22.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce ologesc caprele - cauze și tratament

De ce ologesc caprele – cauze și tratament

Ologirea la capre și vaci (Parezia puerperală) este o tulburare metaboliceă întâlnită la mai multe specii de animale, dar mai des discutată de crescătorii de bovine și caprine.

Semnele bolii apar imediat după fătare și constau în paralizia musculară care afectează funcțiile senzoriale și motorii.

Parezia apare în urma unei alimentații incorecte în ultima fază de gestație, care provoacă carență de calciu, glucoză, dar și fosfor și magneziu

Cele mai predispuse către această boală sunt femelele cu stare bună de îngrășare și cu o producție ridicată de lapte, după fătări spontane și ușoare.

În plus, sunt predispuse la parezie în perioada lor de lactație maximă, iar animalele cu producție ridicată de lapte pot demonstra această tulburare după fiecare fătare, atâta timp cât se hrănesc cu exces de concentrate. 

Aceasta se explică prin faptul, că imediat după fătare în organismul animal se inițiază procesul de lactogeneză, care consumă un nivel ridicat de calciu, iar îl lipsa de rezerve acesta se extrage brusc din mușchi.

Fiziologic, procesul de contracție musculară la fel se desfășoară cu prezența calciului. Odată cu extragerea acestuia din musculatură, contracția nu poate avea loc și apare paralizia, care afectează întâi membrele posterioare, progresând apoi spre regiunea anterioară. 

Cel mai frecvent, parezia puerperală apare în primele 10 zile după fătare, dat fiind faptul, că în primele zile de lactație organismul are capacitate redusă de a mobiliza calciul din schelet. 

Pareza are și strânsă legătură cu disfuncțiile endocrine, în special a glandei tiroide, dar și a hiperfunției pancreasului, care provoacă secreție sporită de insulină și duce la hipoglicemie.

Ologirea la capre

Poate apărea și înaintea fătării, dar mai des pospartum (după fătare). Femela va prezenta apatie, anorexie, constipație, hipogalaxie sau agalaxie, dificultăți motorii și preluarea decubitusului abdominal. La fel se manifestă și la oi.

Diagnosticul ologirii la capre

Se stabilește fără dificultăți la observarea simptomelor sus-enumerate, care se manifestă la vacile înalt productive și cu o stare bună de îngrășare.

Simptomele se urmăresc imediat după fătare, dar nu atunci când ugerul este plin.

!Boala este destul de severă, provocând moartea animalului în primele 3 zile în lipsa asistenței medicale din cauza dereglărilor digestive și respiratorii.

Pareza evoluează foarte rapid și cu numeroase complicații, însă tratamentul adecvat are succes majoritatea cazurilor.

Tratamentul ologirii la capre

Pareza puerperală se tratează în două etape: insuflarea aerului în mameloane și restabilirea echilibrului mineralo-glucidic.

Procedurile se vor face doar de către medicul veterinar sau de un specialist instruit în domeniu, pentru a nu dăuna și mai mult animalului bolnav.

Insuflarea de aer se face cu ajutorul aparatului Ewers sau Orehov, de care va dispune un medic competent. În stare excepțională și lipsa acestora se folosește o pompă de bicicletă și un tub de cauciuc, la care se atașează o sondă mamară.

Pentru a nu introduce infecții în glanda mamară se aplică un filtru din vată sterilă. Înainte de efectuarea procedurii, animalul se culcă pe o parte și se mulge, apoi se dezinfectează mameloanele cu alcool de 70% sau cu tinctură de iod. 

Sonda se introduce pe rând, în toate mameloanele și se pompează aerul lent, concomitent masând ugerul, pentru a distribui acesta cu grija, prevenind ruperea canalelor galactifere.

Procedura se efectuează până la întinderea ușoară a pielii ugerului. Se aplică apoi legături cu bandă de tifon pe fiecare mamelon pentru câteva ore pentru a preveni ieșirea aerului.

Rezultatul intervine de la 15 minute până la 3 ore. Dacă efectul nu se observă, procedura se repetă la 6-8 ore

Citește și despre ologirea la vaci pe acest link.

Mecanismul tratamentului dat constă în sistarea temporară a activității glandei mamare, fapt care oprește extagerea calciului, glucozei și a altor elemente din sânge în procesul de lactogeneză.

În acest răgaz se vor reface rezervele în circulația sanguină și animalul treptat î-și va reveni.

A doua fază de tratament presupune restabilirea echilibrului mediului intern prin administrarea elementelor chimice de bază. Calciterapia și magneziterapia sunt cele mai frecvente măsuri, care la fel se fac doar sub supravegherea persoanei competente.

Se utilizează săruri injectabile în formă de clorură de Ca, gluconat de Ca, glucoză ș.a. Calciul, de regulă, se administrează intravenos, cu doza medie de 10g la 100kg de masă corporală și cu o deosebită precauție, deoarece acesta poate duce la stop cardiac.

Terapia cu calciu și glucoză are un succes de 80%, iar asociată cu aeroterapia dă rezultat pozitiv in 98% de cazuri. 

Profilaxia parezei puerperale

Pentru prevenira parezei puerperale se va acorda o deosebită atenție alimentației animalelor cu producție de lapte înaltă. Rația neapărat va fi echilibrată mineral și proteic, preferabil de către un nutriționist calificat.

Cu 10 zile înainte de fătare se vor exclude total concentratele din alimentație. Femelele au nevoie de mișcare zilnică, precum și de supliment de vitaminele A, D3 și E. Se atrage atenție și condițiilor de întreținere și igienă.

‹ adv ›

3 COMENTARII

  1. Am o capra rasa sane..nu se mai ridica,mănâncă, bea apa,misca picioarele dar nu poate sa se ridice,i-am facut un calciu ,a trecut 7 zile dar nimic.

  2. Am un țap care mănâncă bea dar nu poate sa.se ridice în picioare. Se așează pe picioarele din fata ca să mănânce. Ce anume îmi recomandați?

  3. Am o caprita de 3 luni care nu mai are stabilitate pe picioare, își împletește picioruțele și le trage după ea când merge, dar de stat in picioare sta, asta așa dintr.o zi când în timp ce alerga am văzut că îi fug picioarele în lateral și nu înțeleg de ce, a fost vioaie, și dintr.o data e bleaga. Ce s.a întâmplat nu reușesc să înțeleg. Ce pot face?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Balonarea la miei și iezi – cauze, tratament și prevenire

Balonarea la miei și iezi sau Enterotoxemia anaerobă este...
‹ adv ›

Stresul termic la viței – cum reducem efectele căldurii vara

După cum am promis, continuăm să studiem și să facem cunoștință cu problemele creșterii corecte a tineretului de reproducție,...

Stresul termic la vaci. Sfaturi pentru a reduce pierderea productivității în ferme vara

Problema „stresului termic” la vacile de lapte este relevantă pentru toate regiunile fără excepție, deoarece efectul neplăcut (negativ) al...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole