18.4 C
București
marți, 10 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleInformare S.C-D.V.V. Odobeşti: starea de vegetație a plantațiilor viticole

Informare S.C-D.V.V. Odobeşti: starea de vegetație a plantațiilor viticole

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor și a ciorchinilor, pârgă), producţiei și calităţii recoltei. 

Evoluţia factorilor climatici până la această dată în zona podgoriilor Odobeşti şi Coteşti nu a creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea agenţilor patogeni Uncinula necator (Schweinitz) şi Plasmopara viticola (Berk. & M.A. Curtis.).

Pe parcursul fenofazelor de înflorit, legare şi creştere a boabelor au fost semnalate izolat manifestări de făinare de intensitate mică atât pe frunze cât şi struguri, fiind influențate în principal de sensibilitatea soiului și microclimatul plantaţiilor.

‹ adv ›

În condiţiile aplicării a 6 tratamente fitosanitare, la această dată starea vegetativă şi de sănătate a plantaţiilor viticole din zona de influenţă a S.C-D.V.V. Odobeşti este una relativ bună.

Din punct de vedere entomologic, pe fondul condițiilor climatice înregistrate, şi în acest an au fost consemnate în special în podgoria Odobești, atacuri mai consistente ale cicadelor vectori ale fitoplasmozelor (în special cicada americană a viței-de-vie Scaphoideus titanus), precum și ale unor specii noi invazive (cicada nord americană a viţei-de-vie Erasmoneura vulnerata; cicada japoneză Arboridia kakogawana).

De asemenea, au fost consemnate și atacuri masive ale cicadei verzi a viței de vie Empoasca vitis

În aceste condiții, o problemă majoră pentru plantațiile viticole din podgoria Odobești și nu numai, o reprezintă răspândirea din ce în ce mai accentuată a fitoplasmozelor (flavescența aurie a viței de vie – Flavescence doreé, stolburul – Bois noir).

Deficitul constant de precipitații cumulat în ultimii cinci ani și perioada prelungită cu temperaturi ridicate (peste 35ᵒC) înregistrate pe parcursul perioadei de vegetație au dus la manifestări evidente ale fenomenului de secetă pedologică în plantațiile viticole, stresul hidric situându-se la limita dintre stres hidric incipient și stres hidric accentuat în funcție de amplasarea plantației și caracteristicile solului.

Pe parcursul perioadei de vegetație, principalele procese fiziologice şi metabolice din plantă s-au desfaşurat în condiţii de secetă, creşterile vegetative ale lăstarilor și creșterea în greutate a boabelor fiind mult încetinite. 

Evoluţia condiţiilor climatice în anul 2024 au influențat și derularea fazelor de vegetație ale viței de vie (dezmugurit, înflorit, pârga), în sensul decalării mai timpurii a acestora.

La această dată, în plantaţiile de viţă-de-vie din zona de influenţă a S.C-D.V.V. Odobeşti pentru majoritatea soiurilor este consemnat sfârșitul fenofazei de pârgă a strugurilor.

O eventuală lipsă a precipitaţiilor în perioada rămasă până la recoltare (august – septembrie), va genera acutizarea fenomenului de secetă pedologică, cu manifestări ireversibile pentru maturarea strugurilor (blocarea proceselor biochimice de acumulare a zaharurilor în boabe, deshidratarea boabelor, ofilirea strugurelui), cu efecte dezastruoase pentru cantitatea şi calitatea strugurilor. 

Situația privind regimul termic, pluviometric în anul 2024, conform următoarelor tabele:

a. Regimul termic

b. Regimul pluviometric, higroscopicitatea și insolația

Autor: Ing. drd. Cătălin Toader – Director SCDVV Odobești.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este...
‹ adv ›

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...

Veștejirea strugurilor la vița de vie – ce măsuri întreprindem?

Fenomenul de veștejire a strugurilor de viță de vie înainte de recoltare este frecvent întâlnit în plantații. Pe lângă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole