22.6 C
București
joi, 3 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Debitele de apă pentru amenajările Albiţa Fălciu şi AHC Câmpia Buzăului...

MADR: Debitele de apă pentru amenajările Albiţa Fălciu şi AHC Câmpia Buzăului vor fi suplimentate

Debitele de apă pentru amenajările Albiţa Fălciu, judeţul Vaslui, şi AHC Câmpia Buzăului, judeţele Buzău şi Prahova, vor fi suplimentate, este decizia luată în urma consultărilor iniţiate de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, cu autorităţile din domeniu, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

„În contextul dificultăţilor întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a iniţiat consultări cu toţi actorii implicaţi, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă prelevate din acumularea complexă Stânca-Costeşti de pe râul Prut pentru amenajarea Albiţa Fălciu din judeţul Vaslui şi din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din judeţele Buzău şi Prahova.

Aceste intervenţii vor asigura apa necesară irigării suprafeţelor de teren din amenajările menţionate, având în vedere deficitul de apă existent în râurile interioare şi instalarea secetei pedologice”.

Măsura de suplimentare a debitelor de apă din judeţele Buzău, Prahova şi Vaslui este crucială pentru continuitatea aplicării udărilor, combaterea efectelor secetei, precum şi pentru obţinerea unor producţii de calitate şi suficiente din punct de vedere cantitativ.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), asigură activităţi permanente de monitorizare, precum şi intervenţii imediate pentru furnizarea optimă a apei necesare irigaţiilor.

‹ adv ›

Seceta pedologică puternică se menţine în cultura de porumb neirigat, mai ales în sudul, estul şi sud-estul ţării, în cursul acestei săptămâni, când temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 32 şi 42 de grade, în toate zonele de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

„În cultura de porumb neirigat, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Maramureş, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului şi a Crişanei, local în centrul şi sudul Transilvaniei.

Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Moldovei, izolat nordul şi sudul Crişanei, nord-estul Banatului”, se precizează în prognoza valabilă până pe data de 19 iulie.

În general, stresul termic asociat cu cel hidric din aer şi sol vor determina în continuare ofilirea şi răsucirea frunzelor în orele de amiază la culturile prăşitoare neirigate, fenomenul fiind de durată, îndeosebi în zonele cu secetă pedologică din sudul, estul şi sud-estul ţării, unde plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit şi uscat parţial/total, elemente de rod slab dezvoltate (ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, boabe/seminţe seci etc.).

Prognoza ANM indică în acest interval o vreme mai caldă sub aspect termic la nivelul întregii ţări, chiar caniculară în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 22 şi 36 de grade pe întreg teritoriul agricol, mai ridicată cu până la 12 grade în raport cu mediile climatologice.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă în intervalul 32 – 42 de grade, în toate zonele de cultură, iar cea minimă se va încadra între 12 şi 29 de grade, în cea mai mare parte a ţării, înregistrându-se frecvent nopţi tropicale.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Sprijin financiar de 2 miliarde de lei pentru fermierii afectați de calamități naturale

În Ședința Guvernului din 2 octombrie 2024 a fost aprobată Hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă...

Buget suplimentat pentru reducerea accizei la motorină: 192,5 mln de lei pentru agricultură

În Ședința Guvernului din 2 octombrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole