Primele roşii produse în judeţul Arad, cu ajutor financiar acordat de stat prin Programul Tomata, au ajuns pe piaţă de câteva zile şi au fost testate de autorităţi, care susţin că „sunt comestibile şi conforme”, fără a se constata depăşiri ale limitelor unor substanţe chimice.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat joi, pentru AGERPRES, că prelevările de probe au fost făcute prin sondaj la producătorii care au fost înscrişi în Programul Tomata.
El a precizat că atunci când toţi producătorii înscrişi în program vor scoate tomatele pe piaţă, se va putea stabili şi care este producţia din acest sezon. Totuşi, condiţia acordării sprijinului financiar a fost ca producţia să fie de cel puţin trei tone la 1.000 de metri pătraţi de teren cultivat.
Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie, pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie, inclusiv.
Producţia de roşii a crescut constant în România de când se aplică Programul Tomata, aceasta ajungând în 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone, conform unor date prezentate în Parlament, în urmă cu o lună, de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a precizat că numărul solicitanţilor sprijinului de minimis în cadrul programului s-a majorat de la 8.000 în 2017 la peste 22.500 în acest an.