22.5 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBruxelles-ul aşteaptă observaţii cu privire la un proiect de modificare a normelor...

Bruxelles-ul aşteaptă observaţii cu privire la un proiect de modificare a normelor privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol

Comisia Europeană a lansat, vineri, o consultare publică prin care invită toate părţile interesate să îi trimită observaţii cu privire la un proiect de modificări punctuale ale normelor privind ajutoarele cu valoare mică pentru sectorul agricol („Regulamentul privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol”), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Regulamentul privind ajutoarele de minimis exceptează de la controlul ajutoarelor de stat ajutoarele de stat cu valoare mică, deoarece se consideră că acestea nu au un impact asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale de pe piaţa unică.

Regulamentul privind ajutoarele de minimis urmează să expire la 31 decembrie 2027, urmând ca, înainte de această dată, să aibă loc o revizuire a sa.

Conform modificărilor introduse cu ocazia ultimei revizuiri din 2019, statele membre pot acorda în prezent ajutoare pentru sectorul agricol cu o valoare de până la 20.000 euro per beneficiar într-o perioadă de trei exerciţii financiare fără să fie necesară notificarea prealabilă a Comisiei şi aprobarea de către aceasta a ajutorului acordat.

În cazul în care un stat membru are un registru central la nivel naţional în care înregistrează ajutoarele de minimis, se aplică un plafon mai mare, de 25.000 euro într-o perioadă de trei exerciţii financiare.

Pe lângă aceste plafoane per beneficiar, pentru a se evita orice posibilă denaturare a concurenţei, sprijinul acordat de fiecare stat membru al UE nu trebuie să depăşească un anumit cuantum maxim naţional (aşa-numita „limită naţională”).

„Revizuirea normelor privind ajutoarele cu valoare mică acordate sectorului agricol îi va ajuta pe agricultori să facă faţă presiunii inflaţioniste şi preţurilor ridicate ale materiilor prime.

Prin majorarea plafoanelor de la care ajutoarele sunt exceptate de la controlul ajutoarelor de stat, modificările punctuale propuse vor permite statelor membre să furnizeze ajutoare cu valoare mică într-o manieră mai simplă şi mai rapidă.

Propunem, de asemenea, instituirea unui registru central pentru a facilita controlul ajutoarelor de minimis şi a reduce obligaţiile de raportare pentru agricultori.

Încurajăm toate părţile interesate să ne transmită punctele lor de vedere”, a declarat vicepreşedinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, în comunicat.

Printre modificările propuse se numără mărirea de la 25.000 euro la 37.000 euro a plafonului maxim pentru ajutoarele de minimis per întreprindere într-o perioadă de trei ani.

Este propusă de asemenea ajustarea „limitelor naţionale”, care sunt calculate pe baza valorii producţiei agricole. Normele actuale iau în considerare, pentru acest calcul, perioada de referinţă 2012-2017.

Această perioadă de referinţă urmează să fie prelungită din 2012 până în 2023, ceea ce ar permite să se ţină seama de valoarea mai mare a producţiei agricole, în special din ultimii ani, majorându-se astfel limita naţională pentru toate statele membre.

De asemenea, este avută în vedere calcularea cuantumului maxim al ajutorului pe o perioadă de trei ani calendaristici, nu de trei exerciţii financiare, în conformitate cu normele generale nesectoriale privind ajutoarele de minimis.

Totodată, se propune introducerea unui registru central obligatoriu al ajutoarelor de minimis la nivel naţional sau european pentru a spori transparenţa şi a reduce sarcina administrativă pentru agricultori care decurge din faptului că aceştia utilizează în prezent un sistem bazat pe declaraţii pe propria răspundere, întrucât nu vor mai trebui să monitorizeze ei înşişi respectarea normelor (deocamdată, instituirea acestor registre centrale este facultativă pentru statele membre).

Toate părţile interesate pot prezenta observaţii cu privire la proiectul de modificări până la 21 iulie 2024. Pe lângă consultarea publică lansată astăzi, proiectul de propunere va fi discutat şi în cadrul unor reuniuni organizate între Comisie şi statele membre.

Astfel se va asigura faptul că atât statele membre, cât şi alte părţi interesate au suficiente posibilităţi de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.

Comisia intenţionează să adopte modificările la Regulamentul privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol cât mai curând posibil, ţinând seama de feedbackul primit din partea statelor membre şi a părţilor interesate.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Comisia Europeană a aprobat preluarea Alpha Bank România de către UniCredit

Comisia Europeană a aprobat miercuri, în temeiul regulamentului UE...
‹ adv ›

CE susţine că sunt necesare mai multe eforturi pentru un sector al pescuitului rezilient şi sustenabil

Sustenabilitatea generală a activităţilor de pescuit din UE continuă să se îmbunătăţească treptat şi mai puţine stocuri sunt pescuite...

CE clarifică sprijinul acordat fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepţionale

Comisia Europeană a adoptat joi o comunicare care clarifică utilizarea forţei majore şi a circumstanţelor excepţionale pentru sectorul agricol...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole