Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să recolteze şi vând tomatele la preţuri între 25 lei şi 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianţi, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.
Preşedintele SPA Olt a explicat miercuri, câteva din motivele pentru care tomatele româneşti au în prezent, în pieţe, preţuri de peste 40 de lei pe kilogram şi a punctat că treptat, până în luna mai, odată cu creşterea numărului de producători şi a cantităţilor livrate, preţul ar putea scădea la circa 20 de lei pe kilogram.
În această perioadă au recoltat numai „pionierii”, „adevăraţii profesionişti” care au experienţă şi au investit timp de mai mulţi ani pentru aducerea unor tehnologii noi, pentru sisteme de încălzire mai eficiente.
El a menţionat că de la fermă un kilogram de tomate este achiziţionat cu preţuri între 25 lei şi 32 lei şi le-a transmis comercianţilor rugămintea de a pune adaosuri mai mici.
Liderul organizaţiei de fermieri a punctat că la începutul lunii mai, de Paşte, numărul producătorilor care vor recolta va ajunge la câteva mii, motiv pentru care şi tomatele vor avea preţuri între 10 lei şi 20 lei pentru un kilogram.
Mulţi dintre producătorii de tomate în spaţii protejate din judeţul Olt au beneficiat în anii anteriori de ajutor de minimis prin programul „Tomata” şi au început să se înscrie pentru sprijinul de 1.500 de euro ce se va acorda anul acesta, printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Până miercuri, în judeţul Olt erau depuse peste 2.300 de solicitări pentru sprijinul prin schema menţionată acordat producătorilor de tomate în spaţii protejate, a precizat, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.
Pentru această schemă de ajutor, producătorii de tomate pot depune cererile până la data de 10 mai.