8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleConstrucția adăposturilor pentru porci. Suprafețe recomandate

Construcția adăposturilor pentru porci. Suprafețe recomandate

La construcția adăposturilor pentru porci, proiectarea şi construcţia trebuie să se realizeze în concordanţă cu regulile de proiectare şi bunăstare a animalelor.

Materialele utilizate trebuie să fie rezistente, impermeabile, şi să nu fie dăunătoare animalelor, să poată fi curăţate şi dezinfectate în orice moment.

La nivelul animalului nu trebuie să existe muchii, margini ascuţite, capete de bare, sisteme de prindere a barelor, sau orice alte obiecte care pot trauma animalele.

‹ adv ›

Pardoseala trebuie să fie netedă, dar nealunecoasă, ferită de spărturi care pot provoca răni.

Suprafețe pentru scroafe

Suprafeţele pentru scrofiţe după montă și scroafe sunt utilizate atunci când aceste categorii de animale sunt ţinute în grup, o parte din această suprafaţă (0,95 m2 pentru scrofiţe și cel puţin 1,3 m2 pentru scroafe) trebuie să fie reprezentate de pardoseală continuă, solidă, din care maxim 15% să fie rezervate pentru fose de drenaj.

Mărimea maximă a găurilor de scurgere, atunci când sunt utilizate pardoseli înclinate din ciment pentru porcii crescuţi în grup, trebuie să aibă următoarele dimensiuni:

  • 11 mm pentru purcei;
  • 14 mm pentru purceii înţărcaţi;
  • 18 mm pentru tineret porcin;
  • 20 mm pentru scrofiţe după montă și scroafe.

Suprafaţa liberă de pardoseală disponibilă pentru porci

Înălţimea minimă a barei de grătar trebuie să fie de 50 mm pentru purcei, iar pentru porci înţărcaţi, pentru porci în creștere, scrofiţe după montă și scroafe – 80 mm.

Scroafele și scrofiţele pot fi crescute în grupuri, pe parcursul unei perioade începând cu 4 săptămâni după montă și până la o săptămână înainte de data aproximativă a fătării. Boxa în care este ţinut grupul de scroafe trebuie să aibă laturile mai mari de 2,8 m lungime.

Află care sunt Cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.

Animalele nu trebuie menţinute în permanenţă în întuneric, și nici să fie expuse la lumina artificială fără întrerupere, iar intensitatea luminii trebuie să fie de cel puţin 40 lucși, pentru o perioadă de minim 8 ore pe zi.

Praful trebuie să lipsească de pe pereţi și tavan, concentraţia normală de pulberi din adăpost fiind nu mai mare de 15 mg/m3. Nivelul normal de CO2 trebuie să fie sub 1000 ppm.

Suprafaţa şi tipul de pardoseală pentru diferite categorii de porci:

  • Boxele pentru vierii adulţi trebuie să aibă cel puţin 6 m2 şi să includă o zonă de odihnă uscată. De asemenea, vierii trebuie să aibă posibilitatea să se întoarcă şi să aibă contact auditiv, olfactiv şi vizual cu alţi porci. Boxele pentru vieri folosite pentru monta naturală nu pot avea mai puţin de 10 m2.
  • Boxele pentru montă trebuie concepute astfel încât să prevină rănirea animalelor. Suprafaţa liberă pe cap de scroafă trebuie să fie de cel puţin 2,25 m2, dar se recomandă ca aceasta să fie extinsă cu 10% (2,48 m2), dacă sunt mai puţin de şase scroafe în grup. În cazul în care grupul are peste 40 de scroafe, suprafaţa pe cap de scroafă poate fi redusă cu 10% (2,03 m2).

Suprafaţa liberă pe cap de scrofiţă trebuie să fie de cel puţin 1,64 m2, dar este recomandat să fie extinsă cu 10% (1.80 m2) dacă există mai puţin de 6 scrofiţe în grup. Dacă efectivul grupului este de peste 40 de scrofiţe, suprafaţa pe cap de scroafă poate fi redusă cu 10% (1,48 m2).

Trebuie să se asigure cel puţin 1,3 m2 pe cap de scroafă, suprafaţă de pardoseală solidă, dintr-o singură bucată. Pardoseala solidă este definită ca o pardoseală din care maxim 15% revine deschiderilor de scurgere.

Pardoseala pe cap de scrofiţă trebuie să fie de cel puţin 0,95 m2 de suprafaţă solidă, iar pardoseala să fie dintr-o singură bucată. În cazul în care se foloseşte pardoseală cu grătare din beton, deschiderile nu pot fi mai mari de 20 mm şi lăţimea elementelor de grătare nu trebuie să fie mai mică de 80 mm.

Lungimea oricărei compartimentări de boxe nu poate fi mai mică de 2,8 m. În grupuri cu mai puţin de şase scroafe, lungimea respectivă nu poate fi mai mică de 2,4 m. Nu este permisă ţinerea în standuri a scroafelor agresive sau rănite.

Acestea trebuie mutate în boxe individuale, dimensionate astfel încât scroafa să se poată răsuci cu uşurinţă. Aceasta înseamnă că oricare dintre pereţii despărţitori nu poate avea o lungime mai mică de 1,45 m.

Citește și despre Sfaturi la întreținerea porcilor în perioada rece a anului.

Cerinţele privind spaţiul necesar pentru purceii înţărcaţi şi porcii adulţi sunt stabilite în funcţie de greutatea animalului.

Atunci când este necesar ca animalele să fie trecute dintr-un grup în altul, se recomandă ca acest lucru să aibă loc la scurt timp după înţărcare şi să nu se repete ulterior.

În cazul când se utilizează pardoseală cu grătare din beton, spaţiile dintre elementele de grătar nu pot fi mai mari de 14 mm. Lăţimea minimă a elementelor de grătare trebuie să fie de cel puţin 50 mm.

Bibliografie: Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la schimbările climatice; Autori: Oleg Mașner, doctor în știinţe agricole. Sergiu Coșman, doctor habilitat în știinţe agricole. Vasile Macari, doctor habilitat în știinţe biologice. Anatolie Danilov, doctor în știinţe agricole. Igor Petcu, doctor în știinţe agricole.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Infestații masive cu păduchi la porci – tratament eficient

Infestațiile cu păduchi la porci apar tot mai des în gospodăriile oamenilor. Cauza este specia Haematopinus suis (din ordinul...

Calculator fatare scroafe: semne, sfaturi și pregătiri

Cunoscând termenii fiziologici de gestație la scroafă, se poate elabora un „calculator fatare scroafe”. În funcție de data când...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole