5.5 C
București
joi, 2 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Restricțiile Rusiei la exportul de grâu au favorizat Ucraina

Reuters: Restricțiile Rusiei la exportul de grâu au favorizat Ucraina

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Deciziile Rusiei de limitare a exporturilor au ajutat accidental Ucraina săptămâna aceasta să-şi asigure vânzări în Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, susţin traderii, transmite Reuters.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat luni 290.000 tone metrice de grâu în cadrul unei licitaţii internaţionale.

Achiziţia a inclus 120.000 tone din Ucraina, 120.000 tone din România şi 50.000 tone din Bulgaria.

‹ adv ›

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu şi cel mai important furnizor al Egiptului, nu a putut participa la licitaţie din cauza politicilor neoficiale menite să prevină creşterea preţurilor pe plan intern, autorităţile de la Moscova încercând să combată inflaţia, alimentată şi de cheltuielile militare.

Restricţiile, majoritatea nefiind anunţate, includ un preţ minim de export, taxe de export şi limitarea vânzărilor de cereale ruseşti de către casele de comerţ străine.

„Dacă exportatorilor din Rusia li s-ar fi permis să ofere preţuri realiste, care ar fi mult mai scăzute, cred că ar fi câştigat licitaţia din Egipt. Deciziile Moscovei fac mai atractive livrările din Ucraina, în special pentru importatorii aflaţi într-o situaţie dificilă, aşa cum este Egiptul”, susţine un trader.

Ministerul rus al Agriculturii nu a răspuns solicitărilor de a comenta dacă politicile guvernamentale în domeniul cerealelor au dus la pierderea afacerii în favoarea Ucrainei la licitaţia din Egipt.

Un trader din Ucraina a spus că restricţiile ruseşti au oferit mai multe oportunităţi deşi ţara a realizat deja aproximativ 60% din potenţialul de vânzări din acest an.

Hesham Soliman, trader din Egipt, spune că Rusia aşteaptă creşterea preţurilor, pentru a spori profitabilitatea.

„Nu este doar despre restricţiile Rusiei de export. Moscova ştie că controlează piaţa şi acţionează în consecinţă. GASC a ripostat, achiziţionând din alte surse grâu de la Marea Neagră”, a adăugat traderul.

Noamany Nasr, fost consilier în Egipt, a declarat că în mod frecvent Rusia introduce bariere subtile pentru limitarea propriilor exporturi, indiferent dacă majorează preţurile din motive interne.

„În mod ironic, de această politică beneficiază competitorii Rusiei”, a explicat Nasr.

Un alt trader european a afirmat:

„Încă există furnizare în România, fermierii încă deţin cantităţi ridicate de cereale. În Bulgaria, aprovizionarea este mai redusă, în Ucraina nu au mai rămas cantităţi mari, deşi nu au exportat atât de masiv ca Rusia”.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soiul de struguri Victoria: Caracteristici și avantaje

Originea soiului de struguri Victoria: soi de struguri pentru masă...
‹ adv ›

6 tendințe – în ce investesc proprietarii de ferme de vaci din lume

Anul 2024 a fost destul de reușit pentru producătorii de lapte din punctul de vedere al profitabilității, așa că,...

ANM: Alerte de viscol și ninsori în zonele montane, până sâmbătă dimineața

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în zone montane din zece...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole