6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDefolierea, cârnitul lăstarilor și cizelarea strugurilor la vița de vie – lucrări...

Defolierea, cârnitul lăstarilor și cizelarea strugurilor la vița de vie – lucrări importante pentru calitatea recoltei

Perioada data este mai puțin încărcată cu lucrări în plantațiile de struguri de masă, dar foarte responsabilă. Este o perioadă, unde se fac ultimii „pași” în stabilirea calității definitive a strugurilor, pregătirea producției către comercializare:

  • defolierea strugurilor;
  • cizelarea strugurilor;
  • cârnitul lăstarilor.

Aflați și Cum recolta prea mare de struguri poate compromite munca producătorului.

Putem reaminti pricipalele cerinţe ale pieţei pentru calitatea strugurilor de masă:

‹ adv ›
  • struguri lacşi şi bobiţe mari;
  • greutatea medie a strugurilor – 400-500 g;
  • uniformitatea dezvoltării bobiţelor;
  • colorarea uniformă – specifică soiului;
  • concentraţia minimă în masă a zaharurilor în bobiţe, g/dm³ – 120.

Asadar, defolierea sau desfrunzitul viței de vie constă în înlăturarea a 3-4 frunze din jurul strugurelui (primele 3 de la baza lăstarilor).

Defolierea este efectuată cu scopul de a reduce riscul de dezvoltare a bolilor la vița de vie prin crearea unei circulații mai bune a aerului, reglarea mai rapidă a umidității.

În același timp, frunzele înlăturate în această perioadă sunt din punct de vedere fiziologic o „povară” pentru plantă – consumând apă și neformând deja substanțe nutritive.

Trebuie de menționat că perioada efectuării defolierii la viile cu sisteme de suport moderne (Gable, Pergola) nu este una strict legată de concentraţia zaharurilor în boabe, pe când la structura obișnuită-cordon orizontal într-un singur plan, din cauza riscurilor legate de arsuri, se recomandă efectuata operația când în bobițe se acumulează 8-9% zahăr.

Cizelarea strugurilor constă în ajustarea încărcăturii și înlăturarea strugurilor cu bobiţe rău legate, mai târziu formate sau vătămate mecanic și aranjarea definitivă a strugurilor.

Citiți și despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

La fel, o parte din energie inutilă se economisește. Cârnitul lăstarilor este o operație ce se efectuează la începutul coacerii ori în mod repetat prin înlăturarea a vârfurilor de creștere a lăstarilor circa 25 – 40 cm, cu scopul de a stopa creșterea și a redirecționa substanțele plastice spre coacerea producției.

V-ar putea interesa și detalii despre Sarcina sau încărcătura optimă a butucului. Cum o determinăm.

Alte momente la care trebuie de atras atenție în această perioadă:

  • la fertilizare punem accent pe K, Ca și P și încetinim cea cu N;
  • irigarea este una foarte importantă fază cu consum ridicat de apă;
  • aplicarea ultimelor tratamente fitosanitare – în contextul reziduurilor de pesticide (defolierea are un rol mare în crearea condițiilor neprielnice pentru dezvoltarea bolilor).
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole