10.1 C
București
miercuri, 5 noiembrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRasa de vaci Bazadaise - fătări ușoare, fertilitate ridicată și calitate superioară...

Rasa de vaci Bazadaise – fătări ușoare, fertilitate ridicată și calitate superioară a cărnii

Așa cum am promis, voi povesti neapărat despre fiecare rasă de vaci de la fermele pe care le-am vizitat în această călătorie – iar astăzi este rândul rasei Bazadaise.

Rasa Bazadaise (numită uneori și Bazadais sau Grise de Bazas) este o rasă de carne originară din regiunea Gironde, în sud-vestul Franței, care poartă numele orașului Bazas.

‹ adv ›

Inițial, a fost folosită ca rasă de tracțiune, animale de muncă pe câmp și în păduri, dar ulterior a fost ameliorată pentru producția de carne de vită.

A fost obținută prin încrucișarea bovinelor locale din văile situate la sud de râul Garonne cu bovine provenite de pe Peninsula Iberică.

Cercetătorii rasei afirmă că animale asemănătoare cu Bazadaise existau deja pe vremea Imperiului Roman, iar registrul genealogic al rasei datează din sfârșitul secolului al XIX-lea.

Bazadaisele se recunosc ușor după culoarea gri, ale cărei nuanțe variază de la foarte deschis la gri-închis. În jurul ochilor, al botului și al mucoaselor, pielea este deschisă la culoare, uneori cu un contur albicios.

‹ adv ›

Coarnele sunt puternice, arcuite și ușor orientate în jos. Taurii sunt impunători, atingând masa corporală de 1000–1100 kg, iar vacile au 700–750 kg.

Animalele au o constituție robustă, ceea ce explică randamentul excelent în carne fragedă și fină, foarte apreciată în gastronomia franceză.

Vițeii se nasc aproape întotdeauna de culoare bej-deschis, iar după vârsta de 3 luni capătă culoarea gri caracteristică.

Rasa Bazadaise se remarcă prin fătări ușoare (datorate bazinului larg), temperament blând, fertilitate ridicată (o fătare anuală).

Vițeii cântăresc la naștere 35–42 kg și au o creștere excelentă – se spune adesea că „parcă cresc mai repede decât se maturizează”, deoarece musculatura bine conturată apare deja la 10–14 zile de viață!

După înțărcare (la 7–8 luni), vițeii trec printr-o fază intermediară de pășunat cu o suplimentare ușoară de concentrate, apoi intră în perioada de îngrășare intensivă – de multe ori, tot pe pășune.

Carnea provenită de la animalele crescute exclusiv pe pășune este cea mai căutată pe piață. O mare parte dintre tineretul crescut în Franța este exportat la vârsta de circa 10 luni spre Italia și Spania pentru îngrășare.

Junincile se montează nu mai devreme de vârsta de 20 de luni, când ating o greutate de aproximativ 500 kg (circa 65% din greutatea unei vaci adulte). Un aspect interesant este că vacile Bazadaise continuă să crească până la vârsta de cinci ani.

Pe durata vieții productive, o vacă Bazadaise poate avea 15 sau chiar mai mulți viței, ceea ce este remarcabil.

Este o rasă nepretențioasă, rezistentă și cu o adaptabilitate excepțională. Există relatări potrivit cărora Bazadaisele pot pășuna fără probleme la altitudini de până la 2400 m, pe pășuni montane – fapt rar întâlnit la rasele de carne provenite din zone de șes.

Carnea de Bazadaise are o textură fină, fragedă, cu marmorare uniformă, ceea ce o face deosebit de apreciată de maeștrii bucătari.

Rasa este crescută în Franța (în special în regiunea Nouvelle-Aquitaine), dar și în Marea Britanie, Belgia, Australia, Spania, Elveția, Chile și alte țări. Bazadaise este folosită atât în rasă pură, cât și în programe de încrucișare industrială.

Curios, în prezent efectivul de Bazadaise din Australia este mai mare decât cel din Franța, patria rasei.

Un subiect preferat de mine – hibridizarea industrială: în Franța, unele ferme practică însămânțarea vacilor Bazadaise cu tauri Limousin sau Charolais, pentru a combina ușurința la fătare cu creșterea rapidă și calitatea cărnii.

În Marea Britanie, se folosesc tauri Angus și British Blue pentru același scop. Invers, și taurii Bazadaise sunt utilizați în hibridări, mai ales pe vaci Limousine.

Câteva date statistice:

  • În 2021, în Franța erau înregistrate 189 de ferme cu un șeptel total de 3.982 de vaci din rasa Bazadaise.
  • În 2025, efectivul a crescut la aproximativ 4.700 de capete.
  • Totuși, în anii ’60 rasa a fost aproape de dispariție – a fost salvată datorită unui program național de conservare genetică, care a permis refacerea populației.

Rasa Bazadaise este legată și de o tradiție unică: încă din 1283, în orașul Bazas are loc celebra Fête des Bœufs Gras – o paradă medievală a boilor grași, unde animalele sunt împodobite cu flori și panglici și defilează prin centrul orașului.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Boala limbii albastre (bluetongue): simptome, transmitere

În acest an, numeroase focare de Bluetongue (boala limbii...
‹ adv ›

Mameloane în plus la vaci și capre – când devine o problemă și ce e de făcut

Mai multe mameloane la animale rumegătoare decât norma, cunoscute și ca tetine suplimentare, sunt o particularitate anatomică frecvent întâlnită...

Rahitismul la purcei și viței – cauze, simptome, tratament

Rahitismul este o boală de nutriție specifică animalelor tinere aflate în plin proces de creștere. Apare în special în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole