8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

HomepageAdvProvocările anului viticol 2024: Controlul patogenilor. Importanța nutrienților în condiții de stres

Provocările anului viticol 2024: Controlul patogenilor. Importanța nutrienților în condiții de stres

Anul viticol 2024 a fost unul plin de provocări pentru viticultorii din majoritatea podgoriilor din Europa. Oscilațiile termice semnificative, cu perioade de secetă severă urmate de episoade de ploi torențiale, au influențat în mod direct calitatea și cantitatea producției de struguri.

Aceste condiții complexe au determinat viticultorii să aplice soluții inovatoare și riguroase pentru a menține echilibrul între sănătatea plantațiilor și potențialul aromatic al strugurilor, un aspect ce va fi observat cu siguranță în vinurile prezentate consumatorilor, dar și validarea lor în cele mai exigente concursuri internaționale din 2025.

Dăunători problemă la vița de vie în condițiile anului 2024

Dăunătorii au reprezentat o provocare semnificativă în condițiile de secetă pedologică instalate în majoritatea podgoriilor. 

Cronologic, în ultima zi a lunii martie am identificat în plantațiile viticole din Regiunea Viticolă Codru și primele exemplare de Sciaphobus squalidusgărgărița mugurilor, dăunător ce atacă într-o primă fază mugurii vegetativi și cei de rod, apoi florile și frunzele tinere.

gargarita mugurilor

Tot atunci, am întâlnit și primele exemplare din entomofauna utilă de Coccinella sp., denumite popular buburuze, ce inspectează butucii în căutarea adulților de acarieni eriofizi  Colomerus vitis – păianjenul galicol al viței de vie, ce produc erinoza viței de vie, numită popular și bășicarea viței de vie.  

buburuza

Cotarul cenușiu la vița de vie

La 7 aprilie, în una din vizitele efectuate la un viticultor în plantația viticolă situată în localitatea Vîrteșcoiu, centrul viticol aparținând podgoriei Cotești am observat și primele semnale ale apariției dăunătorului Peribatodes rhomboidaria – cotarul cenușiu al viței de vie, insectă ce iernează ca larvă pe sol, sub frunzele căzute sau în crăpăturile scoarței.

cotarul cenusiu al vitei de vie

În imaginea alăturată, se poate observa modalitatea de dăunare a insectei prin consumarea în mod preponderent a mugurilor principali în faza de umflare BBCH 02, dar și în imaginea la care avem BBCH 03 Sfârșitul umflării mugurilor (solzii se crapă, iar vârful mugurilor este bombat).

cotarul cenusiu

Păianjenul galicol al viței de vie

Odată cu perioada dezmuguritului, în fenofaza de BBCH 08-09 Dezmugurit complet-primordiile verzi (primele frunzulițe, vârful lăstarului) am observat apariția primelor gale sub forma unor bășicări (umflături) de culoare mai închisă decât restul frunzei cu dimensiuni variabile (0,5-2cm) produse de Colomerus vitis

Manifestarea atacului păianjenului galicol al viței de vie a fost generalizată cu o cronologie dată de pornirea în vegetație a soiurilor dar și de sensibilitățile lor față de acest acarian.

paianjenul galicol al vitei de vie

Cele mai afectate sunt soiurile cu pilozitate mai redusă a frunzelor ( Muscat Ottonel, Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling , Chasselas, Muscat Hamburg).

Semnalul apariției invaziei acarienilor este dată de manifestarea atacului incipient pe hibrizii producători direcți sau pe portaltoii întâlniți în mod accidental în plantațiile de viță de vie, ca urmare a lipsei lucrărilor de copcit din anii precedenți. 

Păianjenul galicol al viței de vie – tratamente

La atingerea PED (pragului economic de dăunare) PED >10% lăstari cu simptome de atac, în fenofaza de 2-3 frunzulițe se impun efectuarea de tratamente cu acaricide sau cu produse de contact pentru combaterea făinării (produse pe baza de sulf, Karathane).

Eudemisul viței de vie

Cu ajutorul echipamentelor de captură și monitorizare a insectelor, dispozitive instalate în principalele podgorii din Moldova, apariția fluturilor de Lobesia botrana eudemisul viței de vie, popular molia verde a strugurilor, a fost înregistrată pentru prima data la data de 16-17 aprilie în Podgoria Huși.

lobesia botrana

Eudemisul viței de vie – control

Clasic, pentru întocmirea curbei de zbor se pot utiliza capcane feromonale cu feromoni sexuali sintetivi ATRABOT, eliberate de institutele de cercetare ICCRR Cluj sau IGFPP Chișinău.

Aplicarea tratamentelor cu produsul Laser 240 SC  0,2 l/ha, insecticid sintetizat chimic (are eficacitate similară piretroizilor și superioară organofosforicelor și altor insecticide sintetizate chimic), dar este inofensiv față de mediu și om, fiind un produs biologic (produs de fermentație al unei bacterii din sol: Saccharopolyspora spinosa).

A fost aplicat atât pentru fenofaza BBCH 51 pentru G1, dar și pentru generațiile G2 și G3 corespunzătoare fenofazelor BBCH 73 și BBCH 85.

Tripsul californian

Temperaturile ridicate de pe întreaga perioadă fenologică, temperaturi ce au uscat majoritatea culturilor de câmp cât și vegetația spontană, reducând aria de parazitare a insectelor, vița de vie devine principala țintă pentru hrănirea și dezvoltarea insectelor.

Aceasta a făcut din tripsul californian – Frankliniella occidentalis o insectă destul de păgubitoare pentru viticultori.

tripsul californian

Vezi aici detalii despre Tripsul californian în plantațiile de viță de vie.

Dacă an de an viticultorii poartă o luptă directă cu patogeni ce provoacă daune ușor de combătut printr-un management eficient, o altă amenințare rulează de ceva timp, mult mai periculoasă pe terment lung, flavescența– Flavescence dorée, prin intermediul cicadei vector Scaphoideus titanus.

cicade vitei de vie

Insecta se hrănește cu planta infectată absorbind prin sucțiune fitoplasma, iar în organele salivare ale insectei are loc incubația fitoplasmei ce este transmisă apoi de către insectă către plantele sănătoase în procesul de hrănire continuu al acesteia.

Este necesară o perioadă lungă de latență, aproximativ o lună, pentru ca insecta să devină infecțioasă.

Impactul bolilor asupra strugurilor

Bolile fungice, cum ar fi mana viței de vie produsă de ciuperca – Plasmopara viticola și Uncinula necator ce provoacă făinarea, au influențat în mod direct calitatea strugurilor prin afectarea sănătății boabelor și a frunzelor implicate în procesul de fotosinteză.

bolile vitei de vie

Un număr destul de însemnat de producătorii de struguri de vin cât și struguri de masă au reușit să țină sub control acești patogeni prin aplicarea de tratamente cu produse sistemice și de contact compatibile cu îngrășămintele foliare, atât de necesare în perioada de înflorit.

Fertilizări pentru menținerea calității strugurilor

Fertilizarea corectă a fost un element esențial în menținerea echilibrului nutrițional, contribuind la dezvoltarea uniformă a strugurilor și la acumularea unor concentrații optime de zaharuri și acizi, deficitare în cazul plantațiilor nefertilizate.

Aplicarea produsului Keylate B în momentele critice (3 lt la BBCH – inflorescențe bine dezvoltate iar butonii florali încă strâns grupați și 2 lt la BBCH 61 Începutul înfloritului, 10 % din flori au capișoanele desprinsă) a susținut formarea ciorchinilor bine structurați, o trăsătură ce va pune în evidență eleganța vinurilor.

carenta de bor la vita de vie

Aplicarea borului la aceste fenofaze a fost posibilă urmare a compatibilității Zorvec Activ ( regăsit în Zelavin și Vinabel) comparativ cu alte produse ce nu permit aplicarea cu nutrienți benefici fenofazei în cauză.

Tot la aceste fenofaze incipiente, aplicarea produselor pe bază de proqinazid și tetraconazol (Talendo, Talendo Extra), dar și folpet sau zoxamide (din Zorvec Activ) au contribuit la managementul sustenabil al ciupercii Guinardia sp. ce provoacă putregaiul negru al viței de vie. 

Controlul eficient al patogenilor a permis obținerea unor struguri cu parametri superiori de calitate, asigurând un potențial de vinificare ideal pentru vinuri care vor evidenția complexitatea specifică zonei Moldovei.

În 2024, stresul abiotic a avut un impact semnificativ asupra viței de vie, însă aplicarea produselor nutritive adecvate a permis păstrarea caracterului aromatic al strugurilor.

SugarMover Zn  și Harbest, utilizat în perioada de maturare, a favorizat creșterea concentrației de carbohidrați, aspect ce va contribui la plenitudinea și textura vinurilor obținute.

Anul 2024 a evidențiat importanța unui management fitosanitar și nutrițional integrat, nu doar pentru obținerea unei producții sănătoase, ci și pentru a asigura calitatea strugurilor, o premisă esențială pentru vinuri care vor impresiona în competițiile naționale și internaționale din 2025.

Echilibrul dintre sănătatea plantațiilor și expresivitatea strugurilor obținuți rămâne amprenta   muncii atente a viticultorilor.

Alfred Ștefan
Alfred Ștefan
Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BERD şi România îşi consolidează cooperarea în domeniul energiilor regenerabile

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să...

Noul concept de birouri al Bayer România

În București, Bayer și-a prezentat noul său concept inovator de birou, care întruchipează viitorul muncii, aliniindu-se în același timp...

NEXAT lansează cel mai mare cultivator din lume

După prezentarea tractorului de 1100 cai putere care a uimit prin dimensiuni și a fost testat de grupul Maxagro...

Oana Barna, Grup Șerban: Ne-am orientat spre irigare, pentru că am văzut potențialul în ea

Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole