3.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleVecini buni: Ce culturi plantăm lângă castraveți pentru recolte bune

Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă castraveți pentru recolte bune

Înainte de a alege locul potrivit pentru castraveți, merită să alegeți vecinii potriviți pentru plante. Sănătatea castraveților, cantitatea și calitatea recoltei vor depinde de ei. Iată de ce castraveții cresc bine și rodesc lângă unele culturi, în timp ce lângă altele se pot îmbolnăvi și nu dau recolta dorită.

Plantele pot influența una asupra alteia, atât pozitiv, cât și negativ. Este deosebit de important să se țină cont de acest lucru în cazul când mai multe culturi sunt cultivate pe o parcelă, pentru a economisi spațiu.

 În acest articol, vom vorbi despre principiile generale de vecinătate pentru cultura de castraveți.

‹ adv ›

Plantarea roșiilor lângă castraveți, recomandată sau nu?

În general, acest lucru este posibil. Dar totuși, este mai bine să nu creșteți castraveți și roșii în aceeași seră sau pe aceeași parcelă, deoarece aceste plante au nevoie de condiții diferite pentru creștere și fructificare.

Roșiilor le plac temperaturile moderate și aerul uscat, necesită ventilație regulată a serei, solicită fertilizări regulate și preferă udările la rădăcină.

Pe de altă parte, castraveților le plac temperaturile ridicate și umiditatea ridicată, nu tolerează curenții de aer, nu necesită îngrășăminte din abundență, dacă a fost introdusă suficientă materie organică înainte de plantare și preferă udările abundente.

După cum se poate observa, este destul de dificil să creați condiții atât de diferite pentru aceste culturi într-o singură seră, va trebui să depuneți mult efort. Este mai bine să plantați castraveți și roșii în locuri separate sau, în cazuri extreme, să le plantați într-o seră cât mai departe una de cealaltă.

Cultivarea ardeilor lângă castraveți

Din nou, nu este cea mai bună combinație. Pe de o parte, ardeii și castraveții preferă căldura, nu le plac curenții, nu sunt înrudiți, respectiv nu e valabil atacul bolilor comune, și nu concurează pentru hrană, dar au nevoie de condiții diferite de creștere.

Prin urmare, nu este întotdeauna posibil să obțineți o recoltă frumoasă. Dacă vreți să plantați ardei și castraveți într-o singură seră, lasați o distanță maximă între aceste culturi. În caz contrar, va trebui să monitorizați în mod constant dacă umiditatea ridicată nu dăunează ardeiului sau dacă plantele de castraveți nu umbresc ardeiul.

V-ar putea plăcea și Ce culturi putem crește lângă ardei, pentru recolte bogate.

Plantarea dovleceilor lângă castraveți

Castraveții și dovleceii aparțin familiei Cucurbitacee și au nevoie de condiții similare de creștere, așa că este tentant să le plantați unul lângă celălalt. Plantarea acestora în comun ar părea favorabilă, cu condiția ca frunzele dovleceilor să nu umbrească castraveții și plantele să aibă suficientă nutriție.

Dar, deseori cantitatea de recoltă a ambelor culturi nu este tocmai sporită și, uneori, chiar poate lipsi, deoarece este perturbat procesului de polenizare. În plus, plantele înrudite preiau adesea aceleași boli și dăunători. În acest caz, făinarea atacă adesea dovleceii și castraveții, răspândindu-se rapid în culturi.

Sistemul puternic de rădăcină al dovlecelului poate inhiba rădăcinile castraveților, ceea ce va împiedica dezvoltarea completă și fructificarea acestuia.

Plantarea cartofilor lângă castraveți

Cartofii sunt un vecini nedoriți pentru castraveți. Ambele culturi sunt susceptibile la boala fitoftoroza (mana, Phytophthora infestans), care le poate afecta negativ randamentul. De asemenea, în timpul tratării cartofilor, o parte din substanțele chimice pot cădea pe castraveți. Prin urmare, nu merită să vă asumați riscul și să plantați aceste plante în apropiere. 

Plantarea verzei lângă castraveţi

Culturile de crucifere coexistă perfect cu castraveții, așa că le puteți planta în apropiere nu numai în sol deschis, ci și în seră. Ambele culturi iubesc udarea abundentă, așa că va fi ușor să îngrijiți parcela.

Plantarea porumbului lângă castraveți

Această plantare este destul de reușită și poate crește semnificativ randamentul castraveților. In acest caz, porumbul va deveni un adevărat suport pentru plantele de castravete care se pot agăța de tulpinile porumbului. În plus, le va proteja de vânt și de soarele arzător.

Sistemele radiculare ale acestor culturi nu concurează pentru hrană, dar uneori castraveții pot avea lipsă de azot. Prin urmare, monitorizați cu atenție starea plantelor și fertilizați în mod regulat și veți obține roadă.

Plantarea vinetelor lângă castraveți

Vinetele, ca și castraveții, sunt termofile, dar preferă aerul uscat și nu le place irigarea prin aspersiune, le este frică de umbrire, deci, aceste culturi într-o singură seră nu se vor simți bine. Dar dacă doriți, le puteți planta, numai că la distanța maximă una de cealaltă.

Plantarea mazării lângă castraveți

Legumicultorii cu experiență chiar recomandă această vecinătate. Pe lângă mazăre, fasole, linte, năut, castraveții se dezvoltă bine și oferă recolte bune. Leguminoasele îmbogățesc solul cu azot, așa că este deosebit de util să le semănați de-a lungul perimetrului parcelei de castraveți sau în mijlocul ei.

După recoltarea mazării și fasolei, pur și simplu tăiați plantele, lăsând rădăcinile în pământ, astfel încât să îi îmbunătățiți fertilitatea. Puteți planta leguminoase și în seră lângă castraveți.

Plantarea căpșunilor lângă castraveți

Căpșunii pot fi plantați lângă castraveți. Însă, pe fostele parcele după castraveți, nu ar trebui să plantați căpșuni.

Plantarea usturoiului lângă castraveți

În ceea ce privește o astfel de vecinătate, opiniile diferă. Unii cred că practic nu vor exista beneficii, iar castraveții își pot încetini creșterea. Alții, dimpotrivă, susțin că usturoiul apără castraveții de pătarea unghiulară a frunzelor (bacterioză), de afide și de coropișnițe etc.

În general, ambele păreri sunt corecte. Doar că pentru a obține un efect pozitiv, nu plantați usturoi prea aproape de castraveți, păstrați o distanță de cel puțin jumătate de metru.

Plantarea cepei lângă castraveți

Ceapa este „prieten” cu castraveții, așa că puteți efectua în siguranță o astfel de plantare, dar respectând o distanță. Acest lucru este recomandat la irigare, deoarece cu o lună înainte de recoltarea cepei, este necesar să se reducă udarea și pot exista dificultăți la udarea castraveților. Prin urmare, plantați aceste două culturi în parcele vecine, astfel vă va fi mai ușor să aveți grijă de ele.

Datorită fitoncidelor, ceapa va proteja castraveții de dăunători, în special, de acarieni, dar și multe boli.

Plantarea pepenelui verde lângă castraveți

Pepenele verde și pepenele galben, ca și castravetele, aparțin familiei Curcubitacee, prin urmare, pe de o parte, nu sunt rele în apropiere, dar, pe de altă parte, pot apărea unele probleme.

De exemplu, lipsa de nutriție prin extragerea a unor și aceleași elemente nutritive, boli și dăunători comuni, polenizarea, din cauza căreia gustul fructelor ar putea avea de suferit. O astfel de vecinătate nu este dorită. În teren deschis, puteți încerca să plantați aceste plante pe parcele învecinate.

Este posibil să plantați diferite soiuri de castraveți unul lângă altul?

Da, dar numai dacă au aceeași înălțime. Deci, nu ar trebui să plantați în apropiere soiuri cu creștere joasă și înaltă, altfel primele vor primi mai puțină lumină. Dacă aveți de gând să obțineți semințe pentru anul următor, atunci este mai bine să nu plantați diferite soiuri împreună, ca să nu aibă loc polenizarea încrucișată.

În general, putem cultiva lângă castravete: varză, porumb, mazăre, năut, fasole, sfeclă, porumb, ceapă, țelină, spanac, floarea soarelui, gălbenele. Apropo, specia nasturtium este recomandată a fi plantată lângă castravete, deoarece atrage afidele, respectiv acestea vor afecta mai puțin cultura, dar și atrage buburuzele, ce consumă afide.

Nasturtium; FOTO: gardenerspath.com

Nu este recomandat să cultivați lângă castravete: cartofi, dovleac, pepene verde, pepene galben. Ierburi picante (excepție: mărarul care atrage insectele benefice cum ar fi buburuzele ce consumă afidele, dar și polenizatorii), deoarece acestea ar putea afecta gustul castraveților.

Opinii controversate despre compatibilitate: Tomate, vinete, ardei gras, dovlecei, usturoi, salată verde, ridichi. Pentru aceste culturi puteți testa de sine stătător compatibilitatea în grădina D-stră.

Vedeți și Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar. Sfaturi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole