15.5 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum se formează coroana Trident sau Candelabru cu trei brațe

Cum se formează coroana Trident sau Candelabru cu trei brațe

Pentru a spori productivitatea și calitatea fructelor de cais și piersic, dar și pentru o utilizarea mai rațională a spațiului în livezi, pomii se formează după diverse tipuri de coroane, una dintre ele fiind formarea palmetei numai cu ax și un etaj de șarpante care poartă denumirea de Trident sau Candelabru cu trei brațe.

Aceasta se propune pentru conducerea pomilor soiurilor cu vigoare mijlocie și mică de creștere, care fructifică preponderent pe ramuri mixte, buchete de mai și mai puţin pe ramuri anticipate. Această formă de coroană permite amplasarea până la 1250 pomi/ha (4,0-4,5 x 2,0- 2,5m).

Avantajele coroanei Trident:

  • dimensiunile mai mici ale coroanei ce asigură o densitate mai mare de plante;
  • folosirea mai raţională a spaţiului pe verticală;
  • o bună iluminare a coroanei, ce contribuie la sporirea calității fructelor;
  • reducerea ponderii lemnului multianual în favoarea celor ce fructifică pe ramurile anuale și cu vârsta de doi ani.

Pentru această coroană este necesară amplasarea sistemelor de susţinere și irigarea pomilor.

Pomii conduși după această formă de coroana sunt mai ușor de întreţinut atunci când sunt altoiţi pe portaltoi cu vigoare mijlocie de creștere, care reduc masa vegetativă a plantelor și favorizează regimul de iluminare din coroană.

Pe terenurile unde solurile sunt cu fertilitatea mai scăzută se recomandă portaltoaiele cu vigoare mai mare de creștere.

Pomii conduși după astfel de coroană au:

  • trunchi de 50-60 cm;
  • ax central și 2 șarpante orientate în direcţii opuse și distanţate la 10-15 cm una de alta;
  • șarpantele în primii ani sunt înclinate sub un unghi de 600 și mai mult faţă de verticală, apoi se îndreaptă spre vertical;
  • pe ax și cele 2 șarpante se amplasează numai ramuri de garnisire.

Tăieri de formare a coroanei Trident în primul an de la plantare

La conducerea pomilor după forma de coroană candelabru sau Trident, în primăvara primului an pomul se scurtează la 60 cm înălțime de la nivelul solului.

În mai-iunie când lăstarii au l5-20 cm se aleg trei lăstari, unul central vertical și doi laterali, poziționându-i la o distanță relativ egală, care vor forma candelabrul.

Restul lăstarilor se ciupesc la două trei frunze de la bază. Pentru a favoriza creşterea celor trei lăstari se ciupesc, de asemenea, foarte scurt, la două trei frunze şi lăstarii anticipaţi care cresc pe ei.

Tăieri de formare a coroanei Trident în anul doi de la plantare

În primăvara acestui an, axul şi cele două braţe nu se scurtează. Se măresc unghiurile de inserţie la 45-60º.

Dacă în primul an de vegetație pomul a avut o dezvoltare normală și ramurile de prelungire au atins în lungime 50-70 cm, pe ei se formează lăstari anticipați.

Cei amplasați spre vârful şarpantelor pe o lungime de 30-40 cm se taie foarte scurt la 1-2 cm, iar ceilalți se răresc, reţinând numai pe cele necesare pentru fructificare. Dacă ne referim la cais, piersic, nectarin, în anul al doilea pomii pot produce 2-4 kg de fructe.

Se lasă intacţi lăstarii de prelungire şi cei laterali necesari pentru fructificare în anul următor.

Dacă poziția unei ramuri de schelet este prea ridicată, față de celelalte și unghiul de inserție nu corespunde cerințelor, vârful acesteia se taie prin transfer la o ramificație laterală cu direcția necesara.

Toate 3 ramuri de bază trebuie să se dezvolte uniform, în caz contrar vigoarea de creștere a lor se egalează cu ajutorul tăierilor.

În vara anului 2 și în următorii 3-4 ani trebuie obligatoriu de aplicat operațiuni în verde.

Mai multe despre modul și termenii de realizare a lucrărilor în verde la cais găsiți aici.

La începutul lunii iunie se taie lăstarii care cresc vertical pe partea superioară a ramurilor de schelet și concurenții lăstarilor de prelungire a ramurilor de schelet.

