România produce carne de pui, în ferme, în proporţie de 100% faţă de nevoile naţionale, având şi posibilităţi de export, a afirmat luni Ioan Popa, preşedinte şi fondator Transavia.
„Este singura zonă, mă refer la mâncare, la produse alimentare, în care producem în proporţie de 100% faţă de nevoile naţionale. Avem şi posibilităţi de export. Asta nu înseamnă că nu importăm, dar importul şi exportul sunt undeva aproape la acelaşi nivel. În schimb, avem o mare problemă cu carnea de porc, care peste 85% este din import.
În ceea ce priveşte carnea de vită, chiar dacă nu avem un obicei foarte mare de consum, suntem destul de deficitari – nu mai vorbesc de alte specii. Ca un om care are o bogată experienţă în zona aceasta de activitate, vă garantez că nici în următorii 10 ani nu vom produce carne de porc în România, cât este nevoie să acopere consumul naţional, pentru că sunt nişte probleme foarte spinoase de care nu se ocupă nimeni – şi statul nu vrea să le rezolve.
Nu mai investeşte nimeni banii într-un sector ca acesta, atât timp cât sunt riscuri colaterale extraordinare în spate”, a menţionat Ioan Popa, la „Conferinţa ZF TOP 1.000 cele mai mari companii: o mie de motive de încredere în România”.
Potrivit acestuia, gripa aviară şi pesta porcină ar putea fi eradicate în România prin vaccinare.
„Vă dau două exemple care vizează carnea de pasăre şi carnea de porc. La nivel european şi mondial, avem o problemă cu gripa aviară. Asta este o boală virală. Orice boală virală poate fi eradicată doar prin vaccinare, fie că este vorba de specii de păsări, animale sau oameni. Unele ţări vaccinează de gripă aviară păsările.
Noi, în Europa, cu fiţele pe care le avem în cap şi alţii, probabil şi americanii, din diverse motive pe care nu le discutăm aici – că sunt treburi de specialitate şi putem avea opinii diferite – nu rezolvăm asta. Aceeaşi problemă este cu pesta porcină. Dacă nu rezolvăm vânatul şi nici nu vaccinăm, nu avem nicio şansă să rezolvăm problema asta niciodată”, a adăugat Ioan Popa.
În ceea ce priveşte compania Transavia, Ioan Popa estimează o triplare a afacerilor în următorii 5 ani.
„Compania funcţionează fără credite, fără ajutoare de stat, fără fonduri europene sau alte programe. Domeniul acesta este un domeniu puţin diferit faţă de alte business-uri în care faci lucrări, de exemplu, domeniul construcţiei.
Noi, pentru a crea plus valoare, pentru a ne dezvolta business-ul, avem nevoie de spaţii de producţie. Compania noastră deţine circa 1 milion de metri pătraţi de spaţii de producţie astăzi şi construim în continuare. Chiar anul acesta sper să mai construiesc vreo 100.000 de metri pătraţi. Mi-am propus ca, în următorii cinci ani, să îmi triplez cifra de afaceri şi profitul”, a mai spus şeful Transavia.
În ceea ce priveşte parteneriatul cu statul, acesta consideră că este un obiectiv greu de atins.
„Este greu de crezut că vom face un parteneriat cu statul. Din ce observăm, relaţiile sunt în deteriorare, nu sunt nici cel puţin cum au fost acum 2-3 ani. Şi vă pun o întrebare retorică.
Vi se pare normal pentru o investiţie importantă să aştept doi ani să îmi dea o autorizaţie de construcţie? Probabil pe stat nu-l interesează dacă eu fac profit în aceşti doi ani, dar poate îl interesează dacă îi dau taxe şi impozite şi dacă angajez populaţia care nu are unde lucra. Aceasta l-ar putea interesa.
Cea mai mare problemă o avem cu autorităţile statului care ne pun piedici de la un cap la altul, în tot ceea ce facem. Noi avem activitate în 8 judeţe ale ţării. Nu există zi de la Dumnezeu să nu avem o instituţie a statului în control. Ce tot controlează, habar n-am. Că de câte ori vin, ne găsesc în regulă. Poate se mai duc şi în alte părţi, pe unde lucrurile nu sunt chiar în regulă.
Un lucru pe care îl poţi face astăzi cu 1.000 de euro, s-ar putea peste 5 ani să te costă 2.000 de euro sau să constaţi că nu mai e nevoie să-l faci. Păi dacă statul aşteaptă să-mi dea tot felul de autorizaţii şi să facă tot felul de studii ca să-mi dea în 2 ani o autorizaţie de construcţie, s-ar putea să-mi treacă pofta să mai fac investiţia respectivă”, a adăugat Ioan Popa.