5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBihor: Focare noi de pestă porcină africană

Bihor: Focare noi de pestă porcină africană

Nouă focare de pestă porcină africană au fost confirmate la porcii domestici în județul Bihor, a informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. În prezent, există 19 focare active, notează puterea.ro.

Noile cazuri de pestă porcină africană au fost identificate în intervalul 1 august-23 septembrie 2024, pe baza unor buletine de analiză eliberate de laboratoare naţionale acreditate, în localităţile Ciocaia, Ineu, Olosig, Cherechiu, Telechiu şi Chistag, precizează un comunicat transmis de DSVSA Bihor.

Conform procedurilor specifice, specialiștii DSVSA Bihor au luat imediat, în localitățile afectate, măsuri de supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, de efectuare a dezinfecției în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, precum și restricții de mișcare a suinelor.

‹ adv ›

Totodată, prin activităţile specifice de control şi asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, în această perioadă au fost asanate şase focare de PPA în localităţile Telechiu (comuna Ţeţchea), Galoşpetreu (comuna Tarcea) şi Chistag (comuna Aştileu).

Localitățile afectate de focare sunt: Ciocaia, Săcuieni, Olosig şi Sânnicolau de Munte (aparţinând de oraşul Săcuieni), localitatea Şilindru (comuna Şimian), localităţile Cherechiu şi Cheşereu (comuna Cherechiu) şi localitatea Ineu (comuna Ineu), se menționează în comunicat.

În privința evoluției bolii la porcii mistreți, nu au fost diagnosticate în această perioadă noi cazuri, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează pesta porcină africană este de 25.

Conform procedurilor legale, animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate şi înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând atât porcii domestici, cât şi pe cei sălbatici.

Nu există nici cel mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Totuși, acest virus are consecințe resimțite puternic la nivel social și economic.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Un nou focar de pestă porcină africană în Olt

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul...
‹ adv ›

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat...

Buzău: Peste 83.000 de porci sacrificaţi în 6 ani ca urmare a îmbolnăvirilor cu pestă porcină africană

Peste 83.000 de porci au fost sacrificaţi din anul 2018, momentul în care a fost înregistrat primul caz de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole