transmis că pe lista sa de priorităţi ca viitor ministru al Agriculturii se mai află implementarea programului privind crearea unui sistem de management al riscurilor în agricultură, pentru asigurarea stocurilor de materie primă (grâu, orz, floarea soarelui, soia, rapiţă) prin compensarea parţială a costurilor, continuarea sprijinului financiar decuplat de producţie şi a programelor de susţinere a producţiilor primare, respectiv de tomate în spaţii protejate şi de alte legume.

În ceea ce priveşte obiectivele de guvernare, Barbu a menţionat lansarea programelor de finanţare a investiţiilor în sistemul agroalimentar din fonduri europene pentru perioada 2023-2027, cu o valoare de 15,8 miliarde euro, concomitent cu finalizarea tuturor proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi a perioadei de tranziţie 2021-2022.

„În anul 2023 vom lansa întreaga sumă alocată pe fiecare axă a Programului Naţional Strategic 2023-2027. Un alt obiectiv important este continuarea aplicării tuturor formelor de sprijin şi introducerea de mecanisme şi instrumente noi pentru agricultură, pentru menţinerea, perfecţionarea şi introducerea de programe noi în vederea asigurării predictibilităţii. Lucrul cel mai important este încurajarea consumului de produse autohtone, sprijin privind sortarea, ambalarea, etichetarea şi punerea pe piaţă a produselor agroalimentare de către producătorii agricoli.

Aici eu am un program şi voi avea o analiză în următoarele două săptămâni cu unităţile administrativ-teritoriale şi cu fermierii din bazinele legumicole şi sunt sigur că vom ajunge la un consens, pentru ca fermierii, legumicultorii, să aibă centre de colectare unde pot să-şi depoziteze produsele şi de acolo să plece către supermarket.

Obiectivul numărul trei: consolidarea fermelor de familie, sprijinirea investiţiilor, modernizarea, restructurarea, creşterea competitivităţii şi a performanţelor de mediu, în special pentru fermele de familie în sectorul vegetal şi zootehnic, asigurarea accesului la finanţare şi sprijinirea organizării fermelor de familie în forme asociative cu rol economic. Obiectivul patru: consolidarea reformelor în domeniul fondului funciar, continuarea şi definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin măsuri de sprijin în în vederea finalizării succesiunilor”, a explicat Florin Barbu.

‹ adv ›

În acest sens, Barbu a anunţat că are un proiect de lege la Comisia de agricultură şi la Comisia juridică din Camera Deputaţilor prin care prima ieşire de indiviziune să se realizeze la nivel de unitate administrativ-teritorială.

„E un prim pas. Ideea mi-a venit în teritoriu, fiind deputat de Olt, discutând cu foarte mulţi oameni în zona de sud. Vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unităţi administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune s-a făcut până în anul 2026-2027. Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideţi să lăsăm unităţile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim pas de ieşire din indiviziune a fiecărui moştenitor”, a transmis ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii.

Nu în ultimul rând, acesta a mai enumerat la obiective şi continuarea programului Agro IMM Invest, dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii cu capitalizare de piaţă medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar prin suplimentarea plafoanelor de finanţare.

De asemenea, a amintit despre consolidarea mediului asociativ, susţinerea aderării şi participării organizaţiilor de fermieri din România la structurile asociative din Uniunea Europeană.

„Vreau să mulţumesc aici asociaţiilor care au mers în faţa Comisiei Europene, au protestat şi au dat un sprijin pentru interzicerea importurilor în România, pentru ca acestea să fie prelungite până pe data de 15 septembrie”, a mai spus Florin Barbu.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei ai Romalimenta vor să colaboreze pentru a asigura un nivel...

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole