Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără, susţine că autorităţile române trebuie să conteste decizia Curţii Europene de Justiţie care consideră nelegală acordarea autorizaţiilor de urgenţă pentru folosirea temporară a substanţelor de protecţie a plantelor din gama neonicotinoide.
El a catalogat hotărârea CJUE „un exces”, în condiţiile în care lipsa acestor tratamente ar putea aduce României compromiterea în totalitate a culturilor de floarea-soarelui şi porumb.
Acesta a precizat că studiile derulate de cercetători au arătat că nu există o legatură directă între aceste tratamente aplicate culturilor agricole şi dispariţia albinelor.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a emis o serie de derogări pentru a permite şi anul acesta tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu pesticide de ultimă generaţie împotriva dăunătorilor, iar mai multe organizaţii de mediu acuză faptul că aceste substanţe chimice sunt extrem de toxice pentru albine, mediu şi om.
Neonicotinoidele sunt interzise în Uniunea Europeană din anul 2018, iar Curtea de Justiţie Europeană a decis anul acesta, pe 19 ianuarie, că aceste derogări sunt nelegale şi statele membre UE nu au voie să aprobe folosirea seminţelor tratate cu neonicotinoide.
În acest context, Tabără a explicat că pentru România sunt foarte importante culturile de floarea-soarelui şi porumb, nu doar sfecla de zahăr, pentru care ţări precum Germania şi Franţa încearcă să obţină derogări similare.
El a susţinut că produsele noi propuse pentru înlocuirea acestor pesticide sunt mai poluante şi nu sunt la fel de eficiente, iar analizele făcute de cercetători în privinţa reziduurilor de pesticide din plante au fost efectuate după absolut toate normele europene, în afara ţării, pentru că România nu deţine un astfel de laborator.
Deşi este o realitate evidentă dispariţia albinelor, Tabără afirmă că nu a fost găsită o legătură directă între tratarea acestor seminţe de floarea-soarelui şi porumb şi mortalitatea albinelor, cauzele fiind multiple şi insuficient analizate.
Potrivit sursei citate, problema undelor radio, cea a schimbărilor climatice, şocurile termice reprezintă cauze reale care afectează albinele.
În opinia sa, decizia Curţii Europene de Justiţie este „o gravă eroare” şi o abatere de la ceea ce înseamnă libertatea cercetătorilor de a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă fermierii.
Întrebat ce trebuie să facă România în această situaţie, Valeriu Tabără a precizat că autorităţile trebuie să conteste decizia CJUE cu argumente şi date ştiinţifice.
Acesta a fost prezent vineri la conferinţa de presă organizată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, cu tema „Neonicotinoidele şi controversele generate de decizia CJUE privind posibilitatea Statelor Membre de a acorda autorizaţii de urgenţă conform art. 53 din Reg. 1107/2009”.
Toate otravurile astea ajung pe masa oamenilor in fructe,ulei zahar,faina,apa.Credeti ca marii fermieri mananca mere cu neonictinoide sau fac mancare cu ulei provenit din samante tratate cu tot felul de chimicale.
Toate otravurile astea ajung pe masa oamenilor in fructe,ulei zahar,faina,apa.Credeti ca marii fermieri mananca mere cu neonictinoide sau fac mancare cu ulei provenit din samante tratate cu tot felul de chimicale.