6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCalculul volumului mixerului de furaje la fermă, aspecte tehnice importante

Calculul volumului mixerului de furaje la fermă, aspecte tehnice importante

În acest articol, aș vrea să împărtășesc câteva momente pentru alegerea unui mixer-distribuitor de furaje pentru nevoile bovinelor de lapte și (poate și de carne), iar în „viața zilnică de fermă” – pur și simplu un mixer. Și, așadar, la ce trebuie să acordați atenție:

  • mai întâi calculați corect volumul (detalii găsiți la finalul postării); apoi analizați partea tehnică:
  • producătorul – nivelul experienței sale în fabricarea unor astfel de mașini, fiabilitatea mixerului (nu uitați că el lucrează 365 de zile pe an) și calitatea amestecării – timpul de amestecare trebuie să fie cât mai scurt posibil (amestecarea lungă încălzește furajul și se pierde proteina), calitate de măcinarea a furajelor, uniformitatea amestecării componentelor;
  • calitatea șasiului mobil – mixerele mici nu au suspensie pe arcuri, iar buncărul este montat pe un șasiu cu 3-4 role. Este de dorit ca șasiul să absoarbă parțial șocurile în timpul încărcării, ceea ce este realizat cu ajutorul unui șasiu cu profil în formă de U.
  • prezența unei margini stabile și solide pentru buncăr (cadă), care oferă stabilitate structurii;
  • prezența unei jante anti-rash, care ar trebui să fie o țeavă capabilă să suporte impacte de până la 1000 kg (de exemplu, un balot de siloz cântărește 800-900 kg) și care permite utilizarea completă a volumului mixerului;
  • șnec (melc) conic, care consumă mai puțină energie și ocupă mai puțin spațiu;
  • înălțimea șnecului mixerului, care ar trebui să fie mai mare decât jumătate din înălțimea buncărului de amestecat.
  • calitatea și ușurința în utilizare a cricului.
  • cantitatea și funcționarea efectivă a senzorilor de cântărire, protecția acestora împotriva loviturilor în timpul mersului mixerului pe o suprafață nu prea netedă.
  • grosimea pereților laterali ai buncărului (preferabil 8 mm) și prezența sudurilor suprapuse pe margini (adică o sudură dublă care oferă o margine rigidă și protejează sudura împotriva uzurii).
  • prezența gulerelor de cauciuc pentru dozare pe ușile de descărcare.
  • Prezența unui arbore cardanic cu un unghi mare de înclinare, care permite amestecarea în timpul deplasării tractorului până la locul de descărcare, economisind timpul de lucru al mixerului și prelungind durata de viață a mașinii, în special pentru tractoarele MTZ.
  • calitatea înaltă a reductorului (cea mai importantă și mai scumpă piesă a mixerului) de care depinde fiabilitatea și durabilitatea muncii (mixerul pentru furaje nu funcționează 2 – 3 săptămâni pe an, ci în fiecare zi și aproape toată ziua de lucru),
  • calitatea oțelului – este preferabil ca mixerul să fie fabricat dintr-un oțel rezistent la uzură.
  • calitatea barei de tracțiune – stabilitatea și durabilitatea acestuia;
  • scara comodă și sigură pentru urcarea pe platforma de observație.
  • prezența unei ferestre de observație convenabile în partea din față a mixerului, pentru ușurința controlului de către tractorist a calității amestecului și a cantității de furaj din buncăr;
  • posibilitatea reglării nivelului de ieșire a cuțitelor de tăiere din rezervor pentru a regla viteza de măcinare sau dezactivarea acestei funcții.
  • grosimea fundului rezervorului – 20 mm;
  • posibilitatea reglării cuțitelor pe șnec (prin modificarea unghiului de atac al cuțitului) și prezența unei plăci suport sub cuțit, care asigură stabilitatea cuțitului în timpul încărcării cu furaje grele (baloți).
  • protecție fiabila a ecranului electronic al cântarului.
  • posibilitatea distribuirii uniforme a amestecului pe masa de hrănire (sau în iesle) prin intermediul fereastra de descărcare (aceasta fiind o opțiune mai economică și mai convenabilă), sau prin intermediul transportorului transversal, unde este necesară o atenție deosebită asupra calității materialului benzii transportoare și a conexiunii sale care trebuie să fie pe bolțuri, fiabile și sigure.
  • prezența controlului electromagnetic pentru controlul ușilor laterale (modelele care utilizează cabluri pentru controlul ușilor laterale au adesea probleme cu ruperea cablului în carcasă din cauza umidității și a temperaturilor scăzute).
  • amestecarea de calitate, în special a aditivilor minerali care se depun adesea și nu se amestecă uniform (lipsa unui amestec uniform).
  • calitatea transportorului de descărcare, precum și multe alte caracteristici tehnice care influențează funcționarea mixerului de furajare și calitatea amestecului de furaje preparat și consumul acestuia de către vite.
  • și, la sfârșit, departamentul de service trebuie să corespundă cerințelor dumneavoastră!

Ți-ar putea fi util și articolul Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos.

Există o schemă de calcul foarte simplă a volumului mixerului pentru furaje, dar foarte accesibilă și destul de eficientă (Ion Moraru, 2011):

‹ adv ›

De exemplu, pentru a hrăni 200 de vaci de lapte – 200 de vaci X 50 kg amestec de hrană în greutate fizică = 10 tone, adică pentru o zi trebuie să hrănim (distribuim) 10 tone de furaj amestecat, atunci determinăm că 1 m³ conține aproximativ 350 kg amestec de furaje 10 t ÷ 0,35 t = 28 m³ (adică 100%).

Dar, conform regulilor de încărcare a mixerului de furaje, acesta trebuie încărcat la 75-80% (pentru amestecarea de înaltă calitate), prin urmare 28 m³ + 20 % = 33 (34) m³.

Din moment ce distribuim hrana vacilor de lapte de două ori pe zi (cel puțin), facem o altă operație matematică – 28 m³ ÷ 2 (distribuții pe zi) = 14 m³ și + 20% (pentru încărcare completă) = obținem volumul necesar al mixerului de furaje – 17 m³. Este foarte simplu.

V-ar putea fi util și articolul Băi pentru ongloane la vaci – măsură de prevenire a bolilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole