7.8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLaurențiu Hîrtopanu: Tânărul fermier din Iași care îmbină tradiția cu inovația în...

Laurențiu Hîrtopanu: Tânărul fermier din Iași care îmbină tradiția cu inovația în zootehnie

Laurenţiu Hîrtopanu are doar 19 ani, este din Stolniceni-Prăjescu, județul Iași și poate fi deja un exemplu demn de urmat pentru generaţia sa, pentru tinerii dornici să-și coordoneze propriile afaceri.

Acesta a absolvit Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, profil real, iar în prezent este student la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare USV Iași, specializarea Zootehnie.

Tânărul ieșean a crescut în ferma familiei, pentru că tatăl său se ocupă, de două decenii, de creşterea animalelor, iar în prezent doar cu multă pasiune administrează un efectiv de cca. 150 de vaci de rasă, și în jur de 100 ha teren arabil și 30 ha de pășune.

laurențiu hîrtopanu

Laurențiu Hîrtopanu: În ultimii 20 de ani, investim în genetică

„Părinții mei au început în anul 2000 cu câteva vaci și hectare de teren arabil, ocupându-se mai mult cu prestări servicii. Ușor, ușor ne-am dezvoltat, am ajuns să ameliorăm o genetică a animalelor destul de bună și să ne dezvoltăm pe plan productiv.

În prezent, avem un efectiv de aproximativ 150 de capete de animale, din care 80% rasa Holstein Friza, 15% Bălțata românească și 5% Bruna elvețiană.

În ultimii 18 ani, familia mea a investit în genetică pentru a putea ajunge la performanțe, iar pentru a reuși să hrănim acest efectiv avem în jur de 100 ha arabil și 30 ha de pășune, destinată în principal pentru tineret.

Folosind niște rații furajere bine configurate, ajungem și la anumite performanțe în rândul vacilor”, a specificat Laurențiu.

‹ adv ›
laurențiu hîrtopanu fermier

Cine dă prețul corect?

Tânărul ieșean ne spune că este foarte pasionat de acest domeniu și implicit îi place ca totul să fie cât mai bine pus la punct, cu cât mai multe automatizări pentru a rezuma totul la o fermă de familie.

„Ca orice fermier, nu doar tânăr fermier, aș spune că avem nevoie de niște prețuri corecte față de munca depusă, nu avem nevoie de ajutoare de la stat, dar ar trebui regândit acest sistem. Noi, fermierii muncim un an de zile pentru a reuși să vindem ceva și să producem, dar și să avem cel mai mic profit din tot lanțul de producție, iar dacă produsul de bază nu este de calitate, automat nici produsul finit nu o să fie ceea ce ne dorim”.

Fondurile europene – ajutor pentru dezvoltarea fermei

Accesarea de fonduri europene nu este străină familiei Hîrtopanul.

„Am accesat prin GAL Codrii Pașcani un singur proiect cu o co-finanțare de 50% în anul 2018, unde am achiziționat trei remorci, una tehnologică, una de împrăștiat gunoiul și una de adunat furaje verzi, cu care pregătim silozurile ierboase la animale”, mai punctează tânărul fermier.

Nu uitați, oamenii au nevoie de hrană Laurențiu Hîrtopanu

Laurențiu trage și un semnal de alarmă, în rândul generației sale.

„Dacă există pasiune, îndrum toți tinerii să-și încerce drumul în acest domeniu agricultura/zootehnie.

Este o meserie foarte frumoasă, cu urcușuri și coborâșuri, cu foarte multe greutăți întâlnite de zi cu zi, de la birocrație la munca practică, dar dacă vor face cu drag asta, cred că o să reușească o afacere de succes și să nu se demoralizeze. Oricât de greu ar fi să continue, oamenii vor avea nevoie de hrană.

Fermierii nu pot dispărea, cândva o să vină și dreptatea noastră”, încheie Laurenţiu Hîrtopanu, student la Zootehnie, anul I, în cadrul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare USV Iași.

Citește mai multe articole despre USV Iași aici.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Trei cadre didactice de la USV Iași obțin finanțare pentru cercetări în biotehnologii și inginerie

Trei cadre didactice tinere ale Facultății de Horticultură din...
‹ adv ›

Zilele Recoltei la USV Iași: Festivalul gusturilor locale cu peste 80 de expozanți

Legume, fructe, salate, compoturi, preparate din carne, sorturi de zacuscă, ciuperci pleurotus, miere și produse apicole certificate BIO, bere...

USV Iași organizează prima degustare de struguri pe 20 septembrie 2024

Pe 20 septembrie 2024, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași va găzdui prima ediție...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole