3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleOuă fără colesterol? Mituri și adevăr. Cum ne afectează sănătatea

Ouă fără colesterol? Mituri și adevăr. Cum ne afectează sănătatea

În ultima vreme, au devenit tot mai populare anunțurile strigătoare despre „ouă fără colesterol”. Producătorii își laudă produsele, agenții economici le etichetează drept ”cholesterol free”, iar în spațiul virtual apar tot mai multe articole despre găini care fac ouă fără colesterol și avantajele consumului unor astfel de ouă.

În ciuda promisiunilor, spre regret, consumatorul nu mai primește ceea ce-și dorește, iar în acest articol vom explica mai multe despre ce reprezintă, de fapt, colesterolul din ouă, în ce cantități acesta se conține și care sunt factorii care îl influențează.

În primul rând, am dori să menționăm că totul a pornit de la un truc de marketing, creat pentru a spori vânzările, pentru ca într-un final să devină din ce în ce mai complicat să stabilim adevărul în baza numeroaselor surse de informații apărute de-a lungul promovărilor.

‹ adv ›

Motiv din care, în acest articol vom pune accent pe cercetările argumentate științific, pentru a face o concluzie privind colesterolul, influența acestuia asupra sănătății și nivelul lui în ouăle diferitor rase de găini.

Citiți în continuare despre:

  • Ce este colesterolul;
  • Cum afectează consumul de ouă nivelul de colesterol;
  • Câte ouă pe zi este sănătos să mâncăm;
  • Ce conține albușul și gălbenușul de ou;
  • Factori ce influențează colesterolul în ouă;
  • Ouăle de găină Araucana – cu sau fără colesterol?

Ce este colesterolul

Colesterolul este un lipid important în structura și funcțiile organismului uman și animal. Acesta participă la formarea membranei celulare, a celulelor nervoase, a encefalului, acizilor biliari, în sinteza vitaminei D și a unor hormoni (testosteron, estrogen, cortizol).

Din acest motiv, organismul viu are un mecanism complex de reglare a acestui element important. Există două tipuri de colesterol: cel sintetizat în organism și descompus în ficat (colesterolul sanguin) și cel ce se găsește în alimentele pe care le consumăm (colesterolul din dietă).

În timp ce o parte a colesterolului din organismul nostru este esențial pentru buna funcționare, alta este mai puțin benefică. Astfel, tipul și volumul colesterolului din sânge este în legătură cu riscul dezvoltării anumitor patologii, în special a celor cardiace.

Există colesterol HDL – lipoproteine cu densitate mare și LDL – lipoproteine cu densitate mică. Primul este considerat „bun”, deoarece ajută la protecția contra bolilor cardiovasculare, stimulează transportul colesterolului mai puțin benefic către ficat și eliminarea acestuia din organism.

Cel LDL este considerat drept „rău”, din cauza faptului că se depune pe pereții vasculari, împiedicând circulația sangvină normală. În rezultat, apare ateroscleroza și crește riscul patologiilor inimii.

Cum afectează consumul de ouă nivelul de colesterol

De-a lungul anilor, au existat multe controverse în rândul oamenilor de știință privind impactul colesterolului din ouă asupra sănătății consumatorilor. Cele mai recente studii arată că consumul de ouă nu crește riscul patologiilor cardio-vasculare. Dar există încă dezbateri la acest subiect.

De exemplu, a fost comparată dieta care conținea 2 ouă la dejun și cea fără de ouă. În continuare, au fost preluate probe de sânge și cercetate privind nivelul de colesterol, care nu a fost depistat în diferențe semnificative. A fost cercetată în special rata colesterolului HDL cu cel LDL.

La persoanele cu diabet zaharat, cu un consum de 6 ouă pe săptămână, de asemenea nu au fost înregistrate efecte negative asupra colesterolului din sânge și a riscului de boli cardio-vasculare. Din contra, a fost depistat un nivel mai înalt de colesterol HDL care, după cum a fost menționat, are efect benefic asupra organismului.

Există și alte studii, care leagă consumul de ouă cu riscul crescut de boli cardio-vasculare. Fiecare articol vine cu argumentele sale. Însă cert este, că mai frecvent acest risc apare atunci când ouăle sunt consumate împreună cu alte alimente bogate în colesterol și grăsimi saturate.

Ce conține albușul și gălbenușul de ou

În medie, un ou conține circa 200 mg de colesterol, care este concentrat în gălbenuș. Din acest motiv, mulți consumă doar albușul, reducând rata colesterolului ingerat și asigurând totuși un aport de proteină.

Însă, majoritatea elementelor benefice se conține anume în gălbenuș. Acestea includ: acizii grași omega-3 și omega-6, vitaminele D și a grupei B, carotenul, fierul, calciul, zincul, fosforul ș.a. Ele contribuie la reducerea inflamațiilor, creșterea colesterolui HDL (benefic), îmbunătățirea metabolismului.

Așa deci, evitând consumul de gălbenuș, pot fi ratate substanțele cu impact benefic semnificativ asupra sănătății. Se justifică înlăturarea acestuia din dietă doar persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, la recomandarea specialistului.

Factori de influență a colesterolului din ouă

Există o serie de cercetări privind relația dintre diverși factori individuali și de întreținere și rata colesterolului din ouă.

Crescătorii aduc argumente, precum că tipul de întreținere și condițiile de microclimă ar avea un impact benefic asupra calității ouălor. Oamenii de știință însă nu sunt de aceeași părere.

Vezi și hrana găinilor ouătoare în fermele ecologice. Sfaturi și norme.

În cadrul unei cercetări științifice recente, au fost analizați parametrii fizici și biochimici ai ouălor obținute de la două loturi experimentale de găini: primele întreținute în sistem intensiv și cele din urmă – extensiv.

În urma experimentului a fost stabilit că ouăle de la găinile, crescute în sistem extensiv, adică mai aproape de condițiile naturale, au un raport mai mic de colesterol. Însă acest lucru se datorează exclusiv dimensiunilor mai mici ale oului – în medie cu 3 g mai puțin.

Un alt studiu a fost efectuat în baza a trei loturi de ouă, cu culoarea cojii diferită. Rezultatele sunt următoarele:

Așa deci, găinile ce fac ouă cu coaja cafenie au arătat un conținut mai înalt de colesterol, însă și greutatea oului este mai mare. Cele cu coaja albă par a fi mai sărace în colesterol, deși au greutate medie. Iar cele cu coaja albastră au un conținut mai mare de colesterol, în ciuda greutății mai mici, deoarece proporția gălbenușului în ou este mai mare.

Așadar, putem conclude că unicul factor care cu adevărat influențează rata colesterolului este dimensiunea oului, mai mult – a gălbenușului.

Ouăle de găină Araucana – cu sau fără colesterol?

Cele mai multe dezbateri la capitolul colesterolului din ouă se referă la rasa de găini Araucana. Găina care face ouă albastre este suficient de populară printre iubitorii de rase exotice. Și, totuși, pentru a mări succesul vânzărilor a fost introdusă în spațiul media părerea că aceste ouă sunt și mai sănătoase.

Cel mai frecvent se afirmă, că rata colesterolului este mai mică, în timp ce rata proteinei este mai mare. Știind că colesterolul se conține în gălbenuș, iar proteina în mare parte în albuș și analizând rezultatele de mai sus, ne dăm seama că ambele afirmații sunt false.

Ouăle de Araucana au o rată mai mare a gălbenușului din ou, respectiv o rată mai mare a colesterolului și mai puțin albuș în rata procentuală, respectiv mai puțină proteină.

Studiile de mai departe au vizat categorii diferite de găini Araucana, pentru a compara calitatea ouălor. Conform unuia dintre ele, a fost cercetat un lot de ouă de la găinile Araucana, la întreținere semi-extensivă, cu vârsta cuprinsă între 24 și 60 de săptămâni. Rezultatele au fost următoarele:

Din acest tabel observăm o curbă a dimensiunilor ouălor în funcție de vârsta găinii și aceeași variație de colesterol corespunzătoare acestor dimensiuni. O scădere nesemnificativă a ratei de colesterol per gram de gălbenuș se observă la găinile cu vârsta de 60 săptămâni.

Astfel, putem afirma că ouăle găinilor Araucana sunt mai bogate în colesterol datorită gălbenușului mai mare. Precum și ouăle celorlalte rase au aproximativ același procent de colesterol, diferă doar dimensiunile ouălor.

Ouă fără colesterol nu există, dar asta nu înseamnă că consumul acestora are influență negativă asupra sănătății noastre.

Câte ouă pe zi este sănătos să mâncăm

Răspunsul este strict individual, depinde de numeroși factori, inclusiv genetica, predispoziția la anumite boli, modul de preparare a bucatelor, care alte alimente bogate în colesterol sunt incluse în dieta zilnică ș.a.

Pentru o persoană adultă, cu o stare normală a sănătății, cu o dietă echilibrată, 1-2 ouă pe zi nu aduc daune, ba din contra pot fi benefice.

Pentru persoanele în grupa de risc, cu predispoziție la boli cardiace, diabet zaharat ș.a. studiile din nou sunt contradictorii. Așa cum există iarăși o serie de factori individuali, se recomandă consultația unui dietolog calificat, care va face o analiză complexă. În linii generale, se vorbește despre 4-5 ouă pe săptămână.

Atricolul a fost realizat în baza publicațiilor științifice și cercetărilor expuse pe portalul PubMed, precum și European Poultry Science (EPS).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

România va avea posibilitatea să reducă TVA la alimente la 0% cel târziu anul viitor

România va avea posibilitatea să reducă TVA la alimente la 0% cel târziu anul viitor, în condiţiile în care...

Agenţia pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare va deveni funcţională în 2023

Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare va deveni funcţională la începutul anului 2023, termenul iniţial prevăzut în lege,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole