19.1 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBoli produse de virusuri la tomate - cum le recunoaștem

Boli produse de virusuri la tomate – cum le recunoaștem

Există mai multe virusuri la tomate. Adesea, acestea sunt capabile să infecteze și multe alte specii de plante.

De exemplu, virusul mozaic al tomatelor (ToMV) infectează cel mai des tomatele, dar poate infecta și ardeiul, cartoful, mărul, părul, cireșul și numeroase buruieni, inclusiv știrul și loboda.

Virusul mozaic al tutunului (TMV) poate infecta plante ornamentale și buruieni, inclusiv castravetele, salata, sfecla, ardeiul, tomatele și urzica-moartă. Simptomele fiecărui virus pe fiecare gazdă apar diferit, deși există și unele caracteristici comune.

‹ adv ›

Cum deosebim bolile produse de virusuri la tomate de alte probleme

Multe virusuri la tomate produc simptome similare. Printre acestea se numără:

  • Piticirea (micșorarea înălțimii plantelor). Dacă plantele sunt infectate devreme, acestea pot părea galbene și pitice în ansamblu. Frecvent se întâlnește în cazul la Pepino mosaic virus, Tomato mosaic virus.
  • Mozaic. Frunzele pot prezenta un mozaic de verde deschis și verde închis, iar pe fructe în curs de coacere zone mai deschise la culoare.

Frunzele pot fi încrețite, malformate sau reduse ca dimensiune.

Frunză de ferigă, în care limbul frunzei este redus în dimensiune, aspect de ferigă (TMV, CMV, PepMV).

Vezi mai multe despre Boala frunzelor de ferigă la tomate – simptome, prevenire.

  • Necroze, uscarea frunzelor. Pot apărea pete de țesut mort pe frunze la anumite varietăți la temperaturi ridicate.

Pătările sunt alte simptome produse de virusuri la tomate: inelare clorotice, de culoare negricioasă (Tomato black ring virus); inele și linii necrotice (Tomato ringspot virus); pete sau leziuni clorotice sau necrotice în jurul locului unde tripsul a înțepat (Tomato spotted wilt virus); pete brune sau de culoarea bronzului pe partea inferioară a frunzelor (Tomato spotted wilt virus).

Fructele pot să se coacă inegal. În caz de virusuri la tomate, numărul și dimensiunea fructelor pot fi reduse. Fructele pot prezenta cercuri de culoare umflate sau adâncite. Fructele pot prezenta înnegriri interne imediat sub coajă.

Fiecare virus are propria sa biologie specifică.

Virusurile pot fi foarte greu de diferențiat, însă cu ochiul liber se poate diagnostica faptul că o problemă este potențial cauzată de un virus. Obținerea unui diagnostic ferm poate fi realizată doar prin trimiterea unei mostre la un laborator.

Important! Simptomele cauzată de erbicidele folosite în apropiere pot fi adesea confundate cu infecțiile virale în grădinile de acasă.

Virusuri ce pot fi întâlnite la tomate

  • TMV – Tobacco Mosaic Virus, Virusul mozaic al tutunului.
  • ToMV – Tomato Mosaic Virus, Virusul mozaic al tomatelor.
  • CMV – Cucumber mosaic virus in tomato, Boala frunzelor de ferigă la tomate sau filozitatea tomatelor.
  • TSWV – Tomato Spotted Wilt Virus, Boala petelor de bronz. Vezi mai multe Boala petelor de bronz la ardei și tomate – control.

ToBRFV – Tomato Brown Rugose Fruit Virus, Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor.

Surse de transmitere a virusurilor la plante:

  • Sursa virusului poate fi alte plante, resturi vegetale, semințe (TMV) și insecte.
  • Tripșii (TSWV) și afidele (CMV) răspândesc unele virusuri, în special în cadrul producției de răsaduri.
  • Mâinile, uneltele și hainele pot răspândi virusuri (TMV) atunci când se efectuează activități normale, cum ar fi palisarea plantelor, copilirea și recoltarea.

Gestionarea bolilor produse de virusuri la tomate în fermă și grădină

  • Monitorizați regulat plantele. Dacă găsiți plante care prezintă simptome de virusuri, îndepărtați întreaga plantă (inclusiv rădăcinile).
  • Soiuri rezistente. Există soiuri de tomate care sunt rezistente la unele virusuri.
  • Tomatele pot fi altoite pe portaltoaie rezistente.
  • Combaterea afidelor și a tripșilor în timpul producției de răsaduri poate ajuta la reducerea răspândirii virusurilor plantelor.

Citiți mai multe despre Atacul de tripși la legume – simptome, combatere.

Practici culturale

  • Începeți sezonul cu răsaduri neinfectate.
  • Utilizați semințe certificate.
  • În condiții de casă, înmuiați semințele într-o soluție de 10% de fosfat trisodic (Na3PO4) timp de cel puțin 15 minute.
  • Încălziți semințele uscate la 70 grade Celsius și mențineți-le la această temperatură timp de două zile.
  • Tratamentul cu apă caldă nu este adecvat pentru unele virusuri la tomate.
  • Achiziționați răsaduri numai din surse de încredere. Întrebați despre procedurile de igienizare pe care le folosesc pentru a preveni bolile.
  • Aruncați ghivecele cu răsaduri care prezintă răsucirea frunzelor, mozaic sau creștere neobișnuită. Nu atingeți alte răsaduri în timp ce le aruncați.
  • Inspectați răsadul înainte de cumpărare. Alegeți numai plante ce nu prezintă simptome.
  • Evitați producerea de răsaduri în sere care conțin și plante ornamentale perene, deoarece acestea pot fi o sursă de infecție.

Prevenirea și încetinirea răspândirii virusurilor. Spălați-vă pe mâini cu săpun și apă înainte și în timpul manipulării plantelor pentru a reduce potențiala răspândire între plante.

Igiena bună:

  • Dezinfectați uneltele regulat — ideal între lucrul la fiecare plantă, deoarece plantele pot fi infectate înainte de a prezenta simptome evidente. Înmuierea uneltelor timp de 1 minut într-o diluție de 1:9 de înălbitor germicid sau dezinfectant profesional este foarte eficientă. Dezinfecția mai poate fi realizată prin înmuiere timp de 10 minute într-o diluție 1:10 de hipoclorit de sodiu 5,25%.
  • Când tăiați plantele, folosiți două foarfeci de grădinărit și alternați-le pentru a permite dezinfecția între timp.
  • Evitați utilizarea produselor din tutun în jurul plantelor de tomate și spălați-vă pe mâini după utilizarea produselor din tutun și înainte de a lucra cu plantele. Tutunul din țigări și alte produse din tutun poate fi infectat cu ToMV sau TMV, ambele putându-se răspândi la plantele de tomate.
  • Dacă un virus este confirmat, aplicați proceduri stricte de igienizare pentru a reduce răspândirea către alte plante, câmpuri, tunele și sere. Smugeți complet și ardeți plantele infectate. Nu compostați materialul vegetal infectat.
  • După lucrul cu plantele bolnave, dezinfectați complet toate uneltele și mâinile conform celor menționate mai sus.
  • Păstrați unelte separate pentru lucrul în zona infectată și evitați lucrul cu plantele sănătoase după ce ați lucrat într-o zonă cu plante bolnave.
  • La sfârșitul sezonului, ardeți toate plantele din zonele bolnave, chiar și pe cele care par sănătoase, sau îngropați-le departe de zonele de producție de legume.
  • Dezinfectați țărușii, legăturile, firele sau orice alt echipament între sezoanele de creștere.

Utilizarea pesticidelor În prezent, nu există opțiuni chimice care să fie eficiente împotriva vreunui virus.

Bibliografie:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod portocaliu de averse torenţiale în judeţele Bacău, Buzău, Vrancea şi Constanţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, noi...
‹ adv ›

De ce cad perele înainte de coacere – cauze, combatere

Căderea perelor înainte de coacere este un fenomen ce poate reduce recolta. Aceasta problemă poate fi cauzată de o...

ANM: Cod galben de averse în jumătate din ţară, până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o nouă atenţionare Cod galben de averse, valabilă până duminică la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole