36.6 C
București
marți, 9 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se usucă fructele abia formate la castraveți. Vezi cauze și...

De ce se usucă fructele abia formate la castraveți. Vezi cauze și sfaturi

Fructele de castravete se pot îngălbeni și pot cădea din diverse motive. Unele dintre ele nici nu depind de eforturile legumicultorului.

Cum să determinați exact unde ați făcut o greșeală și dacă sunteți vinovat în faptul că planta nu dă roadă bună și aruncă ovarele, aflați în acest articol.

Cauzele uscării florilor sau a fructelor abia formate la castraveți

Semințe de calitate proastă

Motivul uscării și căderii fructelor de castraveți pot fi semințele necalitative. În special, surprize neplăcute sunt „aruncate” de hibrizii partenocarpici, la care este mai greu să obțineți un rezultat bun.

‹ adv ›

Hibrizii partenocarpici sunt fără semințe sau aproape fără semințe, iar fructul se dezvoltă în absența semințelor fertilizate. Aceste soiuri pot produce semințe dacă sunt polenizate. Prin urmare, soiurile partenocarpice ar trebui izolate spațial de alte tipuri de castraveți pentru a menține fructul fără semințe.

Florile feminine, de regulă, sunt solitare, înflorirea este redusă, iar fructele pot să se usuce. De aceea, este recomandat să se opteze pentru hibrizi calitativi la care procentul de avortare a florilor – cădere a fructelor, este foarte redus sau lipsește.

Diferența dintre florile feminine și masculine la castravete:

Udarea incorectă a plantelor de castraveți

Dacă frunzele cad, acesta poate fi unul dintre semnele că planta nu primește suficientă apă. Ca răspuns la deficitul de umiditate, castraveții pot arunca florile și fructele abia formate, reducând astfel încărcătura pentru plantă.

Cu toate acestea, același lucru se întâmplă în timpul udării excesive.

Există două perioade de dezvoltare a culturii: perioada timpurie (când crește și înflorește) și perioada de fructificare. Umiditatea optimă a solului înainte de irigare pentru castraveți înainte de formarea fructelor este de 75-80%, iar în timpul formării și fructificării fructelor – 85-90%.

În condiții de grădină, după apariția ovarelor și până la sfârșitul fructificării active, trebuie să udați castraveții de aproximativ trei ori pe săptămână, cheltuind până la 8-12 litri de apă pe 1 mp.

Temperatura apei pentru este importantă. Udarea castraveților trebuie făcută cu apă călduță, astfel încât plantele să utilizeze volumul de care au nevoie, iar excesul de umiditate să se evapore.

Unul dintre motivele pierderii ovarelor este udarea cu apă rece. Există o mulțime de controverse cu privire la momentul în care se face udarea – dimineața sau seara.

Pentru a ajuta plantele să fructifice bine, este mai bine să le udați la rădăcină dimineața, orientându-vă după prezența sau absența precipitațiilor.

Citiți mai multe despre Irigarea castraveților prin picurare în câmp deschis. Sfaturi.

Temperatura necorespunzătoare

În cazul castraveților, în perioada de rodire pe vreme senină, temperatura optimă ar trebui să fie în intervalul 23-26°C, în zilele înnorate – 21-23°C, noaptea – 18-20°C.

La valori mai mari, polenul din soiurile polenizate de albine se lipește, cade și riscați să nu obțineți recolta. Cu toate acestea, nici „partenocarpilor” nu le place prea mult căldura.

La menținerea îndelungată a temperaturii sub 11-13°C sunt afectate creșterea, înflorirea și fructificarea.

Este necesar să protejați plantele de soarele arzător cu ajutorul plasei de umbrire și, atunci când sunt cultivați în sere, este, de asemenea, necesară organizarea suplimentară a ventilației.

Dacă noaptea temperatura este peste valorile indicate, ușa și orificiile de seră nu se închid.

1. Pentru a crește temperatura în solar, utilizați una dintre următoarele metode:

  • acoperiți solarul cu o peliculă suplimentară noaptea, plasată la 2-5 cm mai sus de pelicula de bază. Acest lucru va crește temperatura din interior cu 2-4 grade;
  • reduceți volumul de aer deasupra plantelor prin construirea unui acoperiș suplimentar din tije flexibile sau sârmă (2-3 mm în diametru) și acoperiți cu peliculă perforată de până la 0,5 mm grosime;
  • acoperiți solul cu spunbond negru. Această metodă este potrivită numai pentru plantele mai joase;
  • utilizați încălzitoare.

2. Pentru a reduce temperatura în seră, țineți cont de următoarele sfaturi:

  • organizați condiții bune de ventilație;
  • udați plantele din abundență dimineața;
  • utilizați covorașe de stuf și scuturi vopsite în alb pentru a reduce intensitatea radiației infraroșii;
  • pulverizați foliile de acoperire cu o soluție de cretă sau soluție specială pentru a îndepărta excesul de lumină și căldură. Pentru a prepara o soluție de cretă, se diluează 2 kg de cretă în 10 litri de apă și se adaugă 400 ml lapte. Nu folosiți var nestins sau vopsea care nu se spală cu apă.

Insuficiența luminii

Castraveții sunt una dintre culturile cele mai iubitoare de lumină. Trebuie să vă asigurați că plantele de castraveți sau alte culturi vor avea suficientă lumină chiar și în etapa construcției serei.

Lipsa de lumină poate fi cauzată și de alte plante cultivate în seră, care încep să depășească și umbrească alte plante în creștere, îngrădindu-le expunerea normală la soare.

Castraveții au nevoie de cel puțin 12-14 ore de lumină pe zi.

Încălcarea tehnologiei, și anume neglijarea ciupitului, nu îi permite plantei să se formeze corespunzător și contribuie la creșterea lăstarilor laterali. Și, de asemenea, umbrește atât planta, cât și plantațiile apropiate.

Cum evităm problema:

  • Construiți corect sera într-un loc luminos.
  • Încercați să plantați castraveți în seră conform următoarei scheme: hibrizi partenocarpici – 1 maxim 2 plante pe 1 mp de suprafață de nutriție și soiuri polenizate de albine – 2 maxim 3 plante pe 1 mp. Oferiți mai mult spațiu plantelor și atunci vor avea suficientă lumină.
  • Ciupiți partea superioară a lăstarilor nou formați și asigurați-vă că lungimea acestora nu depășește 20-25 cm. Lăstarii lungi iau o parte semnificativă din resursele plantei.  
  • Realizați copilirea la timp și corect. Este recomandat ca îndepărtarea lăstari-copili de pe axul dintre ramificații să se înceapă când răsadul are 3-4 frunze, iar plantele 70 cm. Lucrarea se repetă regulat, pentru a menține sub control lăstarii laterali, înlăturându-se lăstarii până la înălțimea de circa 120 cm. Copilii să înlătura doar cu foarfeca, ulterior, realizându-se o fertilizare echilibrată și udări pentru a ajuta planta să depășească stresul.

Hrănirea neregulată a castraveților

castraveti spalier

Nu vorbim despre o deficiență evidentă a unui anumit element (acest lucru poate fi observat de obicei examinând frunzele).

Uneori, plantele nu au suficientă nutriție în general sau proporțiile de macro- și microelemente din sol nu permit ca unele dintre ele să fie pe deplin asimilate.

De obicei, hibrizii partenocarpici de castraveți suferă cel mai mult de pe urma modificărilor echilibrului de minerale și macronutrienți. Au nevoie de udare abundentă, care, la rândul său, elimină potasiul și azotul din sol. Insuficiența acestor substanțe este cea care ar trebui compensată în primul rând.

În condiții de grădină, puteți opta pentru îngrășăminte organice descompuse sau puteți alege pentru hrănire și îngrășăminte complexe marcate „Pentru castraveți, dovlecei, dovleac”, urmând instrucțiunile de pe ambalaj.

Citiți aici mai multe despre Hrănirea castraveților pentru recolte bogate.

Polenizarea slabă

Majoritatea soiurilor de castraveți au nevoie de polenizatori. Dar se întâmplă adesea că insectele polenizatoare să nu facă față.

Cert este că albinele nu zboară pe vreme înnorată și, chiar și la temperaturi prea mari, rareori vizitează spațiile protejate cu temperaturi excesive.

Chiar dacă polenul este transferat din floare în floare, la o asemenea căldură devine steril și nu contribuie la fertilizarea ovarelor.

În locul albinelor, puteți opta pentru bondari. Sau, drept alternativă pe suprafețe mici, ați putea realiza polenizarea manual: scoateți cu grijă florile masculine (sunt ușor de distins deoarece au doar stamine cu polen) și, scuturând polen, atingeți-le de stigma florii feminine (are pistil, care este o continuare a tulpinii și arată ca un castravete mic).

Care sunt alte motive ale căderii fructelor abia legate? Există mai multe: atacul bolilor și al dăunătorilor, lipsa luminii, precum și temperatura scăzută a aerului și a solului.

În acest caz, culturile trebuie să fie asigurate cu iluminare suplimentară și protecție sau încălzire a serei, precum și mulcirea solului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Putregaiul cenusiu la tomate, ardei și vinete – combatere

Putregaiul cenusiu este o boală produsă de ciuperca Botrytis cinerea,...
‹ adv ›

Ce cultivăm după cartof, usturoi, castraveți și alte culturi

La cultivarea legumelor, cheia pentru un randament bun și un sol sănătos este rotația culturilor. Dacă schimbați în mod...

Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură

Defolierea tomatelor presupune, de obicei, înlăturarea frunzelor bazale ale plantei până la primul etaj. Defolierea se practică și la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole