Preţurile alimentelor, adaosurile comerciale şi accesul produselor româneşti pe rafturile retailerilor vor fi monitorizate până la 31 decembrie 2024 de către un comitet format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, însă prin această iniţiativă de monitorizare îşi propune să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele româneşti comparativ cu cele din import.
Acesta susţine că, în cazul în care un procesator nu are acces pe rafturile retailerului, comitetul va analiza cu reprezentanţii acestuia posibilitatea listării şi va lua decizia de a pune pe raft aceste produse româneşti.
În opinia sa, prin monitorizarea făcută de acest comitet, accesul procesatorilor la raft se va face mult mai uşor.
Barbu a adăugat că nu s-a renunţat „cu totul” la măsura de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate, însă s-a decis ca până pe 31 decembrie să funcţioneze acest comitet de monitorizare, iar dacă va funcţiona „foarte bine”, acest mecanism va fi prelungit.
Barbu a mai spus că Ordinul prin care se va înfiinţa comitetul de monitorizare ar putea să fie finalizat vineri, iar săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a acestui comitet.
Intenţia de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate în România a stârnit reacţii contradictorii, după anunţul ministrului Agriculturii din data de 15 octombrie, măsura fiind contestată nu doar de Federaţia Romalimenta, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), ci şi de mediul de afaceri şi asociaţiile agricole.
Potrivit Romalimenta, o eventuală extindere a plafonării adaosului comercial pentru toate produsele este nejustificată şi extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil pentru aceasta.
Pe aceeaşi linie, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a susţinut că intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi vor crea dezechilibre majore pe termen lung.
Membrii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România) din sectoarele agricol şi retail au dezaprobat propunerea Ministerului Agriculturii referitoare la plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare precizând că ameninţă întregul lanţ valoric agroalimentar.
La rândul ei, Confederaţia Patronală Concordia a anunţat că se opune ferm proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind plafonarea adaosurilor comerciale la produsele agroalimentare, considerând că acestea sunt contrare principiilor unei economii de piaţă funcţionale şi ca atare periculoase.