Războiul din Ucraina va produce un șoc asupra ofertei globale și costului alimentelor, a declarat șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume.
Yara International, care operează în peste 60 de țări, cumpără cantități considerabile de materii prime esențiale din Rusia. Prețurile îngrășămintelor erau deja ridicate din cauza creșterii prețurilor angro la gaze.
Directorul executiv al companiei Yara, Svein Tore Holsether, a avertizat că situația ar putea deveni și mai grea.
Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători în agricultură și alimente la nivel global.
Rusia produce, de asemenea, cantități enorme de îngrășăminte, cum ar fi potasiu și fosfor – ingrediente cheie în îngrășăminte, care permit plantelor și culturilor să crească.
Compania sa a fost deja afectată de conflict după ce o rachetă a lovit biroul lui Yara din Kiev. Cei 11 angajați sunt nevătămați.
Compania cu sediul în Norvegia nu este direct afectată de sancțiunile împotriva Rusiei, dar trebuie să facă față consecințelor. Încercarea de a asigura livrările a devenit mai dificilă din cauza perturbărilor din industria de transport maritim.
La doar câteva ore după ce Holsether a oferit interviul pentru BBC, guvernul rus a cerut producătorilor să oprească exporturile de îngrășăminte.
El a subliniat că aproximativ un sfert din fertilizanții cheie folosiți în producția alimentară europeană provin din Rusia.
Analiştii au avertizat că această schimbare ar însemna costuri mai mari pentru fermieri şi recolte mai mici. În consecință, acest lucru ar putea duce la costuri și mai mari pentru alimente.
Nutrienții nu sunt singurul factor de luat în considerare
Sunt necesare cantități uriașe de gaz natural pentru a produce amoniac, ingredientul cheie al îngrășământelor cu azot. Yara International se bazează pe cantități mari de gaz rusesc pentru fabricile sale europene.
Anul trecut, a fost nevoită să suspende temporar producția a aproximativ 40% din capacitatea sa în Europa din cauza creșterii prețului gazelor. Alți producători și-au sistat activitatea.
Combinat cu tarife mai mari pentru transport, sancțiuni împotriva Belarusului (un alt furnizor important de potasiu) și vreme extremă – acest lucru a determinat o creștere mare a prețurilor la îngrășăminte anul trecut, adăugându-se și o creștere a prețurilor la alimente.
Compania spune că face evaluări de zi cu zi cu privire la modul de menținere a aprovizionării și că este prea devreme pentru a spune dacă ar putea fi mai multe întreruperi în producere.
Recunoaște că are „o obligație foarte puternică” de a menține producția în funcțiune în momentul critic.
Directorul Yara mai spune că lumea trebuie, pe termen lung, să-și reducă dependența de Rusia în producția globală de alimente.
Schimbările climatice și populația în creștere au contribuit deja la provocări cu care se confruntă sistemul global de producție al alimentelor – toate înainte de începerea pandemiei.
Directorul executiv al Yara International descrie războiul drept „o catastrofă venită peste o altă catastrofă”, subliniind cât de vulnerabil la șocuri este lanțul global de aprovizionare cu alimente.
Va crește insecuritatea alimentară în țările mai sărace, adaugă el.