Prin tăieri de transfer la o ramificație exterioară se corectează unghiurile de înclinare a șarpantelor și se echilibrează vigoarea lor de creștere. Lucru acesta se poate de repetat la mijlocul lunii iulie când încep să se lignifice lăstarii anticipați pe ramurile de bază.

Tăieri de formare a coroanei Trident în anul trei de la plantare

În primăvara anului 3 se continuă formarea coroanei și concomitent se începe tăierea de fructificare. În primul rând se suprimă la inel toți lăstarii verticali din partea superioară a ramurilor de bază, și lăstarii din partea de jos.

Cele 3 ramuri de schelet în această perioadă ating lungimea de 1-1,5 m, și dacă lăstarii de prelungire au unghiul de înclinare necesar ei nu se scurtează. Când ramura are o creștere spre verticală se face transfer la un lăstar orientat în direcția cuvenită.

Pe ramurile de ordinul 1, de o parte și de cealaltă, se aleg lăstari pentru ramuri de ordinul 2 la o distanță de 30-60 cm. Lăstarii de prelungire a ramurilor de ordinul 2 și 3 uneori se scurtează cu scopul subordonării lor. Celorlalți lăstari li se aplică tăierea de fructificare.

Din lăstarii care cresc lateral și în afara coroanei se aleg cei mai potriviți pentru fructificare, în așa mod ca ele să fie distanțate la 10-20 cm unul de altul.

Ei se scurtează la 8-10 grupe de muguri florali bine dezvoltați. Pentru obținerea fructelor calitative sunt recomandate ramurile mixte şi lăstarii anticipați bine dezvoltați. Între ramurile lăsate pentru fructificare se aleg lăstari puternici pe care îi scurtăm la 2-3 muguri vegetativi bine dezvoltați (cepuri de înlocuire).

Ceilalți lăstari se taie la inel. Pe ramurile de ordinul al 2-lea se efectuează aceleași procedee.

Trebuie să ținem cont că gradul de rărire a lăstarilor la pomii tineri trebuie să fie înalt. Excesul de roadă la pomii tineri duce la scăderea rezistenței la ger, influențează negativ la vigoarea de creșterea și diferențierea mugurilor de rod pentru anul viitor.

Operațiunile în verde se efectuează în aceeași termeni și după același principiu ca în anul doi.

Tăierea pomilor tineri (vârsta 4-7 ani) formați după Trident sau Candelabru

În primăvara anilor 4 și 5 se prelungește formarea coroanei după aceleași principii ca și în anul trei. În această perioadă lăstarii de prelungire a ramurilor de schelet și semischelet noi, tot nu se scurtează. Se elimină toate ramurile verticale care cresc în interiorul coroanei.

Pe cele trei elemente de schelet se lasă numai ramurile de rod (20-30 pe fiecare pom) necesare pentru o recoltă normală, restul ramurilor anuale tăindu-se la 0,5-1cm de la bază. Tăierea se efectuează începând de la vârful braţelor spre baza lor.

Principalul tip de tăiere în această perioadă este tăierea de normare pentru fructificare. Ramurile de rod (lăstari anticipați, ramuri mixte și salbe) amplasate pe lemn în vârsta de 1-2 ani se lasă la o distanță de 10-20 cm unul de altul și se scurtează la 6-8 grupuri de muguri.

În cazul creșterii puternice a lăstarilor și în condiții de irigare se pot fi lăsați 8-10, până la 12 grupe de muguri.

Între ramurile de rod se lasă câte un cep de rezervă scurtat la 2-3 muguri vegetativi pentru a obține lăstari noi.

Ramurile cu multiple ramificări laterale care deja au fructificat și sunt amplasate pe lemn de 2 ani și mai în vârsta se scurtează la 1 lăstar mai puternic, amplasat cât mai aproape de baza ramurii și la rândul său se scurtează la 6-8 grupe de muguri.

Ramurile prea lungi care se împletesc cu altele se scurtează la lemnul de 2-3 ani până la un lăstar amplasat la baza lor.

În locul lor se lasă ramura de rod, crescută pe cep de rezervă, care se scurtează la 6-8 muguri. În așa mod ramura prea lungă și cepul de rezervă se schimbă cu rolurile.

Dacă ramura puternică nu are la bază nici o ramificație ea se taie la inel.

Această tăiere se aplică până la începutul încetinirii creșterii pomilor de piersic și cais.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri...
‹ adv ›

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă....

Tăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierile în uscat la pomi, adică tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus se fac începând cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole