15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCum a vrut Bruxelles-ul să le taie fermierilor români subvenția la oi...

Cum a vrut Bruxelles-ul să le taie fermierilor români subvenția la oi și capre

Creșterea oilor și a caprelor este poate singura ramură din zootehnia românească care merge cât de cât, dovadă fiind și efectivele în creștere. De altfel, România se află pe primele poziții în topul european, ceea ce nu a trecut neobservat la Bruxelles, iar dovada este faptul că oficialii de la Comisia Europeană s-au gândit să taie sprijinul cuplat acordat fermierilor, scrie puterea.ro.

Cu alte cuvinte, dacă lucrurile merg bine, de ce să mai fie acordat un ajutor care în general se acordă unui sector în regres? Noroc cu ministrul Petre Daea care s-a bătut – sau cel puțin așa susține el – cu șefii de la CE, care ne-au blocat efectiv Planul Național Strategic (PNS), în septembrie. Din fericire, a avut câștig de cauză.

”Experții de la Comisie nu erau de acord cu o serie de elemente pe care noi le-am prezentat în Plan, de o importanță excepțională pentru țară și domeniul agriculturii. Una dintre observațiile de netrecut a fost aceea că în analiza tehnică de la Comisie nu se mai justifica să  mai dăm Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) la ovine justificându-se faptul că în România a crescut efectivul de ovine și nu ar mai fi o specie în regres”, a declarat  Petre Daea, miercuri, într-o conferință de presă.

Așa că a fost nevoie ca ministrul să se urce de urgență în avion și să meargă să-i explice comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cum stă treaba pe la noi.  Cu folos în cele dn urmă.

”În această situație dificilă s-a impus dialogul pe care l-am avut cu domnul comisar, talonat fiind domnia sa de experții din componența structurii de specialitate de la Comisie argumentând cu date care sunt implicațiile unei asemenea situații pe care o vedeam noi extrem de păguboase pentru țară. Spre bucuria mea, am constatat că susținerea pe care am făcut-o a putut fi bine înțeleasă motiv pentru în următoarele zile a fost deblocată o asemenea situație dând voie deblocării PNS-ului”, a mai precizat Petre Daea.

‹ adv ›

Sprijinul cuplat la ovine și caprine este de 17 euro/ha, în acest an, pe cap de animal (alocare de 80 milioane euro, în total), urmând ca anul viitor să ajungă la 20,24 euro pe cap de animal, după care va crește ușor în fecare an, până la 21,36 euro pe cap de animal, în 2027.

În 2021, efectivele de ovine au depășit 10 milioane de capete, față de 8,8 milioane în 2012, potrivit datelor Eurostat, în timp ce la caprine creșterea a fost de la 1,26 milioane animale, până la 1,48 milioane de capete, anul trecut.

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, Planul național Strategic (PNS) al României în valoare de 14,9 miliarde euro, în cadrul Politicilor Agricole Comune (PAC).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole