Creșterea oilor și a caprelor este poate singura ramură din zootehnia românească care merge cât de cât, dovadă fiind și efectivele în creștere. De altfel, România se află pe primele poziții în topul european, ceea ce nu a trecut neobservat la Bruxelles, iar dovada este faptul că oficialii de la Comisia Europeană s-au gândit să taie sprijinul cuplat acordat fermierilor, scrie puterea.ro.
Cu alte cuvinte, dacă lucrurile merg bine, de ce să mai fie acordat un ajutor care în general se acordă unui sector în regres? Noroc cu ministrul Petre Daea care s-a bătut – sau cel puțin așa susține el – cu șefii de la CE, care ne-au blocat efectiv Planul Național Strategic (PNS), în septembrie. Din fericire, a avut câștig de cauză.
Așa că a fost nevoie ca ministrul să se urce de urgență în avion și să meargă să-i explice comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cum stă treaba pe la noi. Cu folos în cele dn urmă.
Sprijinul cuplat la ovine și caprine este de 17 euro/ha, în acest an, pe cap de animal (alocare de 80 milioane euro, în total), urmând ca anul viitor să ajungă la 20,24 euro pe cap de animal, după care va crește ușor în fecare an, până la 21,36 euro pe cap de animal, în 2027.
În 2021, efectivele de ovine au depășit 10 milioane de capete, față de 8,8 milioane în 2012, potrivit datelor Eurostat, în timp ce la caprine creșterea a fost de la 1,26 milioane animale, până la 1,48 milioane de capete, anul trecut.
Comisia Europeană a aprobat, miercuri, Planul național Strategic (PNS) al României în valoare de 14,9 miliarde euro, în cadrul Politicilor Agricole Comune (PAC).