O parte dintre fermierii din Buzău iau în calcul trecerea de la comerţul clasic de usturoi uscat la produse de nişă, folosite în anumite lanţuri de restaurante sau în industria produselor naturiste, cum ar fi usturoiul afumat sau tinctura de usturoi, numită şi „ţuica” de usturoi, de la alcoolul folosit în procesul de fabricaţie.
Motivul care i-a făcut pe producători să se gândească la această alternativă este că profitul nu este pe măsura aşteptărilor.
Judeţul Buzău este unul dintre cei mai mari producători de usturoi din ţară.
‹ adv ›
Anul trecut, Buzăul a ocupat locul I pe ţară la producţia de usturoi, iar în acest an un număr important de producători au ales din nou să se înscrie la programul de sprijin derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Având în vedere cantitatea mare de usturoi pe care o pot produce, o parte dintre fermieri se gândesc să experimenteze noi forme de comercializare, având în vedere că pe piaţă există cereri pentru produse ceva mai deosebite.
O altă piaţă către care cultivatorii de usturoi ar putea să se extindă este cea a produselor naturiste. Tinctura sau „ţuica de usturoi”, un produs experimental la această dată, ar putea fi comercializat pe scară largă, sunt de părere fermierii.
Beneficiile consumului de usturoi, sub orice formă, sunt nenumărate.
Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Buzău, în anul 2022, din aproximativ 21 de milioane de lei alocaţi în cadrul Programului de susţinere a producţiei de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului, reprezentând un procent de 21,12% din total.