15 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Suntem în fața unor riscuri nemaiîntâlnite în ultima perioadă

Chesnoiu: Suntem în fața unor riscuri nemaiîntâlnite în ultima perioadă

Industria alimentară se confruntă cu riscuri cauzate de nivelul materiei prime care are un impact direct în costul de producţie, de nivelul costurilor pentru inputuri şi toate aceste produse folosite în vederea realizării producţiei, a declarat, joi, în cadrul evenimentului de lansare a patru programe guvernamentale destinate finanţării IMM-urilor, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„Pe lângă această criză din energie şi gaze naturale, în industria alimentară avem riscuri cauzate de nivelul materiei prime care are un impact direct în costul de producţie, de nivelul costurilor pentru inputuri şi toate aceste produse folosite în vederea realizării producţiei. De asemenea, certificatele de depozit reprezintă o prioritate în perioada următoare, fiindcă avem nevoie ca producţia internă de cereale să poată fi depozitată şi menţinută în stoc, astfel încât fermierii români să poată să obţină preţul cel mai bun dat de bursă. De cealaltă parte să încercăm să integrăm această producţie primară în procesare. Totodată, piscicultura şi acvacultura au un potenţial uriaş în România”, a spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a menţionat, totodată, că, în sectorul agricol, IMM-urile şi întreprinderile sunt puse în pericol şi vulnerabilizate de mai mulţi factori la care autorităţile trebuie să vină cu un răspuns.

„Suntem astăzi în faţa unor provocări de a răspunde unor riscuri şi provocări nemaiîntâlnite în ultima perioadă. Cel puţin în sectorul agricol, IMM-urile şi întreprinderile sunt puse în pericol şi vulnerabilizate de mai mulţi factori la care noi trebuie să venim cu un răspuns. Capitalul este unul care va face diferenţa între reuşită şi eşec, mai ales în agricultură. Avem pământul fertil moştenire de la strămoşii noştri şi trebuie să venim cu politici publice coerente care să integreze materia primă în industria alimentară, în zona de procesare şi realizare de produse cu valoare adăugată. Acest lucru nu poate fi făcut fără capital, fără politici publice coerente. Un fermier captiv sau o întreprindere captivă nu poate să se dezvolte aşa cum şi-ar dori. Discutăm de achiziţia de terenuri agricole pentru că este extrem de important ca fermierii noştri să aibă posibilitatea să intre într-o competitivitate a pieţei cu cei care reuşesc să se împrumute pe piaţa de capital externă la dobânzi mult mai mici decât sunt în România”, a susţinut Chesnoiu.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a organizat, joi, evenimentul de lansare în dezbatere publică a patru programe guvernamentale pe care instituţia urmează să le implementeze în anul 2022.

Cele patru programe – IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation – sunt menite să susţină obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea finanţării economiei şi facilitarea creditării pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, în parteneriat cu sistemul bancar şi cu formele asociative ale IMM-urilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole