Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Dezbaterile privind elaborarea fișelor de intervenție pentru instalarea tinerilor fermieri, înființarea grupurilor de producători și investițiile în domeniul agricol din Planul Național Strategic, coordonate de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian CHESNOIU au avut loc în 13 și 14 ianuarie 2022.
Cu o participare de aproximativ 100 de persoane – reprezentanți ai asociațiilor și federațiilor de agricultori, împreună cu toți cei implicați în implementarea viitoarei PAC, din cadrul MADR și din instituțiile din subordine cu atribuții în domeniu, dezbaterea a dat ocazia clarificării unor aspecte așteptate de către fermieri.
Referitor la instalarea tinerilor fermieri, principalele modificări au în vedere o simplificare a condițiilor de acordare a sprijinului, alocări distincte pentru zona montană și pentru agricultura ecologică și stabilirea sectoarelor prioritare: zootehnic, legume-fructe și cartofi, în cadrul principiilor de selecție.
Consultarea online a oferit reprezentanților tinerilor fermieri posibilitatea de a fi pro-activi și de a contribui la elaborarea unui PNS care să reflecte nevoile mediului rural din România și care să favorizeze direcționarea fondurilor către nevoile reale ale tinerilor fermieri și ale asociațiilor și grupurilor de producători.
Discuțiile care au au vizat măsurile de investiții și alte intervenții în domeniul agricol au fost axate pe creșterea eficienței energetice prin producerea de energie din surse regenerabile, la nivelul fermei, consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri, investițiile în exploatațiile legumicole, zootehnice și pomicole, precum și condiționarea și depozitarea cartofului.
La consultări au mai participat: Sorin MOISE – secretar de stat, Daniela REBEGA – director general al AMPNDR, Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul AFIR, Andreea AGRIGOROAEEI – director AMPNDR, precum și reprezentanți ai APIA, AFIR, ANZM.