17.4 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLegislaţia ungară care cere distribuitorilor să vândă anumite produse agricole la un...

Legislaţia ungară care cere distribuitorilor să vândă anumite produse agricole la un preţ fix contravine legislaţiei UE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis miercuri că legislaţia ungară care cere distribuitorilor să vândă anumite produse agricole la un preţ fix şi în cantităţi predefinite este contrară legislaţiei Uniunii Europene, informează un comunicat de presă al instanţei de la Luxemburg.

Potrivit CJUE, această reglementare împiedică distribuitorii, fără o justificare adecvată, să fixeze în mod liber preţul de comercializare şi cantităţile oferite la vânzare din aceste produse, pe baza unor motive economice.

În luna februarie 2022, în contextul pandemiei de Covid-19, Ungaria a reglementat prin decret guvernamental comercializarea a şase produse de bază (anumite tipuri de zahăr, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, carne de porc, carne de pasăre şi lapte).

‹ adv ›

Începând din luna noiembrie 2022, ca urmare a războiului din Ucraina, decretul a fost amendat cu alte două produse, respectiv ouă şi cartofi.

Potrivit textului decretului, distribuitorii care comercializau deja aceste produse la o dată anterioară erau obligaţi să ofere la vânzare anumite cantităţi prestabilite la un preţ reglementat.

În luna mai 2023, autorităţile ungare au amendat distribuitorul SPAR Magyarorszag după ce au constatat că, la un anumit punct de vânzare, nu au fost respectate cantităţile zilnice cerute din cele cinci produse vizate de decret.

SPAR a demarat o procedură juridică la tribunalul din Szeged vizând anularea deciziei autorităţilor ungare.

În condiţiile în care avea îndoieli cu privire la compatibilitatea decretului guvernamental cu principiul liberei stabiliri a preţurilor de vânzare a produselor agricole, tribunalul de la Szeged a cerut avizul CJUE.

Instanţa de la Luxemburg a constatat că decretul guvernamental ungar aduce atingere liberei concurenţe.

În al doilea rând, după ce a analizat argumentul Ungariei, că restricţiile sunt justificate de obiectivele combaterii inflaţiei şi protejării consumatorilor dezavantajaţi, CJUE a ajuns la concluzia că măsurile din decretul guvernamental nu sunt proporţionale.

Subminarea liberului acces la piaţă al distribuitorilor precum şi perturbările provocate, de-a lungul lanţului de aprovizionare, de preţurile reglementare şi cantităţile impuse distribuitorilor merg dincolo de obiectivele urmărire de decretul emis de guvernul ungar, a concluzionat CJUE.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Comisia Europeană propune limite ale capturilor şi cote pentru şprot şi pentru calcan în Marea Neagră

Comisia Europeană a adoptat, luni, propunerea privind posibilităţile de...
‹ adv ›

Franţa şi-a redus estimările privind recolta de grâu, dar le-a îmbunătăţit la porumb

Ministerul francez al Agriculturii şi-a redus, marţi, încă odată, estimările privind recolta de grâu moale din acest an, care...

Peste 2200 de animale şi 6200 de păsări au murit în urma inundaţiilor din judeţele Vaslui şi Galaţi

Peste 5000 de gospodării care deţin animale se află în zonele afectate de inundaţii din judeţele Vaslui şi Galaţi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole