23.7 C
București
miercuri, 22 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Se așteaptă ca producția mondială de grâu să se reducă în...

FAO: Se așteaptă ca producția mondială de grâu să se reducă în acest an

Producția mondială de cereale, în 2021, este prognozată să ajungă la 2 788 milioane de tone, în creștere cu 0,7 la sută față de anul precedent, dar sub așteptările din iulie, potrivit Rezumatului actualizat al FAO privind cererea și oferta cerealelor, publicat în data de 2 septembrie. 

În ce privește producția mondială de grâu, se așteaptă ca aceasta să se reducă în acest an cu 0,7%, până la 769,5 milioane de tone, în mare parte, din cauza impactului negativ al secetei prelungite din America de Nord, precum și a vremii nefavorabile din Kazahstan și Rusia.

Se preconizează ca producția mondială de cereale grosiere să fie mai mare cu 1,3% în 2021, ajungând la 1 499 milioane de tone, chiar dacă se așteaptă reducerea producției din Brazilia. Producția globală de orez crește cu 0,9% față de anul anterior, pentru a atinge maxima istorică de 519 milioane de tone, susținută de randamentele record raportate pentru Vietnam.

FAO preconizează ca în 2021 – 2022, utilizarea cerealelor la nivel mondial să crească cu 1,4% față de anul de comercializare precedent, la 2 809 milioane de tone, susținută de o creștere puternică a consumului de furaje, precum și de un consum mai mare de alimente.

Prognoza din iulie pentru stocurile globale de cereale, până la sfârșitul sezonului în 2022, a fost redusă la 809 milioane de tone, o scădere de 0,9% față de nivelul de la începutul  sezonului.

Stocurile globale de orez sunt pe cale să atingă al doilea cel mai înalt nivel înregistrat, în timp ce vremea secetoasă va reduce rezervele de grâu – stocurile finale din SUA atingând nivelul minim din ultimii opt ani, în timp ce rezervele din Canada au atins limita minimă din ultimii 40 de ani.

Per ansamblu, raportul global dintre stocurile de cereale și consumul acestora este prognozat la 28,1 la sută, în scădere de la 29,9 la sută în 2021 – 2022 „dar indică totuși, din perspectivă istorică, o aprovizionare relativ confortabilă”, se arată în Rezumatul FAO.

În 2021 – 2022 se așteaptă diminuarea comerțului mondial cu cereale cu 1,3% până la 466 de milioane de tone, cu scăderi prevăzute ale grâului și cerealelor grosiere care depășesc creșterea comerțului mondial cu orez.

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole