Producția de lapte și creșterea bovinelor din UE se confruntă cu cerințe din ce în ce mai stricte, iar, pe de altă parte digitalizarea inteligentă poate reduce o parte din sarcini și provocări, cu potențial de schimbare semnificativă în viitor. Aceste aspecte vor fi abordate la EuroTier 2024.
În acest context, fermierii trebuie să găsească soluții care să echilibreze sustenabilitatea, bunăstarea animalelor și cerințele politice și sociale.
Provocări în creșterea bovinelor
Un aspect critic este rezolvarea obiectivelor contradictorii, precum bunăstarea animalelor și reducerea impactului negativ asupra mediului.
De exemplu, utilizarea roboților pentru colectarea rapidă a gunoiului de grajd poate reduce emisiile și îmbunătăți sănătatea copitelor, demonstrând că inovațiile pot aduce avantaje multiple.
Condițiile politice și sociale actuale complică dezvoltarea unor concepte adaptate de creștere a bovinelor, inclusiv obținerea licențelor pentru fermele de lapte.
„Construcția inteligentă a fermelor” este esențială, cu accent pe automatizare și digitalizare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, reducerea efortului fizic și optimizarea impactului asupra mediului.
De asemenea, fermierii trebuie să țină cont de cerințele consumatorilor, care discută despre pășunat, utilizarea pajiștilor și creșterea vițeilor alături de vaci. Este important ca fermierii să ofere soluții transparente, integrate în practică, pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor și politicienilor.
În domeniul îngrășării bovinelor, abordările tradiționale nu mai corespund cerințelor etologice ale animalelor, dar și așteptărilor sociale și politice. Astfel, este necesară implementarea unor noi concepte care să fie viabile din punct de vedere economic și acceptate de consumatori.
Pe lângă provocările tehnice, fermierii trebuie să facă față provocărilor de comunicare și gestionare administrativă. În ciuda progreselor în îmbunătățirea bunăstării animalelor și performanțelor de lucru, fermierii trebuie să se concentreze mai mult pe reducerea impactului negativ asupra mediului și pe utilizarea tehnologiilor digitale.
Automatizarea și digitalizarea oferă posibilități de reducere a efortului și îmbunătățirea organizării muncii, reducând necesitatea prezenței continue a fermierilor.
EuroTier 2024
Inteligența artificială joacă un rol esențial, iar tehnologiile de monitorizare a animalelor vor fi prezentate la EuroTier 2024.
Între 12 și 15 noiembrie 2024, Hannover, Germania va fi gazda evenimentului de referință pentru sectorul zootehnic la nivel global – EuroTier 2024. Detalii aici.
Acesta este cel mai important târg internațional destinat fermierilor profesioniști, specialiștilor și tuturor celor implicați în creșterea animalelor și managementul fermelor.
Abordări
Dezvoltarea unor noi concepte de grajduri este încetinită de incertitudinile politice, iar soluțiile alternative, necesită mai mult spațiu per vacă. În creșterea vițeilor, soluțiile noi includ grajduri închise cu boxe flexibile pentru asigurarea bunăstării.
Automatizarea mulsului, hrănirea și colectarea dejecțiilor reduce efortul fizic și stimulează consumul de hrană proaspătă, minimizând pierderile și consumul de energie.
Tehnologiile de senzori permit monitorizarea comportamentului animalelor și optimizarea producției de lapte.
Pardoselile grajdurilor sunt importante pentru reducerea emisiilor și îmbunătățirea sănătății copitelor.
Roboții care colectează rapid dejecțiile și permit drenajul rapid al urinei contribuie la menținerea unui mediu de lucru mai curat și mai sănătos pentru animale și lucrători